Regii dinastiei Joseon – 2. Regele Jeongjong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 15, 2010 with 21 comentarii

Regele Jeongjong al Joseonului(1357-1419),nascut Yi Bang-gwa,a primit apoi numele de Yi Gyeong,a fost al doilea rege al dinastiei.

Image and video hosting by TinyPic
El a fost al doilea fiu a intemeietorului si primului rege al dinastiei Joseon,regele Taejo.
A fost un ofiter militar prudent,generos si curajos.In timpul ultimelor zile ale dinastiei Goryeo,el si-a urmat tatal,pe atunci generalul Yi Seong-gye,pe front in foarte multe lupte.Cand tatal sau a devenit rege in 1392,el a devenit print.
Regele Taejo a avut doua sotii,prima,care ii nascuse acestuia sase fii,printre care si pe Jeongjong,a murit inainte ca Taejo sa fie incoronat rege.A doua sotie a lui Taejo ii daruise doi fii.Regele il favoriza pe fiul sau cel mai mic,a carui mama era a doua sa sotie.Primul ministru Jeong Do-jeon il sustinea de asemenea pe acesta ca urmas la tron,cauzand multa dezamagire celorlalti printi.In 1398,al cincelea fiu al lui Taejo,Yi Bang-won,care mai tarziu avea sa devina regele Taejong,conduce un atac sangeros,omorandu-si doi fratii,pe primul ministru si pe multi altii din factiunea acestuia.Yi Bang-won a vrut sa arate ca nu doreste tronul,si l-a impins pe fratele sau mai mare,Yi Bang-gwa sa fie printul mostenitor.Regele Taejo s-a suparat foarte tare si a abdicat,iar Jeongjong a urmat la tron,mutand in acelasi an capitala la Kaegyeong,fosta capitala a Goryeo.
In 1400 izbucneste un conflict intre Yi Bang-won si Yi Bang-gan,iar fortele armate ale primului le inving pe cele ale lui Yi Bang-gan,fapt care duce la exilarea acestuia si a familiei sale.Generalul Bak Bo,care il convinsese pe Yi Bang-gan sa lupte impotriva fratelui sau,este executat.
Regele Jeongjong isi da seama ca de fapt cel care conduce lucrurile este fratele sau Yi Bang-won,si il investeste cu titulatura de print mostenitor,abdicand cateva zile mai tarziu in favoarea acestuia.

A fost un administrator abil si inteligent,chiar daca scurta sa domnie a fost marcata de varsarea de sange din sanul familiei regale.A interzis orice fel de trupe armate private la sfatul fratelui sau,printul mostenitor Bangwon.
A murit in 1419 si a fost ingropat undeva in apropiere de orasul Kaeseong.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Taejong

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

21 comentarii

There are currently 21 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 2. Regele Jeongjong. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. La dinastia Joseon nu ma prea pricep.Eu cunosc mai bine istoria lor pana prin perioada celor trei regate, Asa ca.. e foarte binevenita recenzia.

  2. foarte interesant ce lupte se dădeau petru putere.
    *ana da ultima poză ce reprezintă? vot

  3. woww ce de fii a avut! si normal ca fiecare vroia o bucatica din putere!

  4. interesant … vot

  5. Numa rege sa nu fi,in corea.Pana acum am vazut ca mai toti regii au fost niste marionete ,unii poate cu o personalitate mai puternica.Pai daca esti rege fa ce vrea muschii tai si nu te mai lua dupa cohorta de tapi batrani care te inconjoara,dar ai grija sa nu sari calul ca e de rau!

  6. cribla,este o poza aleatoare,deoarece nu am gasit poze cu acest rege sau cu mormantul sau

  7. m-am hotarat sa-i prezint pe rand pe toti cei 27 de regi ai joseonului
    pozele pe care le voi pune,s-ar putea sa nu aiba legatura directa cu regele,in cazul in care nu voi gasi poze elocvente

  8. dar care a fost primul rege al dinastiei? este o alta recenzie despre el?

  9. nikky a fost taejo
    am scris deja despre el
    ii iau in ordine

  10. da dar aici nu spune in titulu ca ar fi continuare?

  11. nikky,in finalul amandurora am scris cine urmeaza
    e drept,eu am scris si in titlul recenziei despre care e vorba,dar vad ca cei de la KF au modificat

  12. KF,eu am scris in titlul recenziei si la ce rege ma refer

  13. asa,si prima recenzie cu regele taejo si a doua cu regele jeongjong au acelasi nume

  14. interesanta serie

  15. Bravo Ana!

  16. vot o sa fie interesanta seria

  17. Astept cu interes seria ta vot

  18. ma bucur,voi scrie despre toti cei 27 regi
    am trimis deja regele taejong

  19. O idee inspirata sa scrii despre toti cei 27 de regi ai Dinastiei Joseon,foarte interesante informatiile,am vazut in cam toate seriale de pana acum lupta asta pentru putere.Astept cu nerbadrae si recenziile urmatoare despre ceilalti 25 de regi.Kamsahamnida ana!Vot!

  20. o munca grea la care te-ai angajat ,sa scrii despre cei 27 de regi,dar noi ne bucuram si le asteptam cu nerabdare!vot!

Leave a Comment