Regii dinastiei Joseon – 10. Regele Yeonsangun

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 24, 2010 with 15 comentarii

Regele Yeonsangun al Joseonului(1476-1506),nascut Yi Yung,a fost al zecelea rege al dinastiei,si a domnit intre anii 1494 si 1506. A fost fiul cel mare al regelui Seongjong cu doamna Yun.
Domnia
A lansat doua epurari impotriva elitei seonbi(invatatii confucianisti),si un ciclu al razbunarilor care a durat 50 de ani.De asemenea a capturat 1000 de femei din provincie care serveau drept dame de companie sau prostituate,si a transformat Seonggyungwan,din sala de studii intr-o sala pentru placerile personale.Pentru ca a fost detronat,Yeonsangun nu a primit un nume de templu,ca alti regi.
Image and video hosting by TinyPic
Seonggyungwan
Regina deposedata Yun,cunoscuta ca regina Jeheon, l-a servit pe tatal lui Yeonsangun, regele Seongjong ca si concubina, pana la moartea reginei Gonghye, prima sotie a acestuia. Neavand mostenitori, regele Seongjong este sfatuit de consilieri sa-si i-a o a doua sotie pentru a securiza succesiunea regala. Doamna Yun a fost aleasa pentru frumusetea sa si s-a maritat cu regele in 1476. Cateva luni mai tarziu dadea nastere primului ei fiu,Yi Yung, devenit apoi printul Yeonsan.

Noua regina s-a dovedit a fi foarte temperamentala si extrem de geloasa pe concubinele regelui care traiau in palat,chiar incercand sa o otraveasca pe una dintre ele in anul 1477. In 1479,intr-o noapte chiar il ataca pe rege,lasandu-i cicatrici pe fata. In ciuda incercarilor de a ascunde ranile,mama lui Seongjong,descopera adevarul,si o trimite pe regina Yun in exil. Dupa mai multe incercari de a i se reda pozitia de regina,oficialii guvernamentali au aranjat otravirea acesteia.
Cu siguranta va amintiti de aceasta regina,din primul episod din Giuvaerul palatului,cand este otravita chiar de tatal lui Jang-geum care primise acest ordin. Iar regele Yeonsangun, domnea tot in episoadele initiale din Giuvaer, fiind un rege crud,care cauta razbunare pentru mama sa.

Printul mostenitor creste si il succede la tron pe tatal sau in 1494.La inceputul domniei a fost un conducator intelligent si abil,dar el nu stia ce se intamplase cu mama sa,iar unii din oficialii corupti ca Im Sa-hong si Yoo Ja-gwang i-au spus adevarul.Regele a fost socat de adevar;a arestat multi dintre oficialii care fusesera de acord cu otravirea mamei sale,cunoscuta postum ca regina Jeheon,si apoi i-a omorat.Acest incident a avut loc in 1498,si este cunoscut sub numele de Prima Epurare a Invatatilor.
In 20 martie 1504,la ordinul sau,au fost batute pana la moarte doua dintre concubinele tatalui sau,dar si bunica sa,marea regina Insu.Tot in acelasi an a mai ucis multi dintre scolarii confucianisti care l-au sfatuit pe Seongjong sa o deposedeze pe mama sa,si a ordonat ca mormantul lui Han Myeong-hoe sa fie deschis,iar cadavrului sa i se taie capul;aceste actiuni s-au numit A doua Epurare a Invatatilor.
Dupa aceste masacre, multi dintre oamenii din popor au incepu sa-si bata joc de rege prin postere scrise in limbajul hangul. Acest lucru a starnit furia regelui, care a interzis folosirea alfabetului. A inchis universitatea nationala si a ordonat sa fie stranse din nou fete tinere si cai din toata peninsula coreeana, pentru propriile placeri. Lumea se temea de modul sau despotic de a conduce, si atunci incercau sa fie cat mai tacuti,in contrast cu domnia liberala a tatalui sau.
In 1506,in al 12-lea an de domnie a lui Yeonsangun,un grup de oficiali au complotat ca sa-l detroneze pe acesta.Au dat lovitura pe 2 septembrie,detronandu-l si punandu-l rege pe fratele sau vitreg, printul Jinseong (regele Jungjong din Giuvaer). Yeonsangun este retrogradat ca print si trimis in exil,unde moare in acelasi an.
Yeonsangun a avut sapte consoarte,regina fiind Munseong,si de asemenea sapte copii.
Mormantul sau este diferit de cele ale altor regi,si seamana mai degraba cu unul de print.
Image and video hosting by TinyPic
Alaturi de ele sunt inmormantate si sotia sa,regina Munseong,fiica sa,printesa Donsu.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Portretizarea in filme
In seria Jang Nok-su,sunt portretizati atat el cat si concubina lui preferata, Jang Nok-su, cunoscuta ca una din femeile fatale din istoria Coreei.
In Ladies of the palace (unde personajele principale sunt a treia sotie a regelui Jungjong si sora sa), complotul impotriva lui Yeonsan apare in primul episod, in care regele este portretizat ca un om eratic si nebun,care tremura si cadea uneori jos.
In Giuvaerul palatului este portretizat ca cel mai prost rege pe care Coreea l-a avut. In primul episod, mama sa, regina detronata Yun este otravita, iar cand afla acest lucru,incep masacrele amintite mai sus. Dupa detronarea sa, fratele sau, printul Jinseong ii ia locul si devine regele Jungjong.

