Buddha si Bodhisattva în budismul coreean(1)

Written by criblalily. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on octombrie 09, 2010 with 12 comentarii

În lumea budistă există diferite tipuri de Buddha si Bodhisattva. Acest fenomen are originea în budismul Mahayana. Theravadin Budistii îl recunosc numai Sakyamuni Buddha, Buddha cel istoric, ca profesorul lor spiritual. Sakyamuni s-a nascut prinţ Siddhartha Gautama, în nordul Indiei, în secolul V î.Hr. Cu toate acestea, budistii Mahayana Buddha il considera a fi un Buddha Universal cu o infinitate de forme. Ca atare, ei nu se închina numai la Buddha cel istoric, ci si Buddha universal, dupa conceptia a trei tipuri de Buddha: Buddha cosmic, Dharmakaya, Buddha istoric, Sambhogakaya si transformarea lui Buddha, Nirmanakaya.
Printre multi Buddha si Bodhisattva în budismul Mahayana exista naţiuni diferite budiste care subliniaza diferite tiputi de Buddha si Bodhisattva, bazandu-se pe propria lor filosofie budista, precum si modul de practica. În cazul budismului coreean, Buddha Sakyamuni, Vairocana Buddha, Amithabha Buddha, Bodhisattva Avalokitesvara, si Bodhisattva Ksitigarbha sunt importante si pot fi vazute în multe temple coreene.
Image and video hosting by TinyPic
Buddha Sakyamuni (Seokamoni-bul în coreeana) este statuia esentiala în cele mai multe temple coreene. Budistii coreeni considera acest Buddha ca principalul lor profesor spiritual, ale carui învataturi pot opri suferinta umana în aceasta lume si sa conduca spre cea mai înalta spiritualitate, si anume Nirvana. Sculptura reprezentandu-l pe Buddha Sakyamuni este a unui Buddha asezat, mâna dreaptă arătând peste genunchi, uneori cu un deget, dar de obicei cu toată mâna, spre pamânt. Aceasta Mudra, sau poziţie a mâinii, reprezintă “chemarea adresata pamantului pentru a sta marturie”.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Buddha si Bodhisattva în budismul coreean(1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. mulţumesc kfilm pentru ajutor…pupici!

 2. Nu stiu prea multe despre buddha insa datorita tie am aflat mai multe!!Kamsahamida crib!!VOT

 3. multumesc pt informatii. astept si continuarea. vot

 4. in recenzia mea http://koreafilm.ro/blog/2010/10/geumsansa-templul-muntelui-de-aur-i-comorile-sale-2-30480/ puteti sa vedeti un alt tip, Mireuksa Buddha. Poate o sa ne vorbesti si despre el, Cris

 5. Dar unde le gasiti?

 6. tot făcând recenzii despre temple în care erau diferite statui ale lui Buddha m-am întrebat de ce nu arată toţi la fel. Astfel am aflat că de fapt nu este numai un singur Buddha, ci mai mulţi şi fiecare semnifică câte ceva.

 7. o sa vedeti intr-o recenzie viitoare tot despre comorile de la Templul Geumsansa foarte multe statui ale lui Buddha si nu numai :)

 8. dati un search pe wikipedia la budism si veti gasi mult mai multe informatii.o zi buna

 9. se pot scrie zeci de recenzii pe aceasta tema dar acum o sa ma refer la ceea ce ai amintit in aceasta si anume :in prima faza, budismul era o filozofie practica,o morala si purta numele de Hinayana(Micul Vehicol),apoi la inceputurile erei noastre a intrat intr-o noua faza cunoscuta sub numele Mahayana(Marele Vehicol)care este preluata si in Coreea si care ii propune omului ca ideal nu numai propria sa salvare ci si a semenilor sai.Dupa aceasta data buddismul a inceput sa-l venereze pe “”iluminatul”"sau fondator,a acceptat semidivinitati, incarnari anterioare ale lui Buddha(bodhisattva-viitori Buddha),a introsus elemente de cult:lumanari,tamaie,apa sfintita,slujbe pentru morti,post…

 10. mulţumim de completare Anja. tocmai am trimis şi următoarea recenzie despre Vairocana Buddha.

 11. Pe cand continuarea?Vot!

 12. nu ştiu luana. depinde de kfilm. eu am trimis-o de aseară.

Leave a Comment