Regii dinastiei Joseon – 13. Regele Myeongjong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 27, 2010 with 6 comentarii

Regele Myeongjong al Joseonului (1534-1567), a fost al treisprezecelea rege al dinastiei, si a domnit intre anii 1545 si 1567.
Image and video hosting by TinyPic
A fost al doilea fiu al regelui Jungjong,iar mama sa a fost regina Munjeong,a treia regina a lui Jungjong.A devenit rege in 1545,dupa moartea regelui Injong,fratele sau vitreg,la varsta de 12 ani.Cum era prea tanar pentru a conduce tara,mama sa,regina Munjeong a condus in locul lui.
Factiunile politice
Existau doua factiuni politice in momentul in care Myeongjong ajungea la putere,Marea grupare Yun,condusa de Yun Im,unchiul fostului rege Injong,si Mica grupare Yun,condusa de Yun Won-hyeong,unchiul lui Myeongjong.Marii Yun au preluat puterea in 1544,cand Injong la succedat pe Jungjong,dar au esuat in a-si sterge pozitia de opozanti,cand regina Munjeong a inceput sa protejeze cealalta factiune.Dupa moartea lui Injong in 1545,Micii Yun i-au inlocuit pe Marii Yun ca majoritari la curtea regala, si au pornit a patra epurare a invatatilor,executandu-l pe Yun Im si pe adeptii sai.
Ridicarea lui Yun Won-hyeong
Micii Yun continuau sa-si atace opozantii.In 1546,Won-hyeong il pune sub acuzare pe fratele sau mai mare,Yun Won-ro,si acesta este executat cateva zile mai tarziu,impreuna cu oamenii lui.Nemaiintampinand nicio opozitie din partea guvernului,Won-hyeong devine pe rand,ministru in 1548,vice-premier in 1551 si apoi prim-ministru in 1563.In ciuda modului violent de a conduce a lui Won-hyeong,regina Munjeong a fost un administrator efficient,distribuind oamenilor obisnuiti pamant detinut anterior de nobilime.Ea a condus tara chiar si dupa ce regele a atins varsta de 20 de ani.

Moartea reginei Munjeong
Dupa moartea reginei,in 1565,regele Myeongjong decide sa conduca el insusi tara,si il condamna la moarte pe unchiul sau,Yun Won-hyeong,alaturi de a doua sotie a acestuia,Jeong Nan-jeong,care de asemenea se ridicase la putere,datorita prieteniei cu regina Munjeong,si fiind si cumnata acesteia(puteti afla mai multe despre regina si cumnata acesteia,daca urmariti serialul Ladies in the palace)
Image and video hosting by TinyPic
Moartea regelui si succesiunea
Myeongjong a incercat sa reformeze guvernul dupa ce a preluat puterea in mainile sale,dar a murit doi ani mai tarziu,fara a avea vreun mostenitor.La tron a urmat nepotul sau,printul Haseong,care avea sa devina regele Seonjo,in 1567. Sotia sa a fost regina Insun.
Cei doi sunt ingropati impreuna,aproape de mormantul reginei Munjeong,mormantul numindu-se Gangneung.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Seonjo

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 13. Regele Myeongjong. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. KF,decat sa le postati incomplete,mai bine nu le postati deloc

  2. va rog eu mult sa le completati,am muncit mult la ele :(

  3. multumesc mult pt remediere

  4. vad ca nu se inghesuie nimeni la acest rege

  5. un rege condus putin XD XD din umbra sau direct de buna lui mama . Cand sa conduca si el bietul nu i sa aratat si…. a murit .pacat nu cred ca i-a fost usor sa fie vioara a doua
    vot

  6. acum ca a aparut si completarea,am citit si mi-am completat si eu informatiile in acest domeniu.Este de admirat cum fiecare rege se lupta cu cei din guvern si incearca sa reformeze statul…parca seamana cu ce este pe la noi…Oare noi suntem ca ei in 1500 sau …?Multumim si vot!

Leave a Comment