Templul Gulbulsa:Cele 4 feţe ale lui Buddha

Written by criblalily. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on octombrie 05, 2010 with 14 comentarii

Structurile originale Gulbulsa din epoca Shilla sunt de mult apuse, dar singura ramasa este un Buddha cu patru laturi, sau samyeonseokbul, cioplit dintr-un bolovan mare. De fapt, legenda din spatele acestei stanci sculptate a dat templului supranumele sau: Gulbulsa sau “Digging Buddha Temple”.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Legenda Gulbulsa spune ca: Regele Gyeongdeok, conducator al dinastiei Shilla, a mers să se închine la Templul Baengnyulsa pe Mt. Geumgangsan, cand a auzit vocea unui calugar cântând în padure. Intrigat, el a urmat vocea acestuia, dar ciudat, acesta venea de sub pamânt. El a ordonat oamenilor sai sa sape în acel loc, unde au descoperit statuia lui Buddha cu patru feţe! Regele a dat ordin sa fie construit Templul Gulbulsa în jurul acestui bolovan pentru a marca acest miracol.
Image and video hosting by TinyPic
Pe partea de vest a stancii este Amitaba, Buddha Paradisului de Vest. El este flancat pe ambele parti de Guan Yin, Bodhisattva cel milos.
Image and video hosting by TinyPic
Pe partea de est a stâncii, este evidentiat Yaksa Yeorae  sau Buddha vindecator, care nu are nas.

Pentru mult timp în Coreea soţiile care nu puteau avea un copil, furau nasul statuii lui Buddha il macinau si apoi il luau ca un medicament, în speranta de a ramane insarcinate.
Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

14 comentarii

There are currently 14 comentarii on Templul Gulbulsa:Cele 4 feţe ale lui Buddha. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Interesant!!As vrea sa-l vad in realitate…..vot!

 2. Asemeni regelui si tu ai sapat ,ca sa ne oferi lucruri inedite!

 3. sper sa nu supar pe nimeni dar ma gandesc sa amintesc ceva din istorie.Cine este Buddha?El se naste in India la sf.sec 6i.e.n. La vârsta de 29 de ani, are patru întâlniri care îi răscolesc viaţa: se întâlneşte cu un bătrân, cu un om bolnav, cu un mort şi cu un călugăr care cerşeşte pentru a se hrăni. El descoperă astfel bătrâneşea, durerea, moartea şi sărăcia, punându-şi întrebări despre rostul existenţei. Se hotărăşte să plece pentru a trăi aidoma călugărilor cerşetori şi pentru a medita. Sălăşluieşte în preajma asceţilor hinduşi, care îl învaţă să postească şi să se concentreze pentru a medita. Studiază apoi textele sacre ale hinduismului. Însă, negăsind răspuns la întrebările sale, se hotărăşte să caute el însuşi calea spre Adevăr şi spre propria lui eliberare.

  Legenda poveşteşte că Bodhgaya, aşezat la poalele unui smochin, copacul care simbolizează cunoaşterea (bodhi), a primit iluminarea, în urma unei meditaţii prelungite. Şi devine atunci Buddha, adică „trezitul” sau „luminatul”. La Benares, rosteşte primul discurs. Apoi, împreună cu discipolii săi, cutreieră N Indiei pentru a- şi propovădui doctrina. După lungi ani de viaţă rătăcitoare, moare foarte bătrân.
  Cele 4 mari nobile adevăruri, care constituie baza doctrinei sale.

  El afirmă întâi că lumea este doar suferinţă (primul adevăr). Naşterea, boala, bătrâneţea, moartea provoacă suferinţă. Durerea omului provine din ataşamentul său faţă de viaţă şi din dorinţa sa, care nu poate fi niciodată satisfăcută, de a avea fericirea (al doilea adevăr).

  Pentru a opri suferinţa şi pentru a ajunge la împăcare, omul trebuie aşadar să se elibereze de dorinţă şi să o nimicească (al treilea adevăr), ducând o viaţă exemplară.(al patrulea adevăr).

  Sper ca nu v-am plictisit!

 4. desigur si un vot pentru interesanta recenzie de mai sus!

 5. @Anja nu cred că se poate supăra cineva. de asemena sunt bine venite aceste explicaţii. mulţumesc.

 6. Stiti cine a furat nasul lui Buddha,nu?
  Kang Duk-gu din giuvaer pt Yeonsaeng. :)
  Interesant.

 7. aşa este ana, ai dreptate.

 8. Ce frumoasa e legenda!Vot!

 9. multumesc criblalily si anja pentru informatii.

 10. frumos si interesant. ms crib si anja. vot

 11. interesant. vot

 12. nici pe aici nu a trecut prea multă lume :(

 13. INTERESANT!
  VOT!!

 14. te pup khj!

Leave a Comment