Regii dinastiei Joseon – 19. Regele Sukjong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on octombrie 09, 2010 with 18 comentarii

Regele Sukjong al Joseonului (1661-1720) a fost al nouasprezecelea rege al dinastiei si a domnit intre anii 1674 si 1720.
Image and video hosting by TinyPic
Biografie
Regele Sukjong s-a nascut la 15 august 1661 in palatul Gyeongbok,primind numele de Yi Sun.El a fost fiul regelui Hyeonjong si al reginei Myeongseong.A devenit print mostenitor la 7 ani,si la doar 14 ani devine al 19-lea rege al dinastiei Joseon.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Regina Myeongseong, mama lui Sukjong in Dong Yi,interpretata de actrita Park Joon So.
A fost un execelent politician, dar domnia sa nu a fost toata linistita din cauza multelor conflicte pe care a trebuit sa le aplaneze, dintre “Factiunea de vest”condusa de Song Si-yeol si “Factiunea de sud”condusa de Kim Suk-ju(verisorul reginei Myeongseong), conflicte care durau inca din timpul domniei regelui Hyeonjong.
In 1712,guvernul lui Sukjong a colaborat cu dinastia Qing din China pentru definitivarea granitelor celor doua tari langa raurile Yalu si Tumen.
Regele a avut trei regine,sapte concubine,sapte fii si doua fiice.A murit dupa 46 de ani de domnie,in 1720 la varsta de 60 de ani.Este ingropat in Myeongreung,provincia Gyeonggi,in orasul Goyang,in cadrul Seoorung.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Imagini de la mormantul regelui,alaturi de care se gaseste,foarte aproape cel al reginei Inhyeon.
Familia regelui
Regina Ingyeong(1661-1680)
A fost prima regina consoarta a lui Sukjong.Ea a fost fiica lui Kim Man Gi si Lady Han.S-a maritat la varsta de 10 ani cu Sukjong(la acel timp print mostenitor “wangseja”),si a primit titulatura de Printesa consoarta a Printului mostenitor “wangsejabin”.In 1674,odata cu ajungerea la tron a sotului ei devine Regina consoarta.In 1680,la doar 19 ani da semne de varicela si moare 8 zile mai tarziu in Palatul Gyeongbok.Este ingropata in Ikneung,provincia Gyeonggi.A avut 2 fiice,ambele murind la nastere.
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul reginei Ingyeong
Regina Inhyeon(1667-1701)
Fiica lui Min Yoo-jung si Lady Song,devine a doua regina consoarta a lui Sukjong prin casatoria cu acesta in 1681.Este una dintre cele mai cunoscute regine ale dinastiei Joseon.Viata ei a fost portretizata in multe drame istorice coreene. Cand concubina regelui Jang Ok-jung naste un fiu in 1688 are loc o disputa sangeroasa numita Gisa Sahwa.In acest timp regele dorea sa-l numeasca pe fiul concubinei sale print mostenitor iar pe aceasta sa o ridice de la gradul de So-ui la cel de Hui-bin.Acest lucru a dus la o disputa intre cele doua factiuni,Noron,(condusa de Song Si-yeol,si din care facea parte si tatal reginei Inhyeon,Min Yoo-jung)care se opunea acestei promovari,si Soron(din care facea parte fratele concubinei Jang)care o sustinea pe aceasta.Regele s-a infuriat cand a vazut ca acestia se opuneau si multi au fost ucisi inclusiv Song Si-yeol.De asemenea au fost exilati multi,inclusiv regina Inhyeon si familia acesteia.Regina a fost totodata deposedata de titlul de regina,concubina Jang a primit titlul de Hui-bin,ajungand in cele din urma a treia regina consoarta.
Mai tarziu,in anul 1694,regele incepe sa regrete actiunile sale nesabuite si o reinstaleaza pe Inhyeon in gradul de regina,iar Jang Ok-jung revine la titlul de Hui-bin.In 1701 insa, la 34 de ani regina se imbolnaveste de o boala necunoscuta si moare.
Se spune ca in timp ce regele plangea dupa sotia sa care murise,o visase pe aceasta intr-un sobok plin de sange,si o intrebase cum a murit.Aceasta fara sa spuna nimic indicase camerele lui Jang Hee-bin.Dupa ce se trezise din vis regele se duse spre camera lui Ok-jung.In timp ce se apropia,auzise muzica si rasete,si tragand cu ochiul o vazuse pe aceasta cu preoti samanisti rugandu-se pentru moartea reginei,in timp ce arunca cu sageti intr-o figurina.Atat ea cat si fratele ei au fost ucisi prin otravire dupa acesta intamplare,de asemenea regele a interzis ca de atunci inainte o concubina sa poata deveni regina.
