Jumong: Mitul, omul si starul TV

Written by gonggil. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Jumong: Mitul, omul si starul TV

Published on noiembrie 13, 2010 with 13 comentarii

Serialul care va incepe in curand la TVR-”Jumong”-a fost analizat de oamenii de stiinta. Astfel Dr. E.Shultz, directorul Centrului pentru Studii Coreene si decanul Facultatii de Studii Hawaiene, Asiatice si din Pacificul de Sud de la Universitatea din Hawai(Manoa)a prezentat o analiza a serialului la o reuniune desfasurata in 2007 la East-West Center de la Universitatea din Honolulu.Potrivit lui Shultz politica din epoca lui Jumong semana cu cea actuala. Astfel a spus Shultz:”Jumong venea dintr-o regiune care se afla acum in China, exact la granita cu Coreea de Nord, atat China cat si Coreea fiind mereu interesate de zona, din motive legate de geopolitica regiunii”. Shultz a aratat ca si in prezent in regiune traieste o mare comunitate coreeana, zona fiind in continuare disputata intre cele doua tari. Fara indoiala, a spus Shultz, Jumong a fost o figura istorica importanta, dar este serialul o reflectare corecta a epocii si vietii sale? Dupa Shultz ceea ce conteaza este ca Jumong a fost un “personaj interesant”, un lucru cautat de producatorii de televiziune de pretutindeni. In continuare el a aratat ca ceea ce se stie despre Jumong provine mai ales din surse istorice ale secolelor 12-13 (deci pline si ele de fictiune).Shultz a aratat ca le-a fost usor producatorilor sa umple aceste spatii goale atata timp cat in sursele istorice era scris numai “Jumong a luptat in cutare loc” sau “Jumong si-a mutat poporul in cutare loc”. Certe din punct de vedere istoric sunt arta lui Jumong in lupta cu arcul, faptul ca el a fondat regatul Goguryeo, ca a avut mai multi frati. Elementele de mit din povestea lui Jumong sunt cele legate de originea divina a parintilor sai si de nasterea sa-dintr-un ou, un mit asemeni cu cel al lui Momotaru din Japonia. Dincolo acestea actiunea si eroii din “Jumong” au avut o viata cat se poate de reala, arata profesorul Shultz, subliniind si ca acest realism a asigurat succesul serialului.
text

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Jumong: Mitul, omul si starul TV. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Interesant punctul acesta de vedere,vot.

 2. chiar e interesant.vot

 3. Cred ca Dl.Shultz are mare dreptate in tot ce spune si nunumai pentru Jumong ci si pentru alte filme istorice,dar tinta acestor filme este in afara profitului si partea educativa , putina relaxare chiar si o paralela cu lumea de azi care ne poate face sa induram mai usor greutati ale vieti. De aceea daca serialul reflecta sau cat reflecta din epoca sa ,pentru fiecare spectator difera in functie de foarte multe lucruri…

 4. si VOT !

 5. Foarte interesant ce spune Dr. Shultz. Si intr-adevar este si va fi un serial de mare succes. Eu abia astept sa-l vad din nou :)
  vot

 6. foarte interesant.vot

 7. legenda nasterii lui Jumong o veti afla dintr-o recenzie pe care deja am trimis-o… si am mai pregatit o recenzie, continuare la cea despre regatul Goruryeo pe care am scris-o mai demult :)

 8. interesante informatii!

 9. Multumesc

 10. Ca intotdeauna ,istoria se repeta!

  • Dap.:-(

Leave a Comment