Regii dinastiei Joseon – 26. Regele Gojong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on octombrie 22, 2010 with 29 comentarii

Regele Gojong al Joseonului (1852-1919) sau imparatul Gwangmu a fost al 26-lea rege al dinastiei si primul imparat al Imperiului Coreean, domnind intre anii 1863 si 1907.
Image and video hosting by TinyPic
Domnia
Rege al Joseonului
Gojong a preluat tronul in 1863 cand era inca un copil,avand doar 11 ani.Tatal sau,Heungseon Daewongun,a fost regent conducand tara pana cand fiul sau a ajuns la majorat.La inceputul anilor 1860,Heungseon Daewongun a fost principalul sustinator al izolationismului si al persecutarii catolicilor nativi si straini,politica care a dus direct la Campania Franceza impotriva Coreei din anul 1866,si la Expeditia Americana in Coreea din 1871.Primii ani de conducere ai acestuia au cunoscut si mari eforturi de a restaura Palatul Gyeongbok,scaunul autoritatii regale,in mare parte darapanat.De asemenea in timpul lui Daewongun,factiunile politice,Seowon(institutii educationale din timpul dinastiei Joseon) si puterea detinuta de clanul Andong Kim au disparut complet.
Image and video hosting by TinyPic
Heungseong Daewongun
Image and video hosting by TinyPic
Batalia de la Ganghwa cu francezii
In 1873 odata cu retragerea lui Heungseon Daewongun de la conducere,regina Min(mai tarziu imparateasa Myeongseong) obtine controlul deplin asupra curtii regale,plasandu-si membrii familiei in functii inalte.
Image and video hosting by TinyPic
Portret al reginei Min
Presiunea externa si Tratatul inegal

In secolul 19 tensiunile dintre Qing China si Japonia au atins cote inalte, culminand cu Primul Razboi Sino-Japonez (1894-1895). Mare parte din acest razboi s-a desfasurat pe peninsula coreeana. Japonia, dupa Restauratia Meiji a dobandit tehnologie militara din vest si a fortat Joseonul sa semneze Tratatul de la Ganghwa, in 1876. Japonia a intrat pe teritoriul Coreei in cautare de peste, minereu de fier si alte resurse naturale.
Campania Franceza din 1866, Expeditia americanilor din 1871 si incidentul canonierei japoneze Unyo, au pus mare presiune pe oficialii Joseonului, inclusiv pe regele Gojong.
Tratatul de la Ganghwa a fost primul tratat inegal semnat de catre Coreea, conferind drepturi extrateritoriale cetatenilor japonezi in Coreea, fortand guvernul coreean sa deschida trei porturi pentru comertul cu Japonia si alte tari, la Busan, Incheon si Wonsan, si a stabilit independenta Coreei fata de China construind Dongnimmun,numita si Poarta Independentei. Pana in acel moment, Coreea platea un tribut regulat Chinei, care consta in sume de bani, regii Coreei trebuiau sa fie intai aprobati de China, si, de multe ori, Coreea era considerata descendenta din China; totusi China trimitea in schimb numeroase cadouri de valoare egala. Aceasta dependenta de China era totusi doar una simbolica, iar aprobarea regelui de catre ei era o simpla formalitate. Asadar,stabilirea independentei fata de China era doar o frazare politica. Cu toate acestea,conducand o astfel de politica, Japonia dorea sa faca cat mai dificil pentru Coreea sa ceara ajutor militar din partea Chinei.
Image and video hosting by TinyPic
Poarta Independentei
Rebeliunea Imo si lovitura Gapsin

Regele Gojong incepea sa se bazeze pe armate noi care foloseau pusti. Acestea erau bine platite iar armatele vechi care foloseau muschete si-au pierdut mult din plata. Armata veche s-a revoltat dupa ce au primit salarii mediocre. Daewongun a revenit la putere, dar generalul Qing, Yuan Shikai l-a rapit pe acesta cu ajutorul trupelor chineze si l-a dus in China. Patru ani mai tarziu, acesta a revenit in Coreea.
Pe 4 decembrie 1884,cinci revolutionari au condus o micuta armata la casa fratelui imparatesei Myeongseong si au intiat o lovitura de stat. Aceasta a dat insa gres,iar liderii ei au fugit in Japonia, iar altii au fost executati.
Revoltele taranimii
Saracia la scara larga a prezentat o provocare semnificativa pentru dinastia Joseon a secolului 19. Din cauza saraciei speranta de viata a oamenilor era extrem de scazuta: 24 de ani pentru barbati si 26 pentru femei. Un numar mare de factori, printre care foametea, saracia, taxele mari sau coruptia claselor inalte a condus la mai multe revolte ale taranilor.

