Regii dinastiei Joseon – 21. Regele Yeongjo

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on octombrie 12, 2010 with 16 comentarii

Regele Yeongjo al Joseonului(1694-1776),a fost al 21-lea monarh al dinastiei,si a domnit intre anii 1724 si 1776.A fost al doilea fiu al regelui Sukjong,iar mama sa a fost doamna Choi Suk-bin .L-a succedat la tron pe fratele sau mai mare Gyeongjong.
Image and video hosting by TinyPic
Domnia
Regele Yeongjo a fost un monarh profund confucianist,si se spune ca avea cunostinte despre clasicii confucianisiti mai bune decat a invatatilor de la curtea sa.In timpul domniei sale,dar si a nepotului sau Jeongjo,Confucianismul a ajuns pe cele mai inalte culmi,iar economia si-a revenit de pe urma razboaielor avute de Joseon.
Regele este faimos si pentru faptul ca l-a pretuit foarte mult pe Park Mun-su(un oficial al guvernului care a luptat impotriva coruptiei marilor oficiali),caruia i-a conferit titlul de Amhaengeosa-inspector guvernamental secret.Acesta contribuise la innabusirea revoltei lui Yi In-ja,si mergea prin tara arestand coruptii in numele regelui.
Singurul incident sumbru din timpul domniei sale este legat de moartea fiului sau,printul mostenitor Sado.Acesta,cel mai probabil suferea de o boala mentala(omora oameni la intamplare,si era deviat sexual).Yeongjo nu putea sa-si ucida singur propriul fiu,conform regulilor palatului,asa ca in august 1762 ordona ca Sado sa fie inchis intr-un cufar de orez.Dupa opt zile,Sado moare sufocat.
Image and video hosting by TinyPic
Cufar similar cu cel in care a murit printul Sado,aflat in cadrul fortaretei Hwaseong
Yeongjo a fost primul rege care a luat actiune impotriva activitatilor romano-catolicilor din tara,pentru ca in 1758 sa interzica Catolicismul,declarandu-l o practica diabolica.

In 1776,regele Yeongjo moare,iar la tron ajunge nepotul sau,fiul printului Sado,regele Jeongjo.Este inmormantat in mormintele dinastice de la Donggureung,alaturi de a doua sa sotie.Mormantul sau se numeste Wonneung.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Se spune ca Yeongjo,inainte printul Yeoning l-ar fi otravit pe fratele sau,Gyeongjong,pentru a putea accede la tron.
Image and video hosting by TinyPic
Portret partial ars al printului Yeoning.
Familia
Tatal sau a fost regele Sukjong,iar mama sa,consoarta Suk-bin din clanul Choi,la care el a tinut foarte mult. De asemenea in timpul domniei sale,regele Yeongjo a facut multe modificari asupra mormantului mamei sale,si se pare ca exista si un portret al mamei sale.A conferit totodata titluri pentru mama sa,care sunt: Chihaeng Seondeok, Yongmo Uiyeol, Changui Hongneon, Gwangin Donghee,in traducere (Perfect Action, Purest Virtue, Glorious Plan, Resolute Valour, Manifest Righteousness, Profound Principal, Shinning Principal, True Blessing).A fortat si curtea regala pentru a se recunoaste statutul mamei sale.
In ceea ce priveste consoartele,Yeongjo a avut 6.
Doua dintre ele,reginele Jeongseong si Jeongsun nu i-au oferit niciun urmas.Despre regina Jeongsun,cititi aici http://koreafilm.ro/blog/2010/08/reginele-coreei-regina-jeongsun-20931/.
Mormantul reginei Jeongseong(prima sa sotie)este Hongneung.Desi nu i-a oferit niciun fiu,Yeongjo a iubit-o foarte mult,iar cand aceasta a murit,el a ordonat ca langa ea sa se pastreze un loc pentru el.Totusi,din cauza unor complicatii,a fost inmormantat in alta parte,iar mai tarziu langa el era inmormantata regina Jeongsun.
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul reginei Jeongseong.
Celelalte consoarte au fost,doamna Jeong,doamna Yeong,Jo Gwi-in si Moon suk-ui.
Yeongjo a avut 10 copii,dintre care opt fete si doi fii.Printul Sado a fost fiul doamnei Yeong,la fel ca si printesa Hwawan.
Yeongjo a avut cea mai lunga domnie dintre toti regii dinastiei Joseon.
Portretizarea in drame
Regele Yeongjo este portretizat in drama Yi San-Wind of the palace(2007) de catre actorul veteran Lee Seon-jae.
Image and video hosting by TinyPic
De asemenea,in drama Dong Yi(2010),regele Yeongjo este portretizat ca printul Yeoning de catre tanarul actor Lee Hyung Suk.
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Jeongjo.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

