Regii dinastiei Joseon – 11. Regele Jungjong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 26, 2010 with 17 comentarii

Regele Jungjong al Joseonului(1488-1544), nascut Yi Yeok, a fost al unsprezecelea rege al dinastiei, si a domnit intre anii 1506 si 1544. A urmat la tron, dupa fratele sau vitreg, Yeonsangun, care a fost un prost conducator si a fost detronat in urma unui complot pus la cale de oficialii de la curte, care doreau sa-l faca rege pe Jungjong.

Image and video hosting by TinyPic

Domnia

La inceputul domniei sale, Jungjong s-a straduit mult sa stearga urmele lasate asupra tarii de catre Yeonsangun. A facut o reforma la scara larga a guvernului, impreuna cu unul dintre secretarii sai, Jo Gwang-jo si multi politicieni liberali. Totusi,reforma a primit opozitia nobililor conservatori, cei care au condus lovitura din 1506, care la asezat pe tron pe rege.

Chiar si regele era constient ca reforma va da gres, fiind prea idealista si departe de realitatile acelor vremuri. In 1519, oficialii conservatori condusi de Hong Gyeongju, de asemenea unul din conducatorii loviturii din 1506, il petitioneaza pe rege sa-l indeparteze pe Gwang-jo de la curte si sa-i execute pe adeptii acestuia. Acest incident este cunoscut sub numele de Masacrul Gimyo al invatatilor.

Dupa acest incident, Jungjong nu a mai avut sansa sa conduca de unul singur. Guvernul era condus practic de factiunile existente, fiecare sustinuta de o regina sau o concubina de-a regelui.

In 1524,factiunile se ciocnesc intre ele,destituindu-l pe coruptul Kim Anro. Adeptii lui Kim Anro s-au razbunat in 1527, prin intrigi impotriva doamnei Park, una din concubinele lui Jungjong, care a sfarsit prin executarea ei.

Kim Anro s-a reintors la putere,dar a fost din nou inlaturat si executat de fratii noi regine,Yun Wonro si Yun Wonhyeong.

Image and video hosting by TinyPic

Totusi,Yun Im, aliatul lui Kim Anro,a reusit sa-l faca pe nepotul sau print mostenitor,din moment ce noua regina,Munjeong nu a avut un fiu decat mai tarziu.Injong(fiul reginei Janggyeong) avea sa fie declarat print mostenitor,mai tarziu.Unchiul sau,care era Yun Im comploteaza impotriva fratilor Yun,fratii reginei,si toti oficialii s-au impartit in cele doua tabere,tabara lui Yun Im fiind numita Marea grupare Yun,iar cea a fratilor Yun,Mica grupare Yun.
Image and video hosting by TinyPic
Pe masura ce dinastia slabea din cauza conflictelor interne continue, puterile straine care fusesera alungate de regii predecesori,se reintorceau cu mai multa putere.Piratii Wokou jefuiau foarte des regiunile de pe coasta sudica,in timp ce jurchenii au atacat de multe ori frontiera de nord,secatuind armata.
In anii sai de reforme,Jungjong a incurajat publicarea de carti,dar dupa masacrul din 1519,toate publicatiile au fost stopate.De asemenea a incercat sa imbunatateasca autonomia regiunilor locale,si a avut succes in reformarea examenului civil.In ultimele zile ale domniei sale,a realizat cat de importanta este apararea tarii,si a incurajat oamenii sa indeplineasca serviciul militar.
Jungjong era un conducator generos,bun si foarte abil.Insa,domnia sa a fost marcata de confuzii politice create de multii oficiali corupti,dar si de esecul reformelor sale.Politica sa a primit mereu opozitia membrilor guvernului;si spre deosebire de predecesorii sai,el nu a avut niciodata puterea sa-si aleaga oficialii la curte,deoarece puterea era in mainile celor care il instalasera pe tron,si mai tarziu in mainile membrilor familiei reginei.Nu au fost multe realizari in timpul domniei sale,dar a fost clar o era mult mai linistita decat cea a lui Yeonsangun.
Image and video hosting by TinyPic
Jungjong este bine cunoscut,ca fiind regele care a numit o femeie ca doctor personal,pe Jang-geum.

Niciodata in istoria Coreei,o femeie nu devenise medic regal. Este de notat,ca de la domnia lui Jungjong, Coreea nu a mai avut niciodata o femeie medic regal sau medic presidential.
Image and video hosting by TinyPic
Jungjong a fost fiul regelui Seongjong si al reginei Jeonghyeon. A avut 11 consoarte,din care trei regine,Dangyeong,Jangyeong si Munjeong,si de asemenea 20 de copii.
Mormantul lui Jungjong se numeste Jeongneung si este localizat in apropiere de mormantul tatalui sau.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Portretizarea in drame
Regele Jungjong apare in drama Dae Jang-geum,interpretat de actorul Im Ho, din anul 2003.

Este portretizat cam la fel cum a fost si in realitate,un rege bun si generos, dar fara o putere considerabila.
Image and video hosting by TinyPic
De asemenea, in dramele Hwang Jin Yi, Ladies of the palace si The King and I,regele Jungjong apare, insa in roluri minore.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

17 comentarii

There are currently 17 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 11. Regele Jungjong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. iată-l şi pe faimosul rege din Giuvaer…ft frumos prezentat ana. Felicitări!
  mi-a plăcut de el pt că era generos!!…20 de copii!!! VOOOOT

 2. mersi crib,ma bucur ca ti-a placut prezentarea
  nu inteleg totusi de ce nu apar ingrosate cuvintele pe care le-am ingrosat

 3. un rege bun ,generos si tare iubitor
  vot

 4. Pacat ca nu prea avea prea multa putere… Ar fi realizat mult mai multe lucruri in afara numirii unei femei in pozitia de medic regal… ;)

 5. Exceptionala prezentare, ana!Vot!

 6. Nu stiu de ce nu prea se gasesc informatii despre acest actor.Nici pictoriale nimic.Vot ana.

 7. VoT D:

 8. ce domnie tumultoasa a avut!

 9. completam acum cu aceasta recenzie,cunostintele despre rege,care in final mie mi-a fost simpatic si ma bucur ca s-a multumit in final cu cele 11 consoarte si …nu a insistat …Ce lupte,mama,mama…..vot ana.

 10. Multumim Ana si felicitari!

 11. Oare a existat vreun rege care sa aiba putere deplina ,sa faca ce vrea muschii lui? In Japonia era cam la fel ,imparatul era doar de decor iar puterea deplina apartinea Shogunului.Foarte buna recenzie si muncita! Vot!

 12. multumim ana pentru multele informatii care nu le stiam.
  pacat ca nu a reusit sa faca tot ce si-a propus.
  vot

 13. anja,deokman,livia si ramona,va multumesc pt ca a-ti citit si v-a placut

 14. iti multumesc ana ! aceste amanunte nu le stiam!

 15. cu mare placere! si mai asteptam : )

 16. Deci el este regele din DG. Ceva tot a realizat el numind prima femeie medic regal.. :)

 17. ramona,vor urma,mai sunt 17 regi
  12 si 13 i-am trimis deja,dar probabil vor aparea in a doua parte de concurs

Leave a Comment