Legenda regelui Soo Ro (1)

Written by carina72. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 17, 2010 with 50 comentarii

Există o legendă care spune că fondatorul Gaya, regele Soo Ro a coborât din cer şi a întemeiat această ţară. Legenda este relatată în Gayagukgi (Înregistrări ale regatului Gaya) din Samgukyusa.

Image and video hosting by TinyPic
Portretul regelui Soo Ro

De la crearea lumii, aceste pământuri nu aveau un nume, nici titluri de regi sau vasali. În zilele de demult, nouă kani (prinţi sau căpetenii) conduceau 75.000 de oameni. În luna martie a celui de-al 18-lea an al domniei împăratului Guang Wu Di (mai târziu, dinastia Han), sunete ciudate s-au auzit din vârful Muntelui Gujibong şi cei nouă kani şi sute de oameni s-au dus în grabă acolo.
Atunci, o voce s-a auzit din cer, “Sunt aici pentru că Cerul mi-a spus să întemeiez o ţară şi să fiu rege. Voi cântaţi şi dansaţi în timp ce lucraţi pământul”.

Image and video hosting by TinyPic
Port în vechea Gaya

Cei nouă kani şi poporul au cântat cântecul Gujiga şi au dansat. “Broască ţestoasă, broască ţestoasă, dă-mi capul tău. Dacă nu, te voi prăji şi te voi mânca”.
Dintr-o dată, o frânghie purpurie a coborât din cer şi o cutie de aur înfăşurată în pânză roşie era legată la extremitatea sa. Când oamenii au deschis cutia, au găsit acolo şase ouă de aur.
În zorii zilei următoare, şase băieţi s-au născut din aceste ouă. Ei erau foarte chipeşi. Pe data de 15 a acelei lunii, toţi au devenit regii. Regele Soo Ro a fost numit astfel deoarece el a fost primul născut. El a mai fost numit şi Sureung. Soo Ro a devenit rege al DaeGaya şi ceilalţi cinci au devenit regi peste celelalte teritorii din Gaya.

Image and video hosting by TinyPic
Această legendă este, de asemenea, şi legenda întemeierii regatului Gaya. Oricum, legenda a fost împodobită de-a lungul timpului şi lucruri imaginare au fost adăugate în funcţie de percepţiile istorice ale timpului. Afirmaţiile că regatul Gaya a fost fondat în anul 42 sau că regele Soo Ro a condus ţara timp de 158 de ani nu pot fi considerate în totalitate adevărate.
Diferite aspecte ale acestei legende au fost studiate de specialiştii în domeniu, cum ar fi: legenda nepotului Cerului, tradiţia, ritualul popular şi ceremonia de încoronare a societăţii agricole. Cu toate acestea, pentru a găsi adevărul istoric, este nevoie să se studieze mai în detaliu gândirea strămoşilor şi contextul istoric.
În poveste, partea despre “o cutie de aur care conţine ouă şi învelită în pânză roşie coboară pe vârful muntelui din cer” reprezintă esenţa legendei regelui Soo Ro. Aceasta conţine elemente despre nepotul Cerului coborât din Ceruri şi despre omul născut din ou.
Legenda Dangun, fundamentul legendelor din Coreea care au în comun teoria despre nepotul Cerului, coborât din Ceruri. Legenda regelui Soo Ro are, de asemenea, structura tipică, coborârea pe vârful Gujibong. Folosind un astfel de concept, conducători antici justificau puterea lor şi îi făceau pe oameni să-i considere sacrii.

Image and video hosting by TinyPic
Regele Soo Ro şi regina Hwang-ok în Kim Soo Ro

Capacitatea regelui Soo Ro de a se transforma într-o pasăre şi căsătoria sa cu regina Heo Hwang-ok au ridicat, de asemenea grandoarea domniei sale şi au justificat poziţia lui ca părinte fondator al Gaya.
Legenda despre coborârea din Ceruri indică sosirea unui nou grup de oameni. Regele Soo Ro nu reprezintă doar o singură persoană. El simbolizează un grup de oameni cu o civilizaţie avansată care au sosit în zona Gimhae sau zona Gaya. Desigur, că în zona Gimhae existau deja triburi. Şi aceste triburi erau conduse de nouă kani. Triburile băştinaşe şi grupul nou-sosit al lui Soo Ro s-au unit probabil şi au format regatul Gaya. Cele nouă triburi aveau cunoştinţe de prelucrare a bronzului, în timp ce grupul lui Soo Ro stăpânea tehnici avansate de prelucrare a fierului. Documente istorice sau materiale arheologice nu indică faptul că anul fondării Gaya a fost 42.

