Regii dinastiei Goguryeo – Regele Mobon

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on noiembrie 28, 2010 with 17 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Date generale
Regele Mobon al Goguryeo (?-53) a fost al 5-lea rege al regatului,şi a domnit între anii 48 şi 53.A fost cunoscut sub numele de prinţul Hae U.
Contextul istoric şi domnia
Conform Samguk Sagi,Mobon era fiul cel mare al regelui Daemusin. Deşi Mobon era prinţ moştenitor în momentul morţii lui Daemusin el nu a devenit rege atunci,pentru că era prea tânăr.Aşadar locul său a fost luat de unchiul său,fratele mai mic al regelui Daemusin,Minjung.Mobon a devenit rege doar după moartea acestuia.
În Samguk Yusa,Mobon este descris ca fiind fratele mai mare a lui Minjung.
Samguk Sagi îl descrie pe Mobon ca fiind dur şi încăpăţânat iar oamenii de rând îl urau. În anul 49 el a atacat dinastia Han de mai multe ori,dar mai tărziu a fost nevoit să semneze un tratat cu aceasta.
Image and video hosting by TinyPic
A fost ucis de un oficial pe nume Duro din Mobon,şi a fost înmormântat în Mobon-Won.
L-a numit prinţ moştenitor pe fiul său,Ik,dar după moartea sa a început o luptă aprigă pentru tron,iar cel care avea să devină următorul rege nu era fiul său.
Se crede că Mobon a fost ultimul descendent al liniei numelui Hae care a început cu regele Yuri şi regele Taejo,al şaselea rege a început linia numelui Go.Numele Go a fost apoi atribuit şi primului rege,Jumong.

Controverse privind perioada finală a domniei
Multe din principalele scrieri istorice sursă,cum sunt Samguk Sagi şi Samguk Yusa,spun că regele Mobon a fost un rege bun care iniţial avea în vedere doar binele poporului,dar care s-a transformat într-un tiran spre sfârşitul domniei.

Totuşi,unele detalii,cum ar fi deschiderea hambarelor ţării pentru săraci sau tendinţele de expansiune ale regelui nu sunt caracteristice unui tiran.De aceea se crede că multe dintre amănuntele care il transformau într-un tiran au fost inventate de suporterii lui Taejo, pentru a putea justifica lovitura de stat pe care aveau să o dea.
Urmeaza regele Taejo.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

17 comentarii

There are currently 17 comentarii on Regii dinastiei Goguryeo – Regele Mobon. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumim ana!!!vot

 2. sunt putin nedumerita cand spui ca Mobon a fost baiatul cel mare a lui Daemusin. eu stiam ca Daemusin a avut doar doi baieti: Hodong si Mobon. si cum Hodong a fost ucis fara sa ajunga rege, mai ramanea Mobon. De al treilea nu stiu nimic :)

 3. WOOOW atat de mare era regatul Goguryeo?

 4. Andreea, daca vei urmari toate recenziile despre Goguryeo, comori, regi, alte date istorice, vei vedea cat a fost la inceput si cum a evoluat. e foarte interesant :)

 5. Imbarligata istorie mai au!

 6. Carina,si eu ce am spus?Nu ca era fiul cel mare a lui Daemusin?Am spus eu ceva de un al treilea fiu?Daca da,spune-mi unde.

 7. multumim ana de informatii
  VOT

 8. impresionant ce intinderee a avut, vot

 9. MULTUMIM!INTERESANT!
  FELICITARI!
  VOTAT!!

 10. Off, lupta asta pt putere, le-au adus numai necazuri.
  Interesant ce ne-ai scris! vot

 11. Am si eu o nelamurire Ana,nu Hodong (copil conceput cu Yeon) a fost primul copil al lui Daemusin, aka Muhyul?. Mobon s-a nascut dupa Hodong, acesta fiind copilul comun cu regina .

 12. Zifi,conform Samguk Sagi Mobon era primul fiu al lui Daemusin,iar conform Samguk Yusa el era frate cu acesta.Deci adevarul nu se stie exact.

 13. Dar asta am scris si in recenzie.
  Se poate ca Hodong sa fi fost primul sau fiu,dar nu se stie cu exactitate.

 14. Am inteles Ana, merci ptr, lamurire.

 15. Cu placere.

 16. frate ce mare era regatul nici na-m stiut .e clar ce jumong a cucerit si o parte sau toata china

 17. salut , am juns si aici cautind istoria reala despre printul Hodong din serialul ce il urmarim acum Printesa JA MYUNG . Am aflat deci ca va fi ucis si deci pot urmari serialul fara emotie . Multumesc autoarei articolului pentru minunata HARTA CONTEMPORANA unde vezi Seoul , BUSAN dar mai ales raurile si lacurile care te fac sa localizezi intradevar extinderea regatului GOGURYEO – friguros , cu putin pamint agricol si care nu isi putea hrani populatia necesitind razboaie de cucerire a CETATILOR FORTIFICATE care depozitau grane , arme , aur simarfuri vandabile in regatele chineze din est. Harta deci ne arata suprapunerea peste provinciile chineze Liaoning ( vezi serial Destinul regelui DAE JO JUNG , Cuceritorul GWANGAETO )dar si JILIN Heillongjian ca sa nu mai vorbin de teritoriul NK care are frig si foamete pina in zilele noastre . Pe teritoriul acestui Goguryeo , in China exista descoperita de cca 40 d eani STELA LUI GWANGAETO care marcheaza granita regatului sau extins Goguryeo cu regatul chinez cu care se lupta . In teritoriul modern din China si NK exista conservate ( nu au fost distruse in razboi in 50 ) multe morminte regale , fresce si temple unde azi se face intens cu specialisti istorici si IT o arheologie exploatata turistic si patrimonial de ma doare sufletul de invidie cind vad emisiunile CCTV – Journey in time sau pe KBS History of Koreea Exista pe KBS World si popularizare monumente si istorie pentru nespecialist ,emisiuni d e calatorii in grup cu membrii formatiilor K pop sau de actori d eseriale , 2 zile si o noapte sau 3-4 zile , gen Cautati obiectivul dupa indicii , cu intrebari si premii , simpatice educative pentru tineret si oldies care acum bat la picior toate locurile bine exploatate si explicitate in tehnica de reconstruire a documentelor si schitelor , animate chiar IT precum jocurile . Am salvat harta si ma duc acum sa o compar cu ghidul modern al Chinei si Rusiei de est caci vad pe CCTV un serial despre Wild life pe Amur in fiecare dimineata , cu tigri si leoparzi care imi aduc aminte d edarurile regale d eblanuri din serialele coreene . Ce minunat ca exista site Koreeafilm si Wiki in engleza cu History of Coreea si Coreean Buddhism , neo.confucianism Salut Prieteni fug sa nu mi se blocheze rasnita d e computer

Leave a Comment