Sf. Andrew Kim Tae-Gon

Written by criblalily. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on septembrie 12, 2010 with 18 comentarii

Sf. Andrei Kim Tae-Gon (김대건 안드레아, Hanja:金大建) a fost primul preot catolic coreean. La sfarsitul secolului 18, romano-catolicismul a început să prindă rădăcini lent în Coreea, şi a fost introdus de către laici. Primii misionari  sosind in Coreea află că oamenii de acolo practicau deja catolicismul.
Image and video hosting by TinyPic
Născut din clasa yangban, Taegon, părinţii lui Kim au fost convertiţi, iar tatăl său a fost ulterior martirizat pentru practicarea creştinismului, o activitate interzisă în Coreea confucianista. După ce a fost botezat la vârsta de 15 ani, Andrew a studiat la un seminar în colonia portugheză Macao, acum parte a Chinei. El a fost hirotonisit preot în Shanghai , după nouă ani (1845) de către episcopul francez Jean Joseph Ferréol. S-a întors apoi în Coreea să predice şi sa evanghelizeze.
Image and video hosting by TinyPic
În timpul dinastiei Joseon, creştinismul a fost puternic reprimat şi mulţi creştini au fost persecutati si executati. Catolicii au practicat pe ascuns credinţa lor. Kim Taegon a fost unul dintre câteva mii de creştini care au fost executaţi în acest timp.
Image and video hosting by TinyPic
În 1846, la vârsta de 25 de ani, acesta a fost torturat şi decapitat lângă Seul pe râul Han. Ultimele sale cuvinte au fost:

“Acesta este ultimul moment din viaţa mea, ascultă-mă cu atenţie: dacă am putut comunica cu străinii, asta s-a datorat religiei mele şi Dumnezeului meu. El a hotărât că voi muri. Viaţa mea veşnică este pe punctul de a începe. Deveniţi creştini, dacă doriţi să fiţi fericiţi după moarte, pentru că Dumnezeu promite viaţa veşnică chiar şi pentru cei care au refuzat să-l cunoasca”.
Image and video hosting by TinyPic
Jean Joseph Ferréol, primul episcop de Coreea, a murit în a treia zi din luna februarie, 1853, iar acesta a vrut sa fie ingropat alaturi de Andrei Kim, declarând, “Tu nu vei şti niciodată cât de trist am fost la pierderea acestui tanar preot. L-am iubit ca un tată care-si iubeste propriul fiu, este o consolare pentru mine sa ma gandesc la veşnica fericire a lui”.
Image and video hosting by TinyPic
La data de 06 mai 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Andrei Kim Taegon, împreună cu alti 103 Mucenici coreeni, inclusiv Paul Chong Hasang, în timpul călătoriei sale în Coreea.
Image and video hosting by TinyPic
Papa Ioan Paul al II-lea la Seoul 1984

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

18 comentarii

There are currently 18 comentarii on Sf. Andrew Kim Tae-Gon. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. ma bucur ca tratasi si tema aceasta!

 2. foarte interesant. vot!

 3. Crib, mi-ai facut o mare bucurie.Crestinii au avut atatia martiri. Iata ca si in Corea sunt destui.Vot si mai asteptam si alte lucruri frumoase si interesante de la tine.

 4. Vot.

 5. Deokman crede-mă or să mai fie lucruri interesante.

 6. pe mine m-a impresionat foarte mult să aud că aceşti asiatici sunt creştini în număr destul de mare (chiar dacă nu pe cel de tip ortodox)

 7. multumim pt lectia de religie :)
  vot

 8. cp ana..:)

 9. Wow,kamsahamnida criblalily,ma bucur ca abordeaza cineva si asemwnea subiecte,religia inseamna mult pentru mine prin urmare ma bucur sa vad ca in zilele noastre un numar foarte mare de coreeni sunt crestini si ca au existat si in Coreea martiri.

 10. Vot!!!

 11. vot

 12. vot, interesant

 13. Crib, sa sti ca mi-a spus un preot ortodox ca exista biserica ortodoxa in Seoul!

 14. Deokman mă bucur să aud asta :)

 15. prea tanar a murit acest preot andrei kim dar uite ca Dumnezeu i-a dat o rasplata mare!

 16. un domeniu despre care stim putin, asa ca asteptam sa continui cu informatiile.vot

 17. Multumim pentru articol , informatii si poze .
  Am vazut in Cruel Love o tema interesanta : Catolicism practicant la tinerii personajele principale care isi fac juramintul de iubire singuri in biserica ingenunchiati la picioarele lui IISUS rastignit si conflictul din zilele noastre intre prorietatile Bisericii Catolice in Coreea si dezvoltatorii imobiliari care voiau sa faca un Complex de agrement peste piata, case si un camin de batrini cu preot catolic . Stiam ca sint cca 35%coreeni crestini practicanti si ati observat multi actori se recunosc crestini practicanti avind cruce la vedere in pozele prezentate de voi. Catolicismul a fost adus in Koreea ca si in Japonia de primii si singurii acceptati negustori europeni veniti cu corabiile in ASIA -portughezii. Ei ca si conchistadorii nu plecau fara un preot pe corabie . Apoi construiau colonii cu biserici ( Macao si Hong Kong, Indonezia, Filipine ) Crestinismul ortodox este prezent si astazi prin rusii ortodoxi misionari( vezi granita de nord Coreei spre Vladivostok ) si comertului care se facea la marginea imperiului tarist spre ins Kurile si Alaska. De accea dupa 1917-1919 existind linie ferata spre acest indepartat Far Est Asiatic, au fugit de bolsevici spre China , Koreea si Japonia toti nobilii si ofiterii (rusii albi) dupa distrugerea Armatelor albgardiste ale lui Denikin . Refugiul acestora a fost cu trenul pe ruta China spre Shanghai si au ajuns in aceste tari stabilindu-se cu speranta intoarcerii. Trenul militar de 30 de vag cu tezaurul si rezervele de aur ale bancii s-a prabusit misterios la o mare adincime in Lacul Baikal in drum spre China si America. Nu s-a gasit nici azi ,fiind una din enigmele sec XX pe Discovery.

 18. mulţumim S PETCOV pt preţioasele informaţii. pupici!

Leave a Comment