http://www.youtube.com/watch?v=JHhmsP96kio

In filmul The King and The Clown,Yeonsangun este depictat ca un rege fascinat emotional si sexual de un bufon efeminat de la curtea regala, iar mama sa este prezentata diferit,ca fiind inscenata de regina-mama Insu si cele doua concubine geloase ale sotului sau.
Image and video hosting by TinyPic
In The King and I apare in ultimele episoade.
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Jungjong.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

15 comentarii

There are currently 15 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 10. Regele Yeonsangun. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. bravo ana,frumoaasa recenzie,vot

 2. UN MARE VOT

 3. minunata recenzie, o lectie de istorie si f multe poze frumoase 3xvot

 4. Foarte binevenita aceasta recenzie ,m-a luminat pe deplin,chiar si dupa adoua difuzare a GP nu am reusit sa aflu motivul otravirii reginei din primul episod ,acum m-am dumirit,vot! Cam sadici!

 5. prezentarea ta m-a facut sa inteleg mai bine ce s-a intamplat exact la inceputul serialului Dae Jang Geum

 6. da padure fara uscaturi nu exista! daca joseonul a avut conducatori extraordinari iata ca a fost si unul nebun!

 7. Buna :*

 8. si eu acum am inteles mai bine istoria din Giuvaer,multumim ana,si un VOT!

 9. cam dus regele asta frate… multumim pt.informatii, asa cum spun fetele mai sus acum am inteles si eu de ce a fost otravita regina de la inceputul serialului Giuvaerul Palatului… vot

 10. Da acum inteleg si eu ce s-a intamplat cu aceasta regina repudiata pe care tatal lui Janggeum a trebuit s-o omoare in primul episod,intr-adevar cam sadic Regele asta,prea crud si razbunator,imi aminteste de Alexandru Lapuneanul.Kamsahamnida pentru inca o lectie de istorie,vot desigur!

 11. ma bucur ca v-ati edificat
  imi pare rau ca nu a aparut ingrosat ce am subliniat eu

 12. in ultima poza a-ti observat-o pe park ha sun?

 13. o noua lectie de istorie interesanta multumim ana
  vot

 14. Imi aduc aminte povestea din Giuvaierul doar ca in serial nu se explica motivul exilului, felicitari Ana pentru recenzie!!!

 15. da este ok descrierea ……….joseon a cunoscut 2 regi inutili cel de sus si regele injo…ar trebui sa mentionezi si familia mai amanuntit

Leave a Comment