Regii dinastiei Joseon – 17. Regele Hyojong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on octombrie 06, 2010 with 30 comentarii

Regele Hyojong al Joseonului(1619-1659) a fost al saptesprezecelea rege al dinastiei si a domnit intre anii 1649 si 1659.
Image and video hosting by TinyPic
Nasterea sa si contextul istoric
Regele Hyojong s-a nascut in 1619,ca al doilea fiu al regelui Injo,pe vremea cand acesta era inca print.Cand,in 1623,Factiunea de Vest a lansat lovitura de stat care l-a detronat pe regele de atunci,Gwanghaegun,si Injo a fost incoronat,Hyojong a fost chemat la palat alaturi de tatal sau si a primit titlul de Bongrimdaegun(Marele print Bongrim).
Image and video hosting by TinyPic
Captivitatea in regatul Qing
In 1627, politica dura diplomatica a lui Injo a cauzat razboaie intre Joseon si Qing(Manchu).Mai tarziu,in 1636 Qing invinge Joseonul,iar Injo este nevoit sa devina loial imparatului Qing si sa se inchine de opt ori la picioarele lui Hong Tajji.La Samjeondo,Injo si Hong Tajji au incheiat un tratat prin care printul mostenitor Sohyeon,fiul cel mare al lui Injo,si printul Bongrim(Hyojong) sunt luati captivi in China.
Image and video hosting by TinyPic
In timpul exilului din China, Hyojong a incercat sa-si apere fratele mai mare de amenintarile Qing. Hong Tajji si fortele sale armate erau inca in razboi cu dinastia Ming si de asemenea s-au angajat in lupte cu mongolii si chinezii musulmani;de aceea de multe ori,imparatul Qing a cerut ca printul Sohyeon sa mearga pe campul de lupta si sa apere fortele Manchu.Hyojong era ingrijorat pentru ca Sohyeon era mostenitorul tronului Joseonului si nu avea experienta militara.S-a dus el la lupta in locul fratelui sau,dar si impreuna cu acesta in luptele cu musulmanii.

In 1645,printul Sohyeon se intoarce in Joseon,singur,cu scopul de a urma la tron tatalui sau.Totusi a inceput sa intre in diverse conflicte cu tatal sau,caruia ii displacea total faptul ca fiul sau incepea sa aiba o viziune deschisa,mai bine zis era un open-mind in ceea ce privea cultura europeana si relatiile diplomatice cu Qing.Curand avea sa fie gasit mort in camera regelui,si a fost inmormantat repede dupa scurte funeralii.Injo a executat-o apoi pe sotia lui Sohyeon care incerca sa afle adevarul din spatele mortii sotului ei.Legendele spun ca Injo si-a ucis propriul fiu cu o lespede de cerneala pe care o avea din China.
Image and video hosting by TinyPic
Printul Sohyeon din Chuno
Incidentul avea sa-l faca pe Bongrim,urmatorul pe linia generatiei,noul print mostenitor,si acesta avea sa fie rechemat in Coreea.Cand Injo a murit in 1649 el a mostenit tronul si a devenit al saptesprezecelea rege,Hyojong.
Campaniile nordice
Dupa accederea la tron,a inceput sa reformeze si sa mareasca armata tarii;prima oara la inlaturat de la curte pe Kim Ja-jeom,care era un corupt si avea mai multa putere decat regele insusi.Apoi i-a chemat pe Song Si-yeol si pe Kim Sang-hyeon,cei care sustinusera razboiul impotriva Qing.Expansiunea militara era masiva,si a construit si fortarete la granite,de-a lungul raului Yalu,unde Joseon si Qing imparteau granita.Cand un grup de marinari olandezi,in frunte cu Hendrick Hamel au plutit in deriva,si au ajuns pe insula Jeju,Hyojong le-a ordonat sa faca muschete pentru armata sa pentru prima oara de la razboiul de sapte ani.
Image and video hosting by TinyPic
Totusi,Qing continua sa prospere,si se extindea repede spre vest,dupa cucerirea dinastiei Ming,in 1644.Asadar campania Joseonului nu putea fi pusa in actiune,intrucat Manchu asimilase armata chineza Ming si era foarte puternica,iar armata coreena,desi marita,nu putea fi egala Qing.Si,oricum Qing-ul incepea sa trateze Joseon-ul ca pe un apropiat aliat.
In 1654,Qing-ul cere ajutorul Joseon pentru a invada rusii;150 de muschetari coreeni si 3000 de manciurieni intalnesc armata rusa la Hutong,batalia fiind castigata de Qing si aliatii.Patru ani mai tarziu,Hyojong trimite iar trupe in ajutorul Qing contra Rusiei,si din nou Qing are succes.Bataliile impotriva Rusiei au ajutat mult sistemul militar al Joseonului,si in ciuda campaniilor,Joseon si Rusia au ramas in relatii bune.
Image and video hosting by TinyPic
Alte realizari
In timpul domniei sale,multe carti despre agricultura au fost publicate,aceasta fiind devastata in timpul razboiului de sapte ani cu japonezii.Hyojong a continuat reconstructia inceputa de Gwanghaegun;a avut mult de lucru cu restaurarea economiei in acelasi timp cu marirea armatei.A trebuit sa faca mai multe monede din metal folosite pentru producerea de munitie,dar a trebuit sa renunte la ele pentru a reconstrui regatul.Din cauza stresului acumulat de pe urma problemelor interne si externe,a murit devreme la doar 41 de ani in 1659.Desi planul sau de a conduce campanii in nord nu a fost pus in aplicare,multi il considera un conducator genial si curajos care si-a dedicate viata salvarii tarii sale.
Familia
A fost fiul regelui Injo si al reginei Inryeol.Sotia sa a fost regina Inseon,si a mai avut inca o consoarta nobila,pe nume doamna An.A avut 8 copii,dintre care 7 cu regina Inseon,si o fiica cu concubina An.A avut un singur fiu,primul copil cu regina Inseon,printul Hyeonjong,care avea sa devina si urmatorul rege.
Mormantul sau se afla in Yeoujoo si se numeste Youngleung.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Portretizarea in drame
Hyojong este portretizat foarte pe scurt,ca printul Bongrim,in drama istorica Chuno(2010),iar actorul care il interpreteaza este Lee In.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Hyeongjong.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

