Mihai Fulger [KF]

Dragostea nu cunoaste varsta (Portret Yu Ji-tae 4)

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , ,

Afis Hello Schoolgirl

Published on decembrie 02, 2010 with 8 comentarii

de Mihai Fulger
Daca am inceput portretul Yu Ji-tae cu un film de dragoste, cred ca n-ar strica sa incheiem, cu o mica intarziere, ciclul de articole dedicate acestui actor versatil, deschis la toate genurile cinematografice, tot cu un film de dragoste. In 2008, el a interpretat un rol principal in Sunjeong-manhwa / Hello Schoolgirl , al doilea film semnat de Ryu Jang-ha (dupa Springtime din 2004), bazat pe un popular volum de benzi desenate coreean (manhwa).

Kim Yun-woo are 30 de ani si si-a pierdut ambii parinti in copilarie. Acum e un marunt functionar de stat (lucreaza in serviciul comunitatii, in locul serviciului militar) si s-a mutat recent intr-un apartament gol si trist. Intr-o zi, cand se ocupa de reciclarea deseurilor, o vede pentru prima data pe Han Soo-young (Lee Yeon-hee din M sau My Love), o liceanca de 18 ani, care locuieste, impreuna cu mama ei (capul familiei le-a parasit), chiar in apartamentul de sub cel al sau – dupa cum va observa el mai tarziu, cand ea il surprinde iesit la o tigara pe balcon.

Eroul nostru, interpretat de You Ji-tae, nu e genul de barbat matur care alearga dupa pustoaice, insa este singuratic si timid, iar insolenta lui Soo-young il atrage inexplicabil, mai ales dupa ce ea ii cere cu imprumut cravata, pentru a nu fi pedepsita la scoala. Treptat, intre ei se infiripa o legatura ce pare mai degraba una dintre un frate mai mare si surioara sa (Sung-young simte lipsa unui barbat in familia sa, iar Yun-woo poate suplini aceasta lipsa) decat cea dintre doi iubiti. Insa lucrurile nu se opresc aici…

In film mai exista o a doua relatie neobisnuita – de data asta nu doar prin diferenta de varsta, ci si prin cea de experienta. Sook (Kang In), colegul de munca al lui Yun-woo, se indragosteste de misterioasa fotografa Ha-kyung (Chae Jeong-an din Run 2 U), pe care o intalneste – si urmareste – zilnic la metrou. Insa aceasta este cu cativa ani mai varstnica si, in plus, dupa cum va afla functionarul public mai tarziu, nu si-a revenit dupa despartirea de iubitul ei, asa ca este reticenta fata de o noua relatie.

Hello Schoolgirl incepe ca o comedie romantica clasica, insa se indreapta catre drama in partea a doua, cand doamna Han, care credea ca lui Yun-woo ii place de ea, descopera ca el ii prefera de fapt fiica, asa ca ii interzice s-o mai vada pe Soo-young. In acelasi timp, si Ha-kyung ii cere lui Sook sa n-o mai caute.

Ryu Jang-ha a fost asistentul lui Hur Jin-ho la Christmas in August (despre care vom scrie aici) si a colaborat la scenariul lui One Fine Spring Day , film al aceluiasi regizor, iar influenta maestrului se simte in delicatetea si lipsa cosmetizarii, didacticismului sau a vulgaritatii (sugestiv, Yun-woo nu suporta injuraturile si le accepta doar de la Soo-young, care va renunta cu timpul la ele, gratie influentei sale).

Yu Ji-tae isi construieste cu minutie personajul, mai ales din gesturi si priviri, surasuri si taceri. Yun-woo al sau este un erou dilematic, in lupta cu sine insusi: pe de o parte, este indragostit de Soo-young, pe de alta, constientizeaza diferenta de 12 ani dintre ei si simte nevoia s-o protejeze. Un frate mai mare care spera pe ascuns sa devina iubit…

Hello Schoolgirl este un film cu personaje vii, alaturi de care patimim si noi, spectatorii. Un film tandru si emotionant, pe care e ideal sa-l vezi alaturi de persoana iubita.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Dragostea nu cunoaste varsta (Portret Yu Ji-tae 4). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Multumim pt recomandare,si pt sfatul de a-l urmari impreuna cu persoana iubita :)

  2. Multumesc pentru recomandare!

  3. multumim! aveam de gand sa il vad!

  4. multumim pt.recomandare

  5. Multumim KoreaFilm :)Un film de vizionat!

  6. Frumos film

  7. tocmai am vazut acest film si este foooooarte frumos! multumesc Mihai Fulger pentru recomandare!

  8. Si mie mi-a placut ffff mult. Este impresionant ce poate sa faca un mic amanunt.
    Multumiri pentru recomandare si asteptam altele.

Leave a Comment