Image and video hosting by TinyPic
Războinic din Gaya

Legenda regelui Soo Ro care s-a născut din ou şi coborârea sa din Cer, este legată de legenda regilor născuţi din ou, care este predominantă în Asia de Est. Afirmaţia că oul era din aur şi rotund ca soarele indică o urmă de venerare a soarelui.
Conceptul că Regele Soo Ro este nepotul Cerului şi, astfel, Cel Ales reflectă ideile generaţiilor viitoare. Prin utilizarea conceptului de urmaş al Cerului, el a fost în măsură să justifice legalitatea şi sanctitatea puterii lui.
Image and video hosting by TinyPic
Cu toate acestea, legenda altor cinci regi în afară de Soo Ro care s-au născut din ouă nu pot fi considerate un fapt istoric… Potrivit Wiseo, Dongijeon de Sanguo Zhi (Istoria celor Trei Regate), au existat 12 state în Byeonhan, predecesorul Gaya. De asemenea, descoperirile arheologice de atunci, când triburile dispuneau de feronerie avansată nu indică existenţa unor state, altele decât cele cinci regate înregistrate în “Cinci dinastii ale Gaya” din Samgukyusa.

Probabil teoria celor şase ouă a fost „brodată” de conceptul de “Federaţia Gaya”.
Legenda regelui Soo Ro conţine şi elemente ale culturii marine. Cerul, un element în legenda coborârii din ceruri, simbolizează nordul. Dar legenda conţine, de asemenea, broasca ţestoasă, o creatură spirituală a mării. În secţiunea Eosanbulyeong din Samgukyusa, se spune că “Maneosan este Ayasan din zilele străvechi. Un regat numit Gaya se afla în apropiere de munte. Cu mult timp în urmă, un ou s-a rostogolit din cer până pe plajă, a devenit om şi a condus regatul. El a fost regele Soo Ro”.
Conexiunea regatului Gaya cu marea poate fi găsită şi aici. Cu alte cuvinte, locaţia regatului Gaya şi comerţul cu fier pe care îl făcea pe mare, cultura marină reprezentată de broasca ţestoasă, probabil, a avut o relaţie strânsă cu regele Soo Ro. (în recenzia despre mormântul lui veţi vedea toate aceste simboluri).

Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

50 comentarii

There are currently 50 comentarii on Legenda regelui Soo Ro (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. FOARTE INTERESANT!
  FELICITARI!
  VOT!

 2. Este extrem de interesanta si legenda nasterii lui SooRo,se pare ca laitmotivul era oul coborat din cer,in mai multe legende.Imi place Kim Soo Ro si este imposibil sa nu dau vot :)

 3. Oul mi-aduce aminte de Secretele de la Palat unde se amintea si de Gaya. Foarte interesant!

 4. Extraordinar. chiar este plina de mister formarea statului Gaya. Si mai spectaculos a fost serialul KSR. Felicitari si asteptam partea 2-a.
  vot!

 5. frumoasa legenda… Si frumoase fotografii … mai ales cele cu Kim Soo Ro…:)))… vot

 6. Draga Carina,unde le gasesti draga mea!?
  O minunatie aceasta poveste …
  Felicitari cu un vot (in forma de ou!,hi,hi,hi)

 7. interesant! multumim carina!

 8. multumesc pt cuvintele frumoase si pt voturi. eu abia acum vad ca a aparut. am lipsit cateva ore :)

 9. Fascinanta legenda,asemeni lui Jumong si acesta este nascut din ou fermecat!Cum e corect,doua oua moua sau doi oi moi?

 10. au fost doua oua tari :D la ce regi puternici au iesit din ele :))

 11. Am uitat,un vot tare,hi hi hi !

 12. Livia in asta seara esti tare sugubeata… Oare sa fie de vina vestea buna ca va rula Jumong?… :)))… Doar te tachinam….

 13. s-o vedem pe Livia dupa ce incepe Jumong si-o sa-l vada pe Song il-gook :))) N-o sa ne mai intelegem cu ea :D

 14. A fugit deja ….. Fuga fugutza nu zaresti norisorul de praf in urma ei?…:))))

 15. ce haioase sunteti…lumea s-a relaxat cu aceasta poveste…si eu pe langa voi,ca asa o zi grea am avut…mama -mama!