30 comentarii

There are currently 30 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 17. Regele Hyojong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. A murit cam tanar!Si ce viata grea au avut, daca este conforma cu serialul chuno!

 2. Si asta e incompleta?

 3. mdaaa a murit cam tinar……..multumim pentru prezentare!!!Vot!!

 4. KF e incompleta!va rog sa remediati

 5. multumesc pt promptitudine,dar de ce uneori se vede ingrosat,si uneori nu
  eu am bolduit subtitlurile si unele nume si denumiri

 6. Si cum se face ca aceasta recenzie,trimisa ieri serara a aparut,iar una pe care am trimis-o acum doua seri,nu?

 7. Extraordinar, ana! In Chuno parca nu se mentioneaza ca a fost luat si el prizonier, si nici ca a luptat impotriva dinastiei Qing.
  De moartea fratelui ce sa mai zic…el a murit din cauza unei lovituri la cap, si in serial se spune ca s-a stins dupa o luna de suferinta, suspect de otravire. Ca si in cazul altor seriale istorice, realitatea a fost denaturata…

 8. Este cam greu sa se respecte realitatea,asa ar fi serialele prea pline de cruzime.

 9. Nu s-a respectat intru-totul, dar cel putin e de apreciat faptul ca s-au respectat locatiile si s-a amintit de aceste momente de cotitura in istoria Joseon.

 10. Asa e Claudia

 11. Pacat ca a murit asa de tanar!Vot!

 12. interesanta domnie. despre el nu citisem nimic pana acum

 13. A facut multe lucruri bune… ;)

 14. Viata lui se leaga mult de cea a fratelui sau,printul Sohyeon care nu a fost rege.
  Dar si de domnia tatalui sau,regele Injo,despre care am scris anterior.

 15. Felicitari pentru premiu bine meritat ana. ai facut o treaba deosebita mai ales prin incursiunea in dinastia Joseon. imi place stilul tau de a scrie recenzi sunt foarte concise si elocvente

 16. Multumesc pt compliment

 17. Daca vor aparea putin mai rar,sa nu va speriati.Am sa scriu despre toti cei 27 de regi.Timpul e limitat.

 18. Mie de ce nu mi-au lipit recenzia? SAunt 100% sigura ca am trimis continuare pe mail. :(( Vot ana.

 19. merita ana toata aprecierea noastra, si premiul pe care l-a castigat, pentru ca munceste mult la aceste recenzii.Sa aduni informatii din mai multe surse , imagini, sa cauti sa vezi daca s-au facut filme despre cutare sau cutare rege…

 20. f interesant ana. un rege care a facut multe lucruri bune , pacat ca murit asa devreme. imi aminteste putin de Yi San. vot

 21. Sper totusi maine sa pot termina si regele Hyeonjong,pt ca dupa acesta va urma regele Sukjong(Dong Yi)

 22. Mersi Anca pt cuvintele frumoase

 23. interesant ana! astept cu nerabdare urmatorii 3 regi! pupici!

 24. mi-ar place sa am intreaga colectie de regi. interesanta tema, vot

 25. o recenzie care ne apropie tot mai mult de regele Sukjong,pe care il asteptam cu nerabdare…vot ana,si te rugam sa nu ne uiti!

 26. Ana, super recenzie!Vot!

 27. Anja,nu va uit :)

 28. Mirabel,am toti regii in word,dar fara poze.

 29. interesanta recenzie ,pacat ca aflam ca acest oameni si-au pierdut viata asa de tineri
  vot

 30. ioi scuze am scris tare anapoda da oboseala isi spune cuvantul

Leave a Comment