Comori naţionale – Templul Sangwonsa (2)

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on septembrie 13, 2010 with 22 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Clopotul regelui Seongdeok este un clopot din bronz masiv, cel mai mare clopot existent în Coreea. Numele complet în coreeană înseamnă „Clopotul sacru (sau divin) al regelui Seongdeok cel Mare”. Acesta a fost, de asemenea, cunoscut sub denumirea „Clopotul Emille”, după o legendă despre turnarea sa, dar şi ca „Clopotul Templului Bongdeoksa”, unde a fost prima oară adăpostit.
Clopotul a fost comandat de regele Gyeongdeok pentru a-l cinsti pe tatăl său, regele Seongdeok. Cu toate acestea, regele Gyeongdeok n-a trăit pentru a vedea turnarea clopotului, deoarece el a murit în anul 765. Clopotul a fost realizat în 771, în timpul domniei fiului lui Gyeongdeok, regele Hyegong.

Image and video hosting by TinyPic
În prezent, el este adăpostit în Muzeul Naţional din Gyeongju. Clopotul a fost desemnat ca şi Comoara naţională nr. 29 a Coreei, pe 12 decembrie 1962. El măsoară 3,33 m înălţime, 2,27 m în diametru şi 11-25 cm grosimea peretelui. Muzeul Naţional din Gyeongju l-a cântărit în 1997 şi a constatat că greutatea sa este de 18,9 tone.
Atunci când bătea, se spune că era auzit de la 40 mile distanţă, într-o zi senină.

CARACTERISTICILE ARTISTICE
Clopotul este considerat o capodoperă a artei Silla unificate. Acesta este unic printre clopote din bronz coreene, din cauza prezenţei unui tub gol de lângă cârlig. Structura de ansamblu, inclusiv elementele sale decorative, produc o gamă largă de frecvenţe; tubul absoarbe sunetele de înaltă frecvenţă, contribuind la o vibraţie distinctă.

Image and video hosting by TinyPic

Cârligul clopotului este în formă de cap de dragon. Există multe modele în relief pe clopot. Sunt inclusiv modele de flori de-a lungul gurii şi gulerului. Există, de asemenea sculptate flori de lotus, iarbă şi o pereche „apsarases” (fecioare cereşti). Punctul de prindere al clopotului (dwangja) este şi el în formă de lotus şi este între două apsarases. Partea de jos a clopotului are o formă romboidală, ce-i dă un aspect unic printre clopotele Orientului.
Inscripţionările de pe clopot, peste o mie de caractere Hanja, sunt un bun exemplu de caligrafie şi sculptură din Asia de Est. Acestea oferă informaţii detaliate despre clopot şi de ce a fost turnat.

LEGENDA
Clopotul, este mai cunoscut sub numele Clopotul Emille. Emille, pronunţat „em-ee-leh”, este un termen din vechiul regat Silla pentru “mămică”.
Conform legendei, primul clopot, care a fost turnat n-a produs nici un sunet atunci când a fost lovit. El a fost de multe ori refăcut, dar fără succes. Regele care a vrut clopotul a murit, iar fiul său cel mic a preluat tronul cu ajutorul reginei. Fiul a continuat ceea ce tatăl său a început, dar nici el n-a avut nici un succes. După un timp, un călugăr a visat că, dacă un copil va fi aruncat în metal, clopotul va vibra. Atunci, călugărul a luat un copil din sat şi l-a turnat în metal. După ce clopotul a fost terminat, s-a auzit cel mai frumos sunet, atunci când a lovit.
Cu toate acestea, unii cred că legenda poate fi de fapt o invenţie modernă şi că povestea şi numele provin din anii 1920. O povestire care a fost publicată despre „Clopotul Eomilne” sau „Clopotul Earmilne ” (어밀네 종) e posibil să fi fost denaturată. Argumentul cel mai recent este că legenda despre alt clopot a fost confundată cu legenda Clopotului Emille.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Comori naţionale – Templul Sangwonsa (2). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. aceasta este doar una dintre comorile templului… mai urmeaza doua :)

 2. Carina , o data trebuie sa imi fac timp sa adun toate informatiile despre comorile nationale pe care le-ai postat :).O sa am nevoie de ele. Vot

 3. Foarte multe informaţii şi interesante. VOT! Mi-ar place (pentru că eu nu am timp şi nu mă pricep) să le văd în ordine toate aceste comorii naţionale ale Coreei. Mulţumesc pentru informaţii, Carina!

