Despre institutia casatoriei in Coreea doctorului Hur Jun (2)

Written by gonggil. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori, Stiri / noutati

Despre institutia casatoriei in Coreea doctorului Hur Jun (2)

Published on noiembrie 04, 2010 with 10 comentarii

Politica de stat si cea sociala din timpul dinastiei Joseon a avut la baza neo-confucianismul. In domeniul casatoriei a fost adoptat Codul chinez “Ta Ming Lu”, potrivit caruia casatoria era strict exogama si aranjata de parintii sotilor (deseori aceste aranjamente erau facute cand viitorii soti erau inca copii). Codul indica si cazurile in care sotul isi putea repudia sotia: “Ch’ilgo Chiak”. Cele 7 pacate care duceau la repudierea unei sotii erau: lipsa de respect fata de socrii, faptul ca nu a dat nastere unui baiat, comiterea unui adulter, faptul ca isi manifesta gelozia, are o boala ereditara, vorbeste mult si este hoata.
In 1485 se adopta “Kyonguk taejon”, noul cod cuprinzand o serie de noi reglementari legate de casatorie. Sistemul de filiatie este strict unul patrilinear iar femeile sunt numite strict in raport cu un barbat, ele neavand un nume al lor (sotia lui X, fata lui Y, mama lui Z). Sotul si sotia ocupau camere diferite chiar in interiorul casei lor, separarea dintre femei si barbati incepand de la 7 ani, copiilor peste aceasta varsta nepermitandu-li-se sa mai stea impreuna in casa sau in public. Se mentine interdictia casatoriei intre membrii aceluiasi clan si interdictia casatoriei intre membrii unor clase diferite, si se adauga interdictia totala a unei noi casatorii pentru femeile care au ramas vaduve (divortul nu a existat in Coreea pana in perioada contemporana).
In perioada dinastiei Joseon apare o noua forma de casatorie: “Casatoria prin rapire”. Pentru a evita pedepsele legale, in clasele inferioare se practica casatoria intre o vaduva si un nou sot prin rapirea miresei si stabilirea noului cuplu intr-un nou loc.
Se explica astfel de ce Hur Jun a trebuit sa faca fata unor interogatorii prelungite si doar norocul l-a salvat de la o pedeapsa extrem de severa in epoca.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

10 comentarii

There are currently 10 comentarii on Despre institutia casatoriei in Coreea doctorului Hur Jun (2). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. iata si partea a doua. si inca un vot

 2. Da nu e corect,barbatii aveau voie sa aibe si concubine pe langa sotie ,iar aceasta trebuia sa ramana vaduva neconsolata?

 3. Cred ca a trecut neobservat acest articol interesat!

 4. interesant articolul, regulile mi se par cam stricte pt femei , dar ce sa-i faci asa erau vremurile!
  totusi ceea ce mi se pare foarte nedrept este faptul ca puteau fi repudiate daca nu nasteau baieti!

 5. Vorba lui Livia ….Nu e corect!

 6. si continuarea este la fel de revoltatoare prin regulile impuse,dar e bine ca au suprevietuit bietele femei pana in zilele noastre sa-si poata lua revansa…vot!

 7. Kamsahamida!!!ft interesant!!inca un vot:*

 8. Aia cu vorbeste mult chiar e ridicola,si eu vorbesc mult,sper sa nu ma repudieze sotul cand m-oi casatori :))

 9. F interesant. Intr-adevar era revoltator ce se intampla. Bine ca s-a schimbat situatia. Desi, uitandu-ma la filmele lor moderne vad ca in continuare divortul se obtine f greu.

 10. Multumesc :)

Leave a Comment