Una din doamnele reginei Inhyeon a scris o carte numita Povestea Reginei Inhyeon,carte care exista si in ziua de astazi.Regina este ingropata in provincia Gyeonggi,iar mormantul ei se numeste Myeongreung,unde avea de altfel sa fie ingropat si Sukjong.Nu a avut niciun copil.
Image and video hosting by TinyPic
Regina Inhyeon in Dong Yi,interpretata de actrita Park Ha Sun
Image and video hosting by TinyPic
Imagine catre mormantul reginei,care se afla langa cel al sotului sau(ea a fost prima ingropata aici,apoi si regele)
Regina Inwon(1687-1757)
Fiica lui Gim Joo-shin si Lady Jo,s-a maritat si a devenit a treia regina consoarta a lui Sukjong la varsta de 15 ani,in 1702,dupa moartea reginei Inhyeon.A devenit regina-mama,dupa moartea lui Sukjong,pentru fiul ei vitreg(fiul lui Jang Hee-bin)care devine rege,iar dupa ce moare si acesta devine regina-mama pentru Yeongjo,celalalt fiu vitreg al ei(fiul lui Choi Suk-bin)care devine rege.Nu a avut nici-un copil si a murit in 1757 la 70 de ani,fiind ingropata langa regele Sukjong si regina Inhyeon.
Image and video hosting by TinyPic
Regina Inwon,in Dong Yi,interpretata de actrita Oh Yeon So
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul reginei,langa cele ale sotului ei,si al reginei Inhyeon(situat pe dealul din plan secund)
Hee-bin Jang Ok-jung(1659-1701)
Despre ea se stie ca era verisoara unui comerciant pe nume Jang Hyeon,si nu se stie cine a fost tatal ei.Totusi exista zvonuri care spun ca era fiica lui Jo Sa-Seok(verisorul reginei-mama Jaeui),deoarece,mama ei,doamna Yoon era bine cunoscuta sa amanta.
Jang Ok-jung a devenit doamna de onoare a reginei-mama Jaeui(a doua regina a regelui Injo)recomandata fiind de printul Dongpyeong(un var al regelui Sukjong)In 1686,regele o cunoaste si decide sa o faca concubina sa,dandu-i titlul de Suk-won.In 1688 este promovata la rangul de So-ui,iar in 1689,dupa ce naste un fiu devine Hui-bin.Cand regina Inhyeon a fost deposedata si trimisa in exil,ea devine a treia regina,iar fiul ei print mostenitor.
Mai tarziu,in 1694,odata cu reinstalarea reginei Inhyeon,Ok-jung revine la rangul de Hui-bin.In 1701 regina moare rapusa de o boala necunoscuta.Hui-bin,la varsta de 42 de ani este otravita impreuna cu fratele ei,Jang Hae-jee pentru ca se rugase pentru moartea reginei.
Mormantul ei se afla tot la Seooreung.
Image and video hosting by TinyPic
Concubina Jang Hee Bin,in Dong Yi,interpretata de actrita Lee So Yeon
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul concubinei Jang Hee Bin
Choi Suk-bin(1670-1718)
Nu exista detalii despre viata ei inainte de a deveni concubina regelui.Era doamna la palat,sub protectia reginei Inhyeon.Se spune ca intr-o noapte se ruga in camera ei pentru sanatatea reginei Inhyeon,iar regele a auzit-o si miscat de bunatatea acesteia a facut-o concubina sa. A primit rangul de Suk-bin dupa ce a dat nastere unui fiu in1694,printul Yeoning,care avea sa devina regele Yeongjo. A mai avut doi fii,dar ambii au murit.
Este ingropata la Soryeongwon in Paju,iar altarul ei este Yuksanggung,denumit Site istoric nr.149.Se spune ca regele Sukjong a iubit-o foarte mult iar dupa moartea sa,pe pietrele funerare a scris chiar el cuvinte pentru ea.De asemenea altarul se numeste si Soryeongwon dar si Chilgung(Palatul celor sapte),deoarece acolo se gasesc pietrele funerare a sapte concubine,care au fost mame de regi,dar niciodata regine.
Image and video hosting by TinyPic
Concubina Choi Suk Bin,in Dong Yi,interpretata de actrita Han Hyo Joo
Image and video hosting by TinyPic
Imagine de la mormantul concubinei
Portretizarea in drame
Actori care l-au interpretat pe regele Sukjong:
Kang Suk Woo-in drama Queen Inhyeon(1988)
Jun Kwang Ryul-in drama Jang Hee Bin(2002)
Actorul din rolul regelui Sukjong este chiar doctorul din Hur Jun.
Image and video hosting by TinyPic
Ji Jin Hee-in drama Dong Yi(2010)
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Gyeongjong.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