16 comentarii

There are currently 16 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 21. Regele Yeongjo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. un rege care a rămas cu conştiinţa încărcată pentru moartea propriului său fiu. aştept regele Jeongjo. vot

 2. si eu la fel. pe laga regele Yeongjo si Sukjong cei mai populari pana acum in faima ii intrece Jeongjo, printul Yi San. vot!

 3. un rege care si-a iubit enom mama! am observat ca printre titlurile conferite de acesta mamei lui este si acela de CHIHAENG SEONDEOK ! imi place!

 4. VA multumesc,am trimis de ieri si regele Jeongjo.

 5. Regele JeongJo(al 22lea) este cel din Painter of the Wind, nu?

 6. Vai, cum sa-si omoare fiul in modul asta? Putea sa recurga la alte metode, mai putin brutale…

 7. Da Anca el e

 8. Un rege a carui poveste am aflat-o din Yi San,un rege care a regretat toata viata ca si-a ucis propriul fiu,si eu astept recenzia cu Jeongjo a fost personajul care m-a impresiont cel mai mult,poate si pentru ca a fost interpretat de un actor de exceptie.Vot!

 9. Mda, un monarh profund confucianist care a ajuns sa-si omoare fiul… Si acum mi-aduc aminte primele ep. din Yi San. Lee Seon-jae a interpretat foarte bine rolul regelui despot, nemilos cu fiii sai…

 10. nu am stiut ca fiul sau a fost ucis din cauza devierii de comportament.Din film reiesea sau cel putin asa am inteles eu ,ca regele a fost dus in eroare ,cum ca fiul ar complota impotriva lui si de aceea l-a pedepsit inchizandu-l in lada de orez unde a si murit .poate ma isel eu imi cer scuze.Adevarul este ca a fost un rege cu cea mai indelungata domnie
  vot

 11. Oltea asa se intelege in serial,ai dreptate
  Dar in realitate cred ca lucrurile au stat altfel,printul Sado se pare ca a fost bolnav mintal.

 12. se poate nu zic nu

 13. ce este uimitor la societatea de nobili din acele vremuri,este contradictia dintre principiile filozofiei confucianiste (de care erau toba de carte)si actiunile propriu-zise ale lor,faptul ca in numele unei ordini in care credeau,faceau tot felul de atrocitati.Vot ana,multumim.Personal eu vreau sa raman in minte cu figura strengarului care cu zambetul lui stirb si obraji bucalati ,m-a cucerit

 14. ana faci o treaba excelenta, mi-ar place sa am colectia recenziilor tale referitoare la dinastia Joseon. vot

 15. e bine ca reusit sa ridice tara de pe urma razboaielor. e de admirat cat de mult si-a pretuit mama.
  intr-adevar cate lucruri se faceau in numele confucianismului. am citit si eu eu cat de mult aveau de suferit cei care deveneau catolici. abia regele Jeonjio i-a inteles si le-a dat libertate in a-si exprima credinta. cel putin asa am inteles din filme.
  votat

 16. Asa este Anja,exista o mare contradictie intre ce spuneau si ce faceau,ca de altfel peste tot in lumea asta.
  Mirabel,mersi mult pt apreciere.Stii cum poti sa faci?Selectezi recenzia cu tot cu poze,dat ctrl+c si apoi ctrl+v intr-un doc word si le ai pe toate.

Leave a Comment