 4. am citit şi eu despre acest clopot. Foarte frumoasă legendă. Ceva asemănător cu Meşterul Manole.
  Eu am citit că s-a cercetat compoziţia clopotului şi că nu s-au găsit rămăşiţe umane. vot

 5. multumim Carina !datorita eforturilor tale reusim sa cunoastem si noi aceste nepretuite comori
  vot

 6. va dau toate recenziile despre comori pe care le-am scris pana acum… daca le vreti :) daca intrati la tagurile: istorie, arhitectura, shilla… le veti gasi pe toate pe cele pe care le-am scris deja.
  Mirela, sa stii ca nu conteaza ordinea in care le citesti…Numerele nu reprezinta naparat ordinea importantei, ele au fost numerotate de-a lungul timpului :)

 7. Carina f frumos. Am cumparat o carte despre istoria Coreei si acolo sunt prezentate cateva din aceste comori, printre care si clopotul.Multumim si vot!

 8. Foarte interesant.Vot.

 9. DEOKMAN, cum se numeste cartea si ce editura este?

 10. iata ca”"sacul mosului”" are povesti in continuare asa ca a mai aparut o comoara pe care s-o admiram.Foarte interesant si un vot!

 11. sacul mosului are multe comori, dar am constatat ca prea putini vor sa le descopere… sa continui sa le prezint?

 12. ft interesanta istoria acestui clopot,iar legenda pe masura,cum sunt majoritatea legendelor ce tine de coreea
  multumim pt prezentare

 13. foarte interesanta recenzie… un vot din partea mea…;)

 14. mirela nu sunt eu, e altcineva mai nou sosit. Bine ai venit mirela. Carina draga am stat cu sufletul la gura de spaima ca esti prea suparata si nu mai ne oferi recenziile tale minunate; asa ca am rasuflat usurata si ma bucur de ce ai scris. Da mare mai e clopotul asta, Carlig vrea sa fie limba clopotului?
  Ma gandesc ce solida trebuie sa fie structura ca sa tina agatata greutatea clopotului. Vot desigur

 15. Da ,continua,asa mai flam si noi cate ceva interesant si multe din comorile prezentate de tine le descoperim in filme.E bine tare sa pleci la drum cu un bagaj minim de cunostinte,poate ca textul nu se retine de cele mai multe ori dar daca e insotit si de poze ,efectul este garantat.Asa am patit eu cu cladirile.Am vazut in film am oprit si am rascolit in recenzii ,ce bucurie pe capul meu cand am constatat ca am avut dreptate .Am recitit si textul si gata s-a fixat.

 16. I-mi cer scuze ,dar nu prea am avut timp zilele astea sa mai intru,acum tre sa plec la job,poate la noapte daca reusesc.Vot!Am descoperit multe recenzii facute dupa filme dragi mie ,pe care nu le-am vazut in timp util

 17. recenziile care au aparut azi le trimisesem inainte de a intra un acea stare de dezamagire… nu pot spune ca am fost suparata… pe voi nici n-am cum, dar azi mi-am revenit deoarece pare ca lucrurile s-au mai asezat :)

 18. Cred ca grea tare meseria de clopotar la asa dihanie!Eu abia am reusit la un clopot de biserica,dar nu cu funia ci direct cu limba ,duminica in amiaza mare,cloptul in dunga.Ce bataie am primit atunci de la bunica ,iesise tot satul la porti,eram in clasa a patra.

 19. Pupici lume!

 20. ai fost nebunatica de mica :))

 21. f interesanta recenzie ca de obicei. eu totusi sper sa ai dreptate carina si sa nu fie adevarata legenda, caci ar fi prea trist.
  vot

 22. vot carina ,te rog sa nu te opresti pt ca ar fii pacat sa o faci ,mie una imi plac recenziile tale si le citesc cu placere asa mai aflu si eu cite ceva despre istoria sau inf diverse pt care oricum nu as avea timp sa le caut ,vot mare cit clopotul ,pupici

Leave a Comment