Comori naţionale – Angbuilgu

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori, Tehnologie

Tagged: , ,

Published on octombrie 30, 2010 with 20 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

În timpul dinastiei Joseon, au fost construite două ceasuri astronomice care sunt cadrane solare tipice din acea perioadă (1392-1910). Acest model a fost făcut în 1437 în timpul domniei regelui Sejong Mare (1418-1450), când regele a avut o varietate de instrumente astronomice şi meteorologice şi a rămas cel mai popular până la sfârşitul regatului. Acesta a fost numit Angbuilgu, însemnând “cadran solar oală” din cauza asemănării sale cu o oală. Pe suprafaţa interioară sunt 13 linii orizontale care traversează liniile de oră. Ele indică 24 de sezoane, inclusiv solstiţiile de vară şi de iarnă.
Umbra ceasului cu cadran solar sau stilul prezintă astfel de orele şi anotimpurile. Seul este situat la 37° 20` latitudine nordică pe unul dintre cadranele solare, care indică faptul că aceasta a fost făcută în secolul al 17-lea.
Se crede că a fost instalat în Palatele Changdeokgung sau Changgyeonggung. Pe alt cadran solar, Seul este situat la 37° 39’15″ latitudine nordică, ceea ce indică faptul că aceasta a fost făcut în secolul 18
Image and video hosting by TinyPic

Probabil cel mai faimos cadran solar făcut în timpul dinastiei Joseon, Angbuilgu, a fost cel realizat în timpul domniei regelui Sejong. De atunci a devenit instrumentul astronomic reprezentativ al regatului, ce indica ora şi perioadele solare şi a continuat să fie produs în diferite dimensiuni şi forme, până în perioada târzie a Joseon.
Dimensiunea Angbuilgu mare are 35,2 cm în diametru şi 14 în înălţime, iar cel mic are 24,3 cm în diametru.
Image and video hosting by TinyPic

În prezent două cadrane solare de dimensiuni diferite sunt desemnate împreună ca şi Comoara naţională nr. 845 şi sunt expuse la Muzeul Regal din Seul. Inscripţiile de pe cadrane solare spun că au fost făcute în sfârşitul secolului al 17-lea şi începutul secolului 18, atunci când Hanyang (Seulul astăzi) a fost la latitudinea de 37° 20″ şi 37 º 39 ’15″. Ambele sunt realizate din bronz şi fiecare are un dispozitiv de reglare în formă de cruce sub picioare. Inscripţiile sunt încrustate cu argint.
Liniile marchează orele şi 24 de perioade solare şi sunt gravate pe suprafaţa interioară emisferică a dispozitivului cu yeongchim sau “ac umbră”, fixat la polul sud. Vârful ascuţit al acului este fixat astfel încât să poată puncta centrul. Sunt cuvinte gravate la suprafaţa superioară rotundă pentru a marca ore şi 24 de perioade solare, care sunt încrustate cu argint. Forma distinctivă, contrastul de culori şi ideea ştiinţifică din spate face ca aceste cadrane solare din bronz să fie considerate deosebite atât ca opere de artă, dar şi ca instrumente ştiinţifice.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

20 comentarii

There are currently 20 comentarii on Comori naţionale – Angbuilgu. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. wow, ce bine arata asa recenzia :) multumesc, kf

 2. ana, iata cadranul solar pe care l-ati vazut in recenzia despre Palatul Changgyeonggung si despre care ai vrut sa scriu mai multe. :)

 3. Stiam eu ca va apare ceva cu amanunte despre acest cadran solar ,ca prea a facut furori ,bravo ma bucur ca a venit de la tine initiativa!Un vot cat cadranul!

 4. pai nu puteam sa raman datoare :)

 5. vot carina

 6. wowww carina ce de comori au coreenii si stiu sa le pastreze!!! ale noastre….o parte prafuite…alta parte pe la rusi…

 7. Pai e super tare acest cadran solar si presupun ca e functional si azi!

 8. da. cele doua expuse la muzeul regal

 9. baieti destepti vot!

 10. Pot sa mai votez odata?eu vreau dar nu ma lasa!

 11. din pacate nu se poate vota decat o data. multumesc oricum :)

 12. chiar că este o operă de artă şi totodată un instrument ştiinţific. tare ingenioşi şi inventivi coreenii (asiaticii în general). vot carina.
  arată super recenziile aşa bolduite!!

 13. da, asa spuneam si eu ca daca sunt evidentiate cuvintele arata mai bine si se citesc mai usor

 14. F interesant! Multe inventii importante au avut loc in timpul lui Sejong, nu degeaba i se spune Cel Mare. vot

 15. Da Carina,mersi,ma bucur ca ai scris.Foarte interesant,vot

 16. multumesc pt voturi. ma bucur ca v-au placut informatiile :)

 17. o recenzie asteptata si ne bucuram de ea!VOT!

 18. foarte inteligenti cei care l-au construit..vot

 19. interesant si ingenios conceput acest cadran solar toata stima pentru ei si pentru cine a prezentat …minunat
  vot

 20. Am vrut doar sa vad un cadran solar si am aflat mai mult si sunt doar in cls a 2a

Leave a Comment