Refugiatii nord-coreeni in Coreea de Sud (II)

Written by oana_bc. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on septembrie 19, 2010 with 4 comentarii

(continuare)

Scoala si greutatile

La Scoala Hangyeore, care s-a deschis in 2006, copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 13 si 23 de ani incearca sa se adapteze la stilul de viata dintr-o democratie instarita. Multi studenti ajung aici fara parinti, si trebuie sa se lupte cu cicatricile unei copilarii petrecute in una dintre cele mai sarace si represive tari din lume. Cei mai multi dintre ei au fost martori la executari publice si au vazut membri din familie murind de foamete.

Dar, cum multi dezertori au descoperit, sosirea lor in Sud nu a marcat sfarsitul greutatilor. Cunostintele linvgistice sarace sunt doar unul dintre motivele pentru care dezertorii castiga mult mai putin decat sud-coreenii. Rata lor de somaj este de 14%, comparata cu cea nationala de 4%.

Yi Gil-dong (21) spune ca o scurta secventa de pe un canal de televiziune sud-coreean a declansat inceputul calatoriei sale spre China, in spatele unui soldat nord-coreean caruia ii daduse mita. Tanara, care absolveste anul viitor, spera sa se califice ca psihiatru si sa ajute si alti dezertori nord-coreeani asemeni ei.

“Nu am avut nici macar voie sa port pantofii pe care ii vroiam”, Yi spune despre zilele in care mergea la scoala in Nord. “Ne prefaceam a crede in propaganda care eram invatati la scoala. Dar stiam diferenta intre a fi si a nu fi liber. Mi se pare natural sa ma aflu aici, ca si cum aici ar trebui sa fiu.”

[Numele dezertorilor a fost schimbat pentru a le proteja familiile.]

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

4 comentarii

There are currently 4 comentarii on Refugiatii nord-coreeni in Coreea de Sud (II). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Daca nu cu ajutor extern , poate vor reusi canva chiar ei, cei asupriti sa faca ceva in viitor, sa se revolte sa protesteze… sa schimbe ceva..

  2. oricum,ar trebui luata atitudine de catre alte state

  3. le trebuie totuşi şi ajutor din afară, aşa cum a fost şi la noi. vot

  4. e revoltator ce se intimpla dar schimbarea trebuie sa vina de la ei ,vot

Leave a Comment