18 comentarii

There are currently 18 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 19. Regele Sukjong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Cred ca fiecare il stie pe regele Sukjong….din Dong Yi…..multumim pt informatii!!!!vot!

 2. complexa recenzie… vot… multumim pt. ea… ;0

 3. Jun Kwang Ryul nu este cumva HurJun?

 4. nu mai sunt multe de spus pt ca s-a tot vorbit despre Sukjong si consoartele sale. vot

 5. interesant ana, dar totusi realizarile sale care au fost?

 6. Chona ,a fost cam nazdravan,atatea femi si o gramada de copii.

 7. femei*

 8. Da este un portret mai complet al vietii regelui Sukjong, care cu ajutorul serialului DONG YI a devenit si foarte popular.
  Dara arata cum arata Ji Jin Hee chiar era un barabat frumos si destept si merita sa aiba cat mai multe femei!
  vot!

 9. interesanta viata au avut si regii astia dar si foarte grea din cauza luptei pentru putere!

 10. da, cam iubaret acest rege. f frumoasa prezentare ana. vot

 11. Nu am vazut Dong Yi, are cam multe episoade.E un serial pt vacanta de vara.Acum urmaresc Ja Myeong Go. O recenzie foarte bogata. Spor la munca in continuare, Ana. :)

 12. o recenzie mult asteptata…a meritat ca a fost un rege bun,drept,cu respect pentru sotie(regina mea-era formula de adresare)si iubitor asa cum a fost si prezentat in serial.Multumim ana pentru toate informatiile,pentru aceasta recenzie de nota 10!vot din inima!

 13. Cristina,am scris ca e actorul din hur jun
  Andreea,despre realizarile sale nu am gasit.

 14. nu-i nimic ana! este foarte bine si asa!

 15. Astazi am vz.ultimul ep.(60)din Dong-Yi,si aveam oaresce nelamuriri in privinta mortii fiecaruia din personajele principale,dar citind informatiile voastra mi-am clarificat toate nelewmuririle.
  Multumiri……..//

 16. Aseara am vizionat si eu ultima parte din Dong-Yi, da, jos palaria in fata acestei doamne. Stau si ma gandesc cate femei ar face sacrificiul ei de atunci?
  Cred ca voi continua cu “Furtuna la palat” sa vad ce a facut “micul” Yeongjo ca rege si daca s-a tinut de promisiunea facuta mamei sale de a fi un om drept, intelept si bun, asa cum a fost Choi Sook-bin, mama sa.

 17. filmul initial se intituleaza vremuri apuse si pentru cei interesati de acest film il pot viziona chiar aici http://aznv.tv/?p=d1038 trebuie doar sa isi faca un simplu cont si vor putea vedea inclusiv si filmul jumong fara a fi taiat cum fac pe tvr 1 :) Va doresc vizionare placuta pentru cei ce nu au vazut acest film

 18. Deci fratia spadasinilor a carei conducator era tatal lui dong yi este doar fictiune?

Leave a Comment