Regii dinastiei Joseon – 1. Regele Taejo

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 14, 2010 with 19 comentarii

Date generale

Regele Taejo al dinastiei Joseon(11 octombrie 1335-24 mai 1408)a domnit intre anii 1392 si 1398;s-a nascut sub numele de Yi Seong-gye,iar apoi a primit numele de Yi Dan.
A fost intemeietorul si primul rege al dinastiei Joseon,dar si figura principala in rasturnarea dinastiei Goryeo.A fost ridicat postum la rang de imparat in 1899 de catre Gojong,imparatul Gwangmu,cel care a proclamat Imperiul Coreean in 1897.
Tatal lui Taejo,Yi Ja-chun a fost oficial mongol, dar de etnie coreeana. Taejo intra in armata Goguryeo si urca in rang,capturand tronul in 1392.A abdicat in 1398 in timpul conflictului dintre fiii sai si a murit in 1408.
Image and video hosting by TinyPic
Domnia
Yi Seong-gye a intemeiat o noua dinastie in 1392-1393 sub numele de Joseon(cu scopul de a reinvia o veche dinastie numita tot Joseon,fondata in urma cu 4000 de ani) si a renumit tara Regatul Marelui Joseon.Aceasta realizare timpurie a noului monarh a imbunatatit relatiile cu China,mai ales ca Yi Seong-gye a refuzat sa atace China pentru raidurile date de banditii chinezi. La scurt timp dupa ascensiunea sa,noul monarh a trimis soli sa informeze dinastia Ming ca o schimbare dinastica a avut loc in Coreea.
In 1394,capitala a fost stabilita la Hanseong(Seul).Dupa ce noua dinastie a fost promulgata si adusa la existenta in mod oficial,Taejo a adus in discutie problema succesorului sau.Desi al cincelea fiu al regelui,cu regina Sineui,Yi Bang-won a asistat cel mai mult la ridicarea tatalui sau la putere,el avea o ura pentru doi dintre aliatii cheie ai regelui,primul ministru Jeong Do-jeon si Nam Eun. Ambele tabere erau constiente de animozitatea reciproca care exista intre ele si se simteau constant amenintate.
Image and video hosting by TinyPic

Cand a devenit clar ca Bang-won era cel mai vrednic de a accede la tron, Jeong Do-jeon isi foloseste influenta asupra regelui pentru al convinge ca alegerea cea mai buna ar fi fiul pe care Taejo il iubeste cel mai mult,si nu cel pe care il considera cel mai bun pentru regat.
In 1392,cel de al 8-lea fiu al lui Taejo(al doilea fiu al reginei Sindeok),marele print Uian(Yi Bang-seok)este numit printul successor la tron.Dupa moartea subita a reginei,si in timp ce Taejo inca isi plangea a doua sotie,Jeong Do-jeon pune la cale o conspiratie prin care sa-i omoare pe Bang-won si fratii sai pentru a-si asigura chiar el pozitia la curte.
In 1398,auzind de planul primului-ministru,Bang-won pune la cale un raid in palat si il omoara pe Jeong Do-jeon,pe acolitii acestuia,dar si pe cei doi fii ai defunctei regine Sindeok.Suparat ca fiii sai sunt capabili sa se omoare intre ei pentru tron,si extenuat psihic in urma mortii reginei Sindeok,regele Taejo la numit imediat successor pe al doilea sai fiu,Yi Bang-gwa,care avea sa si devina regele Jeongjong.In 1400 Jeongjong abdica in favoarea fratelui sau,Bang-won care devine regele Taejong.
Regele Taejo moare in 1408 in palatul Changdeok. Este ingropat in mormantul Hongneung in orasul Guri.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
De asemenea mai exista un mormant regal,unde cordoanele ombilicale ale regelui Taejo si a fiului sau Jeongjong sunt ingropate.El se afla in Maninsan,Geumsan,provincia de sud Chungcheong.
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Jeongjong.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

19 comentarii

There are currently 19 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 1. Regele Taejo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. He,he uite broscuta ninja,in varianta de piatra!

 2. astias nebuni au facut mormint si pt cordoanele ombilicale?,vot

 3. iar au aparut multe recenzii si pe asta o ratasem. multumim pentru informatii

 4. interesant cât de cruzi puteau să fie când era vorba de putere. Şi ca o paranteză carpeta cu tigru e foarte faină. vot.

 5. mihaela,si mie mi s-a parut ciudat :)
  multumesc pt voturi
  crib:e faina,asa e

 6. Cate rasturnari de situatii…aveau viata grea acesti regi, multumim pt. informatii ana!

 7. multumim ana,te rog sa nu uiti sa ni-l prezinti si pe fiul lui Dong Yi.Vot

 8. dorinta de putere a apartinut omului din totdeauna,nici europenii nu au fost mai prejos…otrava era la mare moda ,azi s-a inlocuit cu buletinul de vot…si alegeri anticipate (hi,hi,hi)

 9. multumim de informatii sunt interesante ……auzi mormant pt cordonul ombilical cine si-ar fi imaginat
  Anja cu otrava aveai marele avantaj ca mureai repede pe cand cu votul stai mai mult in agonie hi hi hi
  vot

 10. anja,cu siguranta il voi prezenta,dar mai e pana acolo,el a fost al 21-lea

 11. ce-mi place blogul asta …printre altele si pentru umor…

 12. VOOOT!

 13. Taejo este si regele care a construit palatul imperial Kyongbokkung, unul din cele 5 palate imperiale Choson din Seul

 14. am gasit, multumesc

 15. Elena si eu procedez la fel cand vad cate un film,ma duc repede la arhiva si citesc despre acel rege sau recitesc ,dupa caz!

 16. coreea este o tara cu multe principii

 17. Eeeeeee……Ana… si cand ma gandesc ca parca ai avut presimtire ca se v arealiza si un film despre generalul Yi Sung Gae….:)))si ce e mai culmea e ca eu abia acum am citit recenzia ta…P.S.e super

  • Dae Poong Soo-mi se pare ca istoria nu s-a respectat in totalitate in legatura cu Bang-won,dar nu numai……bine,nici nu ar fi de condamnat,nu intotdeuna istoria este si intriganta, probabil asta-i motivul…:**

Leave a Comment