Kaesong (개성)

Written by oana_bc. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , , ,

Published on octombrie 24, 2010 with 11 comentarii

Kasong este un oras din sud vestul Coreei de Nord. Este localizat la sud de paralela de 38° lat. N, la aproximativ 70 km de Seul. Unul dintre cele mai vechi orase din Coreea, Kaesong a fost capitala dinastiei Koryo (935-1392). Era cunoscut si dupa numele de “Songdo” (orasul pinilor), deoarece era inconjurat de munti imbracati in pini.

A fost invadat de fortele comuniste pe durata Razboiului Coreean (1950-1953) si in 1951 a fost ales drept orasul unde se va vorbi prima data de armistitiu. Dupa razboi, Kaesong a fost inclus in teritoriul Coreei de Nord.

Aceasta zona este casa Complexului Industrial Kaesong, un parc industrial cu facilitati gen duty-free, care a fost stabilit drept societate mixta intre Nord si Sud, si permite companiilor din sud sa fabrice bunuri in Nord. Finantat si gestionat, in mare parte, de Sud, a fost planificat in timpul unei perioade in care relatiile Nord-Sud erau cat de cat bune (la sfarsitul anilor ’90) iar constructia a inceput in 2003.

In cativa ani, mai mult de o duzina de companii sud-coreene au avut facilitati acolo, printre care fabrici de textile, chimice, electronice, utilaje. Principalul avantaj este ca cele doua natii pot sa lucreze impreuna. Dar ceea ce nu se cunoste este ca aceste companii din Sud se folosesc de munca ieftina prestata de nord-coreeni doar pentru ca vor sa concureze cu China in realizarea de bunuri ieftine ca si papuci, haine si ceasuri. Muncitorii primesc 57$ pe luna (jumatate din cat primesc chinezii pentru aceiasi munca) si 5% din salariul omologilor sud-coreeni care fac acelasi lucru! Totul pentru bunastarea poporului sud-coreean!

Orasul este o destinatie importanta pentru straini, si una dintre cele doua locatii din Coreea de Nord la care au acces si sud-coreenii. Multe momumente din era Koryo sunt localizate in Kaesong: poarta Kaesong Namdaemun, Academia Confucianista Songgyungwan (acum Muzeul Koryo), Pavilionul Pyochung si podul Sonjuk.
Mai putin cunoscute sunt: Pavilionul Kwandok, palatul Manwoldae, templul Anhwa si observatorul Kaesong Chomsongdae.


In vestul orasului se gasesc mormintele regilor Kongmin si Wanggon, dar si recenta descoperire a unui Buddha, din perioada Koryo, sculptat in piatra muntelui Chonma.

Mancarurile cele mai reprezentative pentru Kaesong sunt: Bossam kimchi (kimchi infasurat), Pyeonsu (mandu in forma de patrat), Seolleontang (supa din burta de vacuta).

In Kaesong exista 3 universitati (Songdo University of Politics, Kaesong University of Education si Kaesong Communist University), 3 colegii, 60 de licee si 80 de scoli generale, toate publice.

Cea mai cunoscuta persoana, din intrega istorie a Coreei, care s-a nascut aici a fost primul presedinte al Coreei de Sud, Syngman Rhee.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Kaesong (개성). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Frumos oras!!!vot

 2. pus pe lista obiectivelor de vizitat. vot oana:)

 3. VOT!

 4. ca să vedeţi că şi în alte părţi se aplică cu succes cunoscuta vorbă românească “frate, frate, da brânza e pe bani”!
  interesantă recenzie, mai ales că despre nord nu ştim mare lucru.
  vot.

 5. Imi plac ft mult mormintele acelea

 6. vot

 7. Interesant…frumos oras…vot!

 8. frumoasa prezentare.vot

 9. Te-ai specializat pe Coreea de Nord, Oana! :) Citisem pe wikipedia ca nu sunt mai mult de 1500 de “occidentali” care viziteaza anual Coreea de Nord…Mie mi se pare urias si nr asta, avand in vedere cat de greu se obtine viza…

 10. multumesc de cuvintele frumoase!
  ce-i drept, m-am cam aprins la un moment dat din cauza diferentei ce se face intre cele doua natii! si sper ca nu am suparat pe nimeni! :)

 11. ff interesant ce ne-ai scis oana. e asa de trist ce se intampla. nu inteleg de ce ii platesc atat de putin. incep sa cred ca nu se vor mai uni cele doua tari.
  vot

Leave a Comment