In 1894 are loc inca un eveniment major, Revolutia Taraneasca Donghak,o revolta anti-guvern,anti-nobilime si anti-politici straine. Pentru a suprima rebeliunea guvernul coreean a cerut ajutor militar din partea Japoniei. Revolutia taranilor esueaza, dar multe din plangerile acestora aveau sa fie auzite din nou prin Reforma Gabo.
Asasinarea Imparatesei Myeongseong
In 1895, imparateasa Myeongseong, numita si regina Min (mai ales de japonezi), este asasinata de agenti japonezi. Ministrul japonez in Coreea, Miura Goro a fost cel care a orchestrat complotul impotriva acesteia. Un grup de agenti japonezi au intrat in palatul imperial din Seul,care era sub paza japoneza, iar regina a fost ucisa in aripa de nord a palatului. Imparateasa era impotriva implicarii Japoniei in Coreea si se intorsese spre Rusia si China pentru suport.
Image and video hosting by TinyPic
Poza a reginei Min

 
Refugiul regal la ambasada Rusiei
In 11 februarie 1896, regele Gojong si fiul sau, printul mostenitor, au parasit palatul Gyeongbok si au gasit refugiu la ambasada Rusiei din Seul,unde au trait si au controlat guvernul timp de aproape un an. Fuga acestora s-a datorat atat fricii de lovituri de stat, cat si din cauza asasinarii reginei de catre japonezi.
Image and video hosting by TinyPic
Parte din ambasada Rusiei in Seul

Intre timp, Japonia castiga razboiul Sino-japonez, castigand tot mai multa influenta asupra guvernului coreean, iar poporul coreean dezvolta sentimente anti-japoneze (un fel de nipono-fobie), mai ales din cauza uciderii reginei.

 

Proclamarea Imperiului
In 1897,regele Gojong se intoarce la Gyeongungung (Deoksugung in ziua de azi). Acolo proclama fondarea Imperiului Coreean si declara noua era Gwangmu. In cele din urma Gojong este fortat de Japonia sa abdice, iar fiul sau, Sunjong ajunge la tron.
Image and video hosting by TinyPic
Simbolul Imperiului Coreean

 

Dupa abdicare
Dupa abdicare, Gojong ramane in palatul Deoksugung, la dorinta Japoniei. La 22 august 1910,Imperiul Coreean este anexat de catre Japonia printr-un tratat.
Image and video hosting by TinyPic
Palatul Deoksugung

 

Regele Gojong moare noua ani mai tarziu,in palatul Deoksu.

Sunt multe speculatii care spun ca a fost otravit de oficialii japonezi.Este ingropat impreuna cu sotia sa la mormintele regale Hongneung, din orasul Namyangju.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Familia
Tatal:Heungseon Daewongun(in traducere Mare Print al Curtii Regale);
Mama:Yeoheung,printesa consoarta a lui Heungseon,din clanul Yeoheung Min;
Consoarte:
-Imparateasa Myeongseong,din clanul Yeoheung Min(cunoscuta si ca regina Min);
-onorabila printesa consoarta Seon-yeong din clanul Eom;
-concubina Lee Gwi-in din palatul Yeongbo;
-concubina Jang Gwi-in;
-concubina Lee Gwi-in,din palatul Gwanghwa;
-concubina Jeong Gwi-in,din palatul Bohyeon;
-concubina Yang Gwi-in,din palatul Boknyeong;
-concubina Lee Gwi-in,din palatul Naean;
-doamna Kim Ok-gi,din palatul Samchuk;
-doamna Kim,din palatul Jeonghwa;
-doamna Yeom;
-doamna Seo;
-doamna Kim Chung-yeon.
Copii:
-un print care a trait doar 4 zile,primul fiu al reginei Min;
-printul mostenitor,care avea sa devina regele Sunjong,al doilea fiu al reginei Min,al treilea fiu al lui Gojong;
-un print care a trait doar 14 zile,al treilea fiu al reginei Min;
-un print care a trait doar 3 luni,al patrulea fiu al reginei Min;
-printul Euimin,singurul fiu al printesei Seon-yeong din clanul Eom,al saptelea fiu al lui Gojong;
-printul Wanhwa,singurul fiu al concubinei Lee Gwi-in din palatul Yeongbo,si primul fiu al lui Gojong;
-printul Euihwa,singurul fiu al concubinei Jang Gwi-in,al cincelea fiu al lui Gojong;
-Yi Yook,print al imperiului,singurul fiu al concubinei Lee Gwi-in din palatul Gwanghwa;
-Yi Woo,print al imperiului,singurul fiu al concubinei Jeong Gwi-in din palatul Bohyeon;
-o printesa care a trait doar 7 luni,singura fiica a reginei Min;
-o printesa,singura fiica a concubinei Lee Gwi-in din palatul Yeongbo;
-printesa Deokhye,singura fiica a concubinei Yang Gwi-in din palatul Boknyeong,a patra fiica a lui Gojong;
-o printesa,singura fiica a concubinei Lee Gwi-in din palatul Naean;
-Yi Mun-yong,printesa a imperiului,singura fiica a doamnei Yeom.
Portretizarea in drame
Regele Gojong este portretizat in filmul The sword with no name(2009) de catre actorul Kim Young-min.De asemenea in acest film sunt portretizati atat regina Min(Soo Ae) cat si tatal lui Gojong,Daewongun(Cheon Ho-jin).
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Regina Min si Daewongun
Image and video hosting by TinyPic
Regina Min(Soo Ae)
De asemena,regele Gojong si regina Min sunt portretizati in drama Empress Myeongseong(2001),Lee Jin Woo in rolul regelui si Choi Myung Gil in rolul reginei.
Image and video hosting by TinyPic
In rolurile regelui si reginei tineri ii regasim pe Moon Geun-young(Painter of the wind) si Lee In(Chuno).
Urmeaza regele Sunjong.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

