koreafilm

Jocuri coreene

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura

Tagged:

yut

Published on decembrie 15, 2010 with 11 comentarii

de Iuliana Dimancea

Am mîncat kimchi, am baut soju, ne-am mîndrit cu hainele tradiționale coreene si acum este timpul pentru joc. Printre jocurile coreene care pot fi lupte (hapkido, ssirum), hwa-t’u (joc de cărți), chan-gi (șahul corean) sau mersul pe sfoară (jul t’agi) am ales două jocuri care pot fi exersate și practicate acasă, cu prietenii sau familia. Iată-le:

Yut Nori este un joc tradițional corean care se joacă de Anul Nou (Anul Nou în Corea durează 3 zile iar anul acesta va începe pe 26 ianuarie datorită calendarului lunar). Uneori, în timpul celebrării noului an familiile coreene au această tradiție de a petrece timp împreună jucînd jocuri tradiționale. Cel mai popular dintre ele este Yut Nori.

Adesea uneltele acestui joc sunt hand made, tabla de joc nu este de fapt o tablă ci o pânză cu marcații pe margini care se numește malpan (말판) iar inscripțile de pe margini (말판) indică niște stații. Veți mai avea nevoie de piese care pot fi reprezentate prin nasturi, pietricele, monede, etc. Apoi vă trebuie patru bețe de o anumită formă pe care le puteți fie crea singuri sau le puteți cumpăra. Fiecare băț trebuie să aibă o parte rotundă și una plată. În funcție de cum este bățul poziționat se determină câte stații poate muta jucătorul. Mai întâi se aruncă bețele în aer și sunt lăsate să cadă. Dacă trei dintre bețe au partea plată îndreptată în jos și numai un băț  are partea plată înspre în jos se numește do ().

Poziția bețelor este denumită după animale și în acest caz do înseamnă porc. Un do permite jucătorului să se deplaseze o singură dată. Când două dintre cele patru bețe au partea plată îndreptată în sus și celelalte două sunt cu partea plată în jos, se numește ge () adică câine. Ge reprezintă două spații. Dacă numai un băț este cu partea plată în jos și celelalte trei sunt cu partea plată în sus se numește gol () adică oaie și valorează trei spații. Dacă toate cele patru bețe au partea plată în sus se numește yut () care înseamnă vacă și valorează patru spații. Dacă toate bețele sunt cu partea plată în sus, se numește mo () sau cal și valorează cinci spații. Primul care ajunge la final este cîștigător. Acest joc poate fi jucat de persoane de toate vîrstele.


Go, cunoscut în chineză ca weiqi și în coreană ca baduk este un joc antic pentru doi jucători, cunoscut ca fiind un joc strategic, în ciuda puținelor reguli pe care le are. Acest joc folosește o grilă de 19X19 linii pe care cei doi jucători trebuie să plaseze pieticele albe și negre pe locurile goale. Odată puse pe tablă pietrele nu mai pot fi mutate, numai dacă sunt înconjurate de piesele celuilalt jucător. Scopul jocului este de a controla o porțiune mai mare de tablă decît partenerul vostru. Go își are originea în China antică mai bine de 2500 de ani. Deși nu se știe cu exactitate cînd a fost inventat, prin secolul 3 ÎC era destul de popular.

Cel mai popular este în Asia de est și în occident a fost descoperit prin intermediul Japoniei,  de aceea adesea îl veți întîlni sub numele japonez. În China era perceput ca jocul cel mai popular printre arisocrați, în timp ce Xiangqi (șahul chinezesc) eera jocul maselor. Go a fost considerat unua dintre cele patru arte cultivate de scolarii gentelmani chinezi împreună cu caligrafia, pictura și cîntatul la instrumentul guqin. În Coreea precum și în Japonia a fost introdus undeva între secolele 5 și 7 și a fost popular în rîndul celor din pătura de sus a societății. În Coreea a fost creată o variantă a jocului numită Sunjang baduk în secolul 16 și jucată pînă în secolul 19.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Jocuri coreene. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Regele Sukjong si concubina Hee Bin jucau baduk in Dong Yi :)
  Foarte frumoase jocuri,multumim Iuliana.

 2. FRUMOASA RECENZIA!
  MULTUMIM!
  DA ANA!SI EU AM VRUT SA AMINTESC DE DONG YI!:)!!

 3. foarte frumoasă această recenzie. am vrut să fac şi eu o recenzie despre jocul Yut Nori :)

 4. multumim pentru informatii, iuliana

 5. multumim iuliana pentru prezentarea frumoasa! dar areceva daca le joc de Craciun??
  de rev lucrez :) asa ca…le incerc eu prima!

 6. Interesant.Multumim pentru informatii.

 7. Foarte interesant,mi-ar placea si mie sa joc unul din aceste jocuri
  Kamsahamnida pt informatii!!

 8. Woow!!!
  Ce bine este si un filmulet!!!
  Multumim koreafilm pt informatii!miar placea si mie sa joc unul dintre aceste jocuri sau chiar pe toate:))

  • koreafilm

   @Andreea: pai de Craciun exersam….:))

   @ana: foarte buna observatie! :)

 9. Cum?????????????? La coreeni anul nou nu e ca la noi????????

 10. 제가 사이트를 사랑 해요.

Leave a Comment