SĂBII COREENE

Written by criblalily. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on august 28, 2010 with 23 comentarii

Deşi artele martiale coreene, cum ar fi Tae Kwon Do şi Hap Ki Do sunt bine cunoscute în lume, foarte putin se stie despre armele folosite de coreeni.
În recenzia de astăzi m-am gândit să mă refer doar la săbiile coreene.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Săbiile coreene au o lungă istorie datând din vremuri preistorice. Săbiile de piatră au fost folosite acum 3000 de ani în întreaga Coree, iar săbiile de fier au fost dezvoltate în timpul erei Trei Britanie (57 î.Hr. – 668 d.Hr.).

Image and video hosting by TinyPic

Cele din fier forjat şi îndoite au fost fabricate după modele de sabie originare din China în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.).

Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

23 comentarii

There are currently 23 comentarii on SĂBII COREENE. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. felicitari. ce bine ca ai scris aceasta recenzie pt ca eu am o completare pregatita, despre Seven-Branched Sword

 2. uitasem votul !

 3. interesant crib … vot :)

 4. waw !! mi-a apărut prima recenzie!!…mulţumesc fetelor, mulţumesc koreafilm!!
  CEL MAI MULT ÎI MULŢUMESC LUANEI PT CĂ M-A AJUTAT ŞI M-A ÎNCURAJAT SĂ FAC ACEASTĂ RECENZIE.

 5. interesant,mi=a placut si filmul ,multa maiestrie in figurile lor!Votat

 6. şi ca o completare (este aceeaşi fată din clipul din recenzie, se numeşte Youn Ja Kyung, are 26 de ani şi a devenit maestru în anul 1995): http://www.youtube.com/watch?v=TUdkQQQnOXA&feature=related

 7. scuze are 32 de ani….LOL

 8. provoc maestrul :)) vot criblalily! ;)

 9. Foarte frumoasa introducere despre sabii. Poate faci una si despre celelalte arme care apar in serialele lor: in bat mai lung, nu stiu cum ii zice si un fel de secure, am vazut-o in chuno,o arma eficace daca sti sa o folisesti.
  Bravao! mai asteptam si altele si un VOT!

 10. Interesanta recenzie tinand cont ca vine de la o fata,ai spirit de aventurier,ai grija san-ul pierzi!

 11. nikky2006 de aceea nu am pus toate armele pt că vreau să scriu şi despre altele. Şi într-adevăr livia îmi place aventura şi îmi plac artele marţiale de când eram copil şi urmăream la videotecă filme cu Bruce Lee

 12. Pastreaza acest spirit cat poti de mult,te va ghida mult in viata!

 13. luana eşti în palat?

 14. Instrumente, cladiri si acum sabii!!Din toate domeniile nu criblalily ????Aici daca nu ti-as da vot as fi o nesimtita rau de tot:)

 15. ms luana şi va urma ….

 16. şi ca să vedem totuşi şi o demonstraţie făcută de un bărbat, m-am gândit că ăsta ar fi potrivit: http://www.youtube.com/watch?v=5uW3fywwdkA

 17. Foarte interesant!Chiar vroiam sa aflu mai multe despre istoria acestor sabia.Mi-as dori si eu una chiar daca nu stiu ce as putea face cu ea.Vot si de la mine!!!Va exista si o aprte a doua?

 18. ana aştept să apară partea a doua cu nişte săbii minunate şi denumirea lor în coreeană

 19. Scuze parte vroiam sa spun

 20. Bine,o sa incerc sa n-o ratez.

 21. ms frumos pt voturi….

