Mihai Fulger [KF]

Eroul care rescrie istoria (Portret Jang Dong-gun 2)

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

Afis 2009 - Lost Memories 1

Published on decembrie 19, 2010 with 3 comentarii

de Mihai Fulger


Dupa Anarchists si megasuccesul Friend, in 2002 Jang Dong-gun a fost protagonist intr-un film SF, reprezentand debutul in lungmetraj al regizorului Lee Si-myung (Vampire Cop Ricky – 2006). 2009 – Lost MemoriesYicheongu loseuteu memoriseu a mers bine la public local (aproape 2,3 milioane de spectatori), a castigat patru premii Grand Bell (pentru cel mai bun nou regizor, efecte sonore si vizuale, precum si actor in rol secundar – japonezul Toru Nakamura), a circulat prin mai multe festivaluri (mai ales specializate in productii SF / fantasy) si a fost distribuit in cateva tari asiatice (inclusiv Japonia, desigur).

Povestea din film, dupa cum sugereaza si titlul, este plasata in anul 2009, insa intr-un plan temporal alternativ, in care istoria Coreei si a Japoniei din ultimul secol a fost complet diferita. Mai precis, in dimineata zilei de 26 octombrie 1909 (cand incepe filmul), atentatul lui An Jeung-geun (activist pentru independenta Coreei) la viata generalului japonez Ito Hirobumi a esuat, din pricina vigilentei unui soldat misterios, ceea ce a schimbat intregul curs al istoriei. Printre altele, Japonia a fost aliata Statelor Unite in al Doilea Razboi Mondial (asadar, bombele atomice americane de la Hiroshima si Nagasaki n-au mai existat), iar Campionatul Mondial de Fotbal din 2002 a avut loc in Japonia (nu si in Coreea, cum stie orice microbist), deoarece Coreea era in continuare inglobata in Japonia. Acestea sunt premisele ofertante de la care pleaca 2009 – Lost Memories. Scenariul are la baza un roman de Bok Geo-il, insa scriitorul a dat in judecata compania producatoare, pentru ca numele sau sa fie scos de pe generic.

Jang Dong-gun il interpreteaza aici pe Masayuki Sakamoto, unul dintre cei mai buni agenti ai Biroului Japonez de Investigatii (JBI) din Seul (al treilea oras al Japoniei). El se straduieste sa ascunde originea sa coreeana si povestea tatalui sau, care, si el politist, in 1985 (pe cand Masayuki avea doar sapte ani) fusese impuscat mortal de un coleg, pentru a fi apoi declarat corupt.

Eroul nostru trebuie sa rezolve un caz foarte dificil, in care sunt implicate o miscare asa-zis „terorista” (care lupta, de fapt, pentru eliberarea Coreei) si Fundatia Inoue, condusa acum de nepotul celui de-al doilea guvernator al peninsulei „Chosun”, totodata salvatorul lui Hirobumi si un mare colectionar de artefacte istorice coreene. Colegul de echipa si cel mai bun prieten al lui Masayuki este Sojiro Saigo (Toru Nakamura), caruia el ii salvase casnicia, insa in cursul noii misiuni intre ei se iveste un conflict iremediabil, care ii aduce in tabere opuse: unul este coreean, celalalt – japonez.

Personajul lui Jang Dong-gun este torurat de o mare dilema. El trebuie sa aleaga intre chemarea datoriei fata de statul japonez si vocea sangelui sau coreean, intre renegarea tatalui si incercarea de a-l intelege. Decizia ii este influentata si de viziunile pe care le are cu o necunoscuta ce poarta la gat o semiluna – un simbol care se dovedeste cheia cazului pe care il are de investigat.

2009 – Lost Memories nu se remarca doar prin efectele speciale (sau prin numeroasele secvente de actiune in slow motion, à la John Woo). Este un film care abordeaza curajos, chiar daca sub aparenta unui SF, subiectul inca delicat al colonizarii japoneze. Din pacate, scenariul prezice reunificarea Coreei in 2008 (in timpul „real”), iar aceasta profetie a fost infirmata de istorie.

Desi a trebuit sa vorbeasca si japoneza in acest film, Jang Dong-gun nu dezamageste si isi etaleaza obisnuita carisma, astfel incat fanele actorului vor fi incantate. Altminteri, la noi, 2009 – Lost Memories, care are elemente comune cu franciza Terminator sau cu 12 Monkeys al lui Terry Gilliam, va placea in primul rand publicului masculin, amator de filme de actiune si/sau SF.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

3 comentarii

There are currently 3 comentarii on Eroul care rescrie istoria (Portret Jang Dong-gun 2). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. o recenzie interesanta, ca de fiecare data. multumim, Mihai

  2. multumim pentru recomandare.

  3. Imbietoare recenzie,dar da-ne si solutii de timp liber ca sa vedem toate filmele!

Leave a Comment