 16. stii ce ma bucur cand aud pe cineva ca uneori recenziile mele ii fac pe oameni sa se relaxeze? stiu ce insemna sa ai zile grele de munca…

 17. chiar imi doresc ca acest blog sa ne creeze aceasta stare, dar ma intristez uneori cand constat ca mai sunt si rautati si invidie…

 18. asa este,dar lumea se educa incet ,incet.Eu personal am hotarat sa nu mai votez recenziile unde apar discutii ,care de cele mai multe ori sunt inutile si sterile,chiar daca recenzia ar merita,este o hotarare personala.

 19. superba recenzia, superb serialul, vreau si eu ep 23 tradus

  mi s-ar parea interesant ca sa faci rezumat la fiecare episod cu poze si kf sa ti le posteze la seriale/ poveste cum au facut cu hur junul alexutei
  vot desigur.

 20. Mirabel, daca ar fi difuzat la tv poate s-ar merita, altfel ar fi la fiecare max 10 commuri pt ca sunt putini cei care urmaresc serialul. ai vazut cum a fost si la Dong yi unde au fost recenzii pe diverse teme si nu rezumatul episoadelor :)

 21. Nu am fugit ,am mai dat o raita pe la bucatarie sa ma mai uit la bunatati!

 22. Ce e frumos si lui Dumnezeu ii place!

 23. Di gustibus non disputandum!

 24. Livia, noi n-am spus cu rautate… ce crezi ca eu n-o sa comentez la Jumong? :)))

 25. sa vezi ce idei de recenzii o sa-mi mai vina! sper… (sic!)

 26. Nu e frumos ce-i frumos ci e frumos ce-mi place mie! hi hi!asa ,ar spune unii ,altii !

 27. Nu am crezut nici macar o clipa ca este rautate,vorbeam si eu discutii!

 28. Buna treaba ,a mai facut Alex cu HJ,un film cuminte si plin de bun simt,care ar trebui vazut de mai multe persoane!

 29. daca unele filme erau vaute de mai multe persoane puteam discuta mai mult pe marginea lor si era mai interesant :)

 30. vai Livia esti o dragutza daca ne lasi si pe noi sa mai facem cate un mic comentariu la jUmon( o sa punem sare si piper)…:))))

 31. Vezi deja Carina ne-a dezvaluit ca ar avea niste idei de recenzi… stai sa vezi atunci…:))))

 32. pai va asteptati la altceva din partea mea?

 33. nici la concurs n-am votat inca… vreau sa mai tin pe jar niste persoane care sunt curioase ce votez eu si cum n-am vrut sa influentez pe nimeni, m-am hotarat sa mai aman :))) sunt rea, nu-i asa?

 34. nu draga mea doar realista… :))))

 35. :))) esti tu draguta :)

 36. stii ca este o vorbă: semăn cu cine mă laudă…:))))) ….

 37. pupici

 38. buna:)

 39. buna, Claudyaa

 40. ce faceti:*?

 41. mai comentam si noi. eu scriu acum la o recenzie :) tu ce faci?

 42. tu urmaresti serialul Kim Soo Ro?

 43. eu bine:)..nuu ..nu’l urmaresc:P

 44. interesanta legenda nasterii lui Kim SOO Ro .abia astept sa vad filmul si… continuarea la recenzie
  multumesc Carina mi-ai starnit curiozitatea rau de tot cu aceasta recenzie
  vot

 45. :)

 46. sper ca maine sa apara si partea a doua. eu am trimis-o deja

 47. Comentati linistite ca nu am pus monopol pe Jumong.

 48. Nu ar avea niciun farmec daca l-as tine numai pentru mine!I-l impart cu voi.

 49. Chestia cu ou imi aminteste de primu ep din Secrete, cand Regele Jinji a fost incoronat. Stiti oul acela zburator. Vaii ce nu mi-a placut ep acela.Foarte frumoasa legenda.Vot Carina.

 50. Foarte frumoasa legenda. Acum inteleg de ce in primul episod la KSR au facut legatura cu marea si cum el s-a nascut pe vas si a supravietuit acelei cumplite furtuni. Un vot urias :)

Leave a Comment