29 comentarii

There are currently 29 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 26. Regele Gojong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. foarte interesanta si completa prezentare. felicitari. vot

 2. si uite asa ,incet ne apropiem de zilele noastre.A fost o expeditie in trecut,in istoria zbuciumata a
  acestei natiuni.Multumesc Anei din tot sufletul pentru orele de munca pe care le-a depus pentru ca noi niste ignoranti aflati la mii de Km sa putem intelege si cunoaste aceasta tara si oamenii ei.Votul nostru este numai un simbol de pretuire!

 3. multumim pt.recenzie… vot

 4. foarte frumoasa recenzie, vot

 5. Anja,multumesc si eu pentru cuvintele frumoase,si multumesc si celorlalti.
  Ma apropii de sfarsit,inca un rege si am terminat incursiunea in viata acestora.

 6. felicitari ana mare rabdare trebuie sa ai si o deosebita placere de a scrie aceste lucruri!

 7. Asa e Andreea,trebuie multa rabdare,mai ales cand traduci,dar si cand cauti pozele,dar o fac cu mare placere.Mersi

 8. Felicitari Ana! Cum spuneam odata, ar trebui luata in seama ideea cu cartea :)

 9. Multumesc Claudia.Nu ar fi deloc o idee rea.

 10. Deja al 26-lea??????felicitari!!!!foarte frumoasa prezentare!!!vot

 11. Daniela,mersi.

 12. Ana,foarte frumoasa si bine documentata recenzia,ce ai prezentat tu aici au am vazut in serialul JEJOONGWON,un serial care prezinta patrunderea medicinei occidentale in Asia,dar sant relatate ample episoade despre invazia nipona si asasinarea reginei,refugiul la ambasada Rusiei,atentatul esuat.De fapt actiunea filmului este construita in jurul acestor evenimente prezentate de tine.Ai un Vot mare!Filmul este extraordinar si joaca foarte multi actori indragiti!

 13. Livia,eu nu am urmarit Jejungwon,desi incepusem odata,am renuntat atunci pentru ca nu aveam timp.Nu stiam ca si acel serial prezinta aceste detalii,altfel as fi scris.Dar am scris despre The sword with no name si Empress Myeongseong.
  In Jejungwon sunt prezentati si membrii familiei regale?
  Mersi pt vot

 14. Da!

 15. Regele si cu regina au contribuit foarte mult la modernizare,de faptel este cel care a construit primul spital in Corea,titlul filmului este numele spitalului.A creat si o Academie de medicina! Regina de asemeni era si ea o novatoare.

 16. Regele era putin mai conservator dar la insistentele reginei s-a dat pe brazda.

 17. Am completat cu acest film,pentru ca e singurul pecare l-am vazutdin lista si i-l recomand ,sa fie in ton cu HJ,in privinta daruirii.

 18. Imi pare rau ca nu am stiut,as fi mentionat si acest serial,daca tot sunt prezentati regele Gojong si regina Min.

 19. Mersi oricum pt informatii.

 20. Sper ca nu te-a deranjat completarea mea!

 21. Nu ai cum sa sti totul la cate filme sant! mai recomandam si noi cate ceva legat de subiectul recenziei.

 22. interesant ca de fiecare dată şi o recenzie complexă. vot
  ana cred s-a strecurat cumva o greşeală de dactilografiere? ai trecut anul 1960, în loc de 1860?

 23. Unde Crib?

 24. Aha,am vazut.E 1860 desigur,am gresit.Mersi de observatie
  @Livia,am spus mersi pt informatii,nu ma supar.

 25. Dar la alta recenzie ai scris ca nu am mentionat un film sau serial in care apare regele respectiv,dar nu cred ca s-au facut filme despre toti regii.Era vorba despre Cheoljong,regele analfabet.

 26. Stiu Ana dar daca nu se supara nimeni si nu este trecut un film pt recomandare ,cei care au vazut un anumit film cu trimitere la recenzie ,ar trebui spus,pentru a cimenta informatia.

 27. si iata si inceputul sfarsitului , daca se poate spune asa. desi a facut atat de multe pentru tara regina Min a avut un sfarsit tragic. imi pare asa de rau.
  f trista soarta a avut in aceata perioada acest popor, traiau asa putin si au avut de infruntat atatea greutati.
  o recenzie foarte detaliata. un vot din inima
  din filme am vazut decat sword with no name si mi-a placut tare mult. sper sa le pot vedea si pe celelalte.

 28. Ramona,ti-am trimis pe mail regii.

 29. [...] Read more: koreafilm » Blog Archive » Regii dinastiei Joseon (26): Regele Gojong [...]

 30. Si uite ca noi nu mai avem rege din anul 1947 ca sa nu fie omorât regele nostru Mihai ,Majestatea sa dar si in koreea sa terminat monarhia mai devreme!

Leave a Comment