Regatul Shilla: Regele Hyeokgeose

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on decembrie 13, 2010 with 5 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Hyeokgeose (69 i.Hr.-4 d.Hr.,r. 57 i.Hr.-4 d.Hr.),denumit si Bak (Park,Pak) Hyeokgeose,a fost monarhul fondator al statului Silla,unul dintre cele Trei Regate ale Coreei.El este stramosul tuturor famililor Bak (Park,Pak) din Coreea.

Titlul sau,Geoseogan sau Geoseulhan,inseamna “Regele” in limba Confederatiei Jinhan.

Numele lui a fost Bak (Park,Pak),care provine de la cuvantul coreean pentru “tartacuta”.Legenda spune ca Hyeokgeose s-a nacut dintr-un ou in forma de tartacuta.

“Hyeokgeose” nu a fost un nume personal.

Samguk Sagi si Samguk Yusa il descriu ca fondator al Regatului Silla pe Hyeokgeose.

Refugiatii din Gojoseon s-au stabilit in vaile din Gyeongsang-do,Coreea de Sud,in sase sate numite Yangsan,Goheo,Jinji,Daesu,Gari si Goya.

In 69 i.Hr.,conducatorii celor sase sate s-au adunat pentru a discuta formarea unui regat si pentru a alege un rege.In padure,la o fantana numita Najeong,in Yangsan,o lumina a stralucit ciudat pe cer,si un cal alb a coborat.Liderul Sobeolgong din satul Goheo a descoperit un ou mare acolo.Un baiat a iesit din ou,si atunci cand l-au spalat,trupul sau radia,iar pasarile si fiarele salbatice dansau.

Cele sase capetenii au venerat copilul si l-au facut rege (Geoseogan),atunci cand acesta a implinit 13 ani.Statul a fost numit Seonabeol (de asemenea, numit si Seorabeol,Seobeol,Sara,sau Saro).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Devenit rege,Hyeokgeose s-a casatorit cu Doamna Alyeong,care se spune ca s-a nascut din coastele unui dragon.

Image and video hosting by TinyPic

Aceasta legenda reflecta evolutiile din etapa oras-stat,cele sase capetenii reprezentand un grup de refugiati din Gojoseon.Povestea implica autoritatea clanului Bak asupra popoarelor indigene,si poate indica cultul calului si al soarelui.
In perioada Samhan,confederatia Mahan,mai tarziu absorbita de regatul Baekje,ocupa partea centrala si de sud-vest a peninsulei,in timp ce alianta Jinhan ocupa partea de sud-est.In timpul domniei lui Hyeokgeose,Silla a fost,probabil,limitata la regiunea de azi de pe teritoriul orasului Gyeongju Jinhan;extinderea Silla a depasit mai tarziu Jinhan.
Data fondarii este mult discutata astazi; Samguk Sagi a fost scrisa din punctul de vedere al regatului Silla,sustinand superioritatea acestui stat si antichitate pentru regatele rivalele Goguryeo si Baekje.Silla se crede ca a fost fondata mai devreme,urmata de Baekje,si apoi Goguryeo.
Conform Samguk Sagi,Hyeokgeose si regina sa au calatorit prin regat in 41 i.Hr.,ajutand oamenii sa-si imbunatateasca recoltele.Oamenii i-au laudat si i-au numit “Doi Sfinti”.

Image and video hosting by TinyPic

In 37 i.Hr.,Hyeokgeose a construit Geumseong in capitala statului (azi Gyeongju),iar in 32 i.Hr.,a construit un palat regal interior.
In 28 i.Hr.,chinezii Lelang au invadat regatul,dar vazand ca oamenii,bucurosi de gramezile de cereale,nu au blocat usile pe timp de noapte,au numit Silla o natiune morala si s-au retras.

In 20 i.Hr.,regele confederatiei Mahan a cerut tribut,iar Silla l-a trimis pe ministrul Hogong.Regele l-a certat deoarece Silla nu a trimis tribut,dar Hogong a criticat impolitetea regelui cu foarte mult curaj.Regele s-a suparat pe el si a incercat sa-l omoare,dar subordonatii sai l-au oprit.Astfel,Hogong a primit permisiunea de a se intoarce in Silla.

In 19 i.Hr.,Hyeokgeose a trimis,de asemenea,un emisar la moartea regelui Mahan.In 5 i.Hr.,Okjeo de Est (un stat mic spre nord,mai tarziu cucerit de Goguryeo) a trimis un emisar,iar Hyeokgeose i-a daruit 20 de cai.

Hyeokgeose a condus Silla timp de aproximativ 60 de ani,si a pus bazele pentru un a crea un regat unificat in Peninsula Coreeana,in 668.

A murit la 73 de ani,si a fost inmormantat in Sareung,la nord de Dameomsa.Hyeokgeose a fost succedat de fiul sau cel mare,Namhae.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

5 comentarii

There are currently 5 comentarii on Regatul Shilla: Regele Hyeokgeose. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Frumoasa ora de istorie ,imbini placutul cu utilul!

  2. Foarte bine ti-a iesit recenzia.Vot

  3. Figurinele Danisl,rege si regina Shilla :)

  4. frumos bianca! ma bucur ca ai inceput si Regatul Silla! Multumesc, acum am aflat cateva detalii despre fondatorul acestui regat!

  5. iata ca ai ajuns si la Silla. spor la treaba in continuare :)

Leave a Comment