 22. Buna dimineata Cribally si tuturor celor interesati de Arte Martiale Coreene de traditie istorica. Miercuri seara am cazut din intimplare la ora 20-21, pe postul KBS WORLD peste o emisiune CONVERSATIONS WITH THE PAST care a avut un subiect si o realizare ff captivanta asa ca l-am pasrasit pe Dae Jo Young. O sa urmaresc acest tip de emisiune dar acum ma grabesc sa va povestesc ce mi s-a parut interesant si modern.
  Subiectul era MANUSCRISUL DE LUPTE AL ARMATEI COREENE denumit MUYE DOBO FONGSY ( parca) , ce a fost facut (TEXT SI DESENE) la cererea personala regele JEONGGYO , de catre maestrii sai( de origine umila asa cum am vazut ca a promovat valorea si nu singele nobil)luptatori LEE si PARK,( se luptau pe un teren cu desenatorii imprejur)si maestrul BAEK scria amanuntit miscarile detaliate pe secvente -textul ) si desenati de Biroul de pictura regala . Si acum va fac legatura cu serialele istorice care abunda in lupte si arme pe care uneori nu le intelegem si ne par lungi dar in acelasi timp ne nedumeresc maiestria si forta cascadorilor profesionisti.
  Ce am aflat : Printul SADO a creat si implementattehnicile de lupta pentru soldatii din GARDA regala concret 8 metode de lupta si armele respective.Nu a ajuns imparat fiind ucis intr-un CUFAR. Fiul sau ( JEONGGYO-LEE SAN )cind a ajuns la domnie a cautat sa minimizeze forta celor 5 armate ale clanului NORON si a creat propriul sau CORP DE GARDIENI REGALI (numele nu mi-l amintesc dar voi ii recunoasteti din serial ) si cu cei trei luptatori a creat in 2 ani acest manual , adaugind inca 12 tipuri d elupte si arme , cu desene amanuntite ( CA PE VIDEO-reportajul vizualiza in miscare desenele ca in filmele de animatie caci DOCUMENTUL ORIGINAL EXISTA IN ARHIVA MUZEALA cu 4 volume ). S-au introdus armele antice ale soldatilor invadatori ( chineze si japoneze )pentru a crea manualul de lupta si aparare cu sabie , baston lung, lance cu 12 brate, trident , 2-3 feluri d e lance , pentru lupta calare si pe sol.( VEZI serialul Vinatorii si cel chinez Trei regate ). MANUALUL a fost complectat in vremea regelui SEJONG cel MARE dupa invazia japoneza si luptele cu chinezi pina la 24 de metode de lupta coreene, chineze si japoneze cu arme din tari si tipuri diferite ( lance coreeana cu trident chinez sau baston chinez cu baston japonez ). Ceea ce imparatul Sejong a facut genial este ca exista azi, transcris in vremea sa o modernizare a cartii MUYE DOBO in manunscris original , cu subscrierea in HANGUL a textului original in caractere chineze .Astfel din vremea sa TOATA ARMATA COREEANA pina in zilele noastre se antreneaza armat sau sportiv sau cinematografic dupa ea fiind UNICUL DOCUMANT ANTIC DE ARTE MARTIALE ASIATICE , EXISTENT si folosit in prezent modernizat IT si de toate marile universitati militare ale AISEI. TEXTUL EXPLICA SI DESENELE se pot rula video ca un film de animatie si este predat in scolile coreeane azi ca sport pentru vointa si forta psihica si fizica.
  AM vazut ca au EDITAT UN E BOOK FABULOS CU ACEST MANUSCRIS si toti se uitau pe el la conferintele internationale prezentate!!!!!si comenta uluit un prof japonez ce vedea facindu-se si interviuri cu marii profesori coreeni, chinezi si japonezi cu exersari in confruntari moderne de amri maestri avind arme similare celor antice. Exista in Coreea citeva temple si alte locuri si stadioane istorice unde in prezent se fac antrenamente si spectacole ( SIPPALKI REZERVATION). Au filmat indelung citeva antrenamente si competitii asiatice cu tehnici calare sau pe sol , cu sabie ,lance lunga cu nun-ceag la capat , sulite si SCIMER ( lange cu palos in virf de cm -vizibila in COREEAN WAR MUZEUM ).Au filmat si explicat cu experti citeva muzee militare cu exponate de patrimoniu si sportul similar in scoli
  Campionatul d elupte istorice la care participa concurenti din Coreea, Iran, Malaezia si UK sint cistigate deobicei de sportivi din primele doua tari si vizionind probele am inteles de ce sint asa familiare si populare mediului coreean si asiatic si asa de mult si detaliat prezente in seriale antrenamentele regelui si luptatorilor si confruntarile armate de teren, strategiile si secventele strