Comori naţionale – Seokguram Grotto (2)

Written by carina72. Posted in Design, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on noiembrie 19, 2010 with 26 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Sculptura din grotă

Principala statuie a lui Buddha este o piesă foarte apreciată de artă budistă. Aceasta are 3,5 metri în înălţime şi stă în poziţia lotus pe un piedestal de 1,34 metri înălţime. Buddha este realist în formă şi, probabil, reprezintă Seokgamoni Buddha, istoricul Buddha în momentul de iluminare. Poziţia mâinilor lui Buddha simbolizează asistarea la iluminare. Buddha are un usnisa, un simbol al înţelepciunii lui Buddha.
Mantia lui Buddha, cu astfel de falduri în formă de evantai peste picioarele lui, exemplifică interpretarea coreeană a modelelor indiene. Spre deosebire de alţi Buddha care au un halo ataşat la partea din spate a capului, Buddha de la Seokguram creează iluzia de halou prin plasarea unui disc de granit sculptat cu petale de lotus, pe peretele din spatele rotondei.
Soclul este format din trei părţi, partea de sus şi de jos sunt sculptate cu petale de lotus, în timp ce axul central este format din opt piloni.

Image and video hosting by TinyPic
Harta Grotei Seokguram

Alături de Buddha sunt trei Bodhisattva, zece discipoli şi doi zei hinduşi, înşiraţi de-a lungul peretelui rotondei. Zece statui de sfinţi Bodhisattva şi credincioşi sunt situaţi în nişe deasupra basoreliefurilor. Zece discipoli sunt aliniaţi pe fiecare parte a Avalokitesvara. Caracteristicile lor sugerează o influenţă greacă. Doi Bodhisattva sunt Manjusri şi Samantabhadra, iar cei doi zei hinduşi sunt Brahma şi Indra. Patru gardieni cereşti păzesc coridorul. Alte opt zeităţi-gardieni împodobesc anticamera.

Image and video hosting by TinyPic

Reconstrucţia
Din cauza perioadelor lungi de abandon şi renovări numeroase, multe detalii sunt contestate printre savanţi, cum ar fi aspectul exact al grotei originale, clădirile din Templul Bulguksa sau forma canalului, care nu mai există în faţa templului.
Reparaţii şi îmbunătăţiri au fost întreprinse în 1703 şi 1758, în timpul dinastiei Joseon, însă conducătorii confucianişti erau orientaţi spre tendinţa de a suprima budismul, astfel încât grota din munte a fost grav deteriorată începând cu secolulul 20. Guvernul General al Joseon a efectuat lucrări de trei ori, dar s-a confruntat cu umiditatea şi cu alte probleme.

Image and video hosting by TinyPic

Japonia a făcut prima rundă de reparaţii în perioada 1913 – 1915. Aceste reparaţii au fost efectuate fără un studiu suficient asupra structurii grotei. În timpul eforturilor japoneze de curăţare, structura grotei a fost aproape complet dezmembrată şi reasamblată. O greşeală majoră comisă de către japonezi a fost încercarea lor de a stabiliza structura printr-un cofraj din beton. Acest lucru a dus la acumularea de umiditate şi scurgeri de apă, ceea ce a cauzat eroziunea sculpturilor, deoarece grota nu a mai putut “respira”.
În 1917, conductele de drenaj au fost îngropate mai sus de cupolă pentru ca apa de ploaie să se scurgă departe de grotă. Cu toate acestea, scurgerile au continuat şi o altă rundă de reparaţii a fost realizată în 1920 – 1923. Atunci s-a format muşchi şi mucegai şi în 1927 a fost folosită metoda de pulverizare de abur fierbinte pentru a curăţa sculpturile.

Image and video hosting by TinyPic
Pavilionul clopotului se află în apropierea grotei

Image and video hosting by TinyPic
Detaliu al acoperişului de la Pavilionul clopotului

După al doilea război mondial, în anii 1960, preşedintele Park Chung Hee a comandat un proiect de restaurare major. Problema controlului temperaturii şi a umidităţii a fost rezolvată într-o oarecare măsură, prin utilizarea unor sisteme mecanice. Suprastructura din lemn construit peste anticameră rămâne un subiect de dezbatere pentru mulţi istorici care cred că iniţial Seokguram n-a avut o astfel de clădire care împiedică vederea răsăritului de soare peste mare şi taie fluxul de aer din grotă.
Interiorul grotei poate fi văzut acum numai printr-un perete de sticlă instalat pentru a o proteja de numărul mare de turişti pe care îi atrage, precum şi de schimbările de temperatură.

Image and video hosting by TinyPic
Poarta Iljumun de intrare spre locaş

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

26 comentarii

There are currently 26 comentarii on Comori naţionale – Seokguram Grotto (2). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Dupa o lunga perioada in care acest lacas pur si siplu a suferit , iata ca acum este redat in toata splendoarea lui celor care cu drag il viziteaza si implicit noua care cu drag privim la aceste comori prezentate cu pasiune multumim
  vot
  daca as sta la casa sigur mi-as face asa o poarta

 2. Impresioneaza prin simplitate si modestie,Poarta aduce ceva din cele maramuresene!As bea o cafea in acest pavilion! Vot!

 3. Ehehehe… si mie mi-ar place o asemenea poarta…. :)) vot

 4. a aparut asa de repede si partea a doua :) ma asteptam s-o vad maine :)

 5. asta inseamna ca maine ne delectam pe covorul rosu de la Coreea Movie Awards :)

 6. carina tocmai am trimis o recenzie cu Lee Yo Won de la această festivitate de premiere şi mă gândeam să prezint şi premianţii… se pare că iar am avut aceleaşi gânduri :)

 7. se pare ca da :)eu am spus pt a nu se mai dubla recenziile :) am banuit ca poate o sa mai vrea cineva sa scrie

 8. eu acum a trimis-o, dar e numai cu Lee Yo Woon :)

 9. *am

 10. e diferita :) ti-a placut rochia ? e super

 11. si eu am trimis recenzia acum ceva timp :)

 12. e superbă! şi ea arată nemaipomenit, ca o adevărată regină :)

 13. m-a surprins placut cand am vazut-o

 14. Foarte frumos,budhismul nu e un subiect care sa ma fascineze,admir foarte mult felul in care sun pastrate acete locuri…vot!

 15. eu cred că şi-a schimbat stilistul…hihihi!

 16. la Buddha te referi, nu Crib?

 17. @15 =))=))

 18. dacă şi Budhha a avut stilist….atunci poate şi el şi l-a schimbat… :)))

 19. :)) stii cum e cu surdul n-aude dar le potriveste? asa am fost si eu. tu te refereai la actrita… eu ramasesem setata pe statuia lui Buddha :))

 20. La Lee Yo Won te refereai?

 21. mă refeream la LYW, desigur :)))

 22. Tot vechile metode de constructie erau rezistente si nici nu lasau sa se faca umiditate ca la beton. Bine ca totusi au gasit in zilele noastre alternative de conservare si pastrare.
  Mi-a placut plimbarea la aceasta frumoasa grota :) vot

 23. Vot.
  Si multumiri pentru post

 24. Se pare ca a trecut prin foarte multe perioade grele si a suferit din cauza intemperiilor.Totusi este bine ca exista intr-o stare asa buna.Foarte interesanta harta grotei.Vot

 25. frumos tot dar mai ales pavilionul clopotului!

 26. o plimbare tarzie prin aceste locuri magnifice,si o reculegere in fata lui Budha. Vot!

Leave a Comment