Comori naţionale – Seokguram Grotto (1)

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on noiembrie 19, 2010 with 22 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
În zilele senine, marea poate fi văzută din peşteră şi s-a emis ipoteza că statuia lui Buddha a fost ridicată aici pentru a proteja regatul Silla de atacurile Wa (Japonia de astăzi).

Seokguram Grotto este un schit şi o parte din complexul de temple Bulguksa. Acesta se află la patru kilometri est de templu, pe Muntele Tohamsan, în Gyeongju, Coreea de Sud. Grota are vedere spre Marea Japoniei (Marea de Est) şi este situată la 750 de metri deasupra nivelului mării. În 1962, a fost desemnată Comoara naţională nr. 24 din Coreea de Sud. În 1995,  Seokguram a fost adaugat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, împreună cu Templul Bulguksa. Statuia lui Budha este considerată una dintre cele mai bune sculpturi budiste din lume.

Image and video hosting by TinyPic
Se spune că grota a fost construită de Gim Daeseong şi iniţial s-a numit Seokbulsa (Templul de piatră a lui Buddha). Constructia a început în 742 când Gim Daeseong a demisionat din poziţia deţinută la Curtea regelui sau în 751, în al 10-lea an al domniei regelui Gyeongdeok al Silla. Această perioadă de timp a fost vârful cultural al Regatului Unit Silla. Grota a fost finalizată de către Curtea regală din Silla în 774, la scurt timp după moartea lui Gim. O veche legendă spune că Gim s-a reîncarnat pentru a-si indeplini obligatiile filiale din viaţa anterioară. Legenda mai spune că Templul Bulguksa a fost ridicat în cinstea părinţilor lui Gim, în timp ce Grota Seokguram a fost dedicată părinţilor săi din viaţa anterioară.
Aceasta este acum una dintre cele mai cunoscute destinaţii culturale din Coreea de Sud.

Image and video hosting by TinyPic
Intrarea în grotă. Rotonda este acoperită de un deal ce se vede în fundal.

Arhitectura
India a început o tradiţie a sculpturii imaginii lui Buddha în piatră, imagini sfinte şi stupas, în pereţi stâncoşi şi peşteri naturale. Această practică a fost transferată în China şi apoi în Coreea. Structura geologică a Peninsulei coreeane, care conţine o abundenţă de granit dur, nu este propice pentru sculptarea în piatră a imaginilor. Seokguram este o grotă artificial realizată din granit şi este unică în design. Dimensiunile mici ale grotei indică faptul că aceasta a fost probabil folosită exclusiv de regalitatea Silla.

Image and video hosting by TinyPic
Grota este simbolul unei călătorii spirituale în Nirvana. Pelerinii porneau de la Bulguksa sau de la poalele Muntelui Tohamsan, un munte sfânt din Silla. La intrarea în templu era o fântână unde pelerinii se puteau împrospăta. În interiorul grotei, anticamera şi coridorul reprezintă pământul, în timp ce rotonda reprezintă cerul.

Image and video hosting by TinyPic
Structura de bază a grotei cuprinde o intrare arcuită care duce într-o anticameră dreptunghiulară şi apoi un coridor îngust, care este căptuşit cu basoreliefuri şi apoi, în cele din urmă, duce în rotonda principală. Piesa centrală a sanctuarului din granit este o statuie a lui Buddha aşezat în camera principală. Identitatea lui Buddha este încă dezbătută. Buddha este aşezat pe un tron de lotus, cu picioarele încrucişate. Buddha are o expresie senină de meditaţie. Buddha este înconjurat de 15 panouri cu Bodhisattva, arhati şi zei vechi indieni în rotondă şi este însoţită de zece statui aşezate în nişte nişe de-a lungul peretelui rotondei.

Image and video hosting by TinyPic
Model al Seokguram aflat în Muzeul de Artă şi Ştiinţă Silla

Sala principală a Seokguram adăposteşte o statuie a Bodhisattva şi a discipolilor săi. În grotă se află 40 de figuri diferite reprezentând principiile şi învăţăturile budiste. Grota a fost construită în jurul acestor statui, în scopul de a le proteja de intemperii. Plafonul Grotei Seokguram este decorat cu jumătăţi de lună, iar vârful este decorat cu o floare de lotus.
Arhitecţii din Silla au utilizat simetria şi aparent conceptul dreptunghiului de aur.
Grota este modelată de sute de pietre de granit diferite. Nu a fost folosit mortar, iar îmbinarea pietrelor a fost făcută cu ajutorul unor nituri din piatră. La construcţia grotei s-a utilizat ventilaţia naturală. Domul rotondei este de 6,84 metri la 6,58 metri în diametru.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Comori naţionale – Seokguram Grotto (1). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Am votat aceste randuri ,direct din grota cu comori!

  2. foarte impozant acest schit… La noi un schit inseamna ceva mic…. Insa acolo are cu totul o alta semnificatie… vot

  3. pe mine m-a impresionat ca au facut si o copie a lui pe care au pus-o intr-un muzeu

  4. impresionanta statuia lui Budha . Livia sa stai cuminte ca vin si eu in grota hi hi hi
    vot

  5. fetele… fara prostii ca va vede Buddha :)

  6. lasă carina că Buddha trece cu vederea…hihihi!

  7. zici tu?

  8. sunt sigură :)

  9. cred ca tu ti-ai pus o pila si vrei sa te duci si tu cu fetele la grota :D

  10. Cata maiestrie in realizarea acestei grote si a statuii,este de vis acolo
    vot

  11. incerc sa-mi imaginez ce sentiment trebuie sa ai cand te gasesti langa aceasta statuie imensa… sa nu mai vorbim de ce reprezinta :)

  12. ce fel de sentiment eu sigur m-as simti ca un puricel…. :)))

  13. ehe carina şi nu numai la grotă …hihihi!

  14. Se vede cat talent si cunostinte foarte ample de aarhitectura aveau .
    Foarte frumoasa grota! vot

  15. Cum am spus nu ma prea fasineaza budhismul dar nu pot sa nu admir astfel de schituri,de statuie nu mai zic e grandioasa cata migala si maiestrie le-a trebuit,arhitectura lor m-a impresionat intodeauna,vot!

  16. vorba ta, ramona…chiar ca te simti ca un puricel… imaginati-va cum a fost cand au demontat-o bucata cu bucata… vedeti partea a doua :)

  17. eu ma retrag, va doresc somn usor. pe maine

  18. somn uşor carina, vise plăcute şi să ai parte de veşti bune mâine …pupici!!

  19. Jal jalseyo Carina!

  20. o opera care te reduce la tacere !Vot!

  21. vot si eu

  22. Mai pot vota odata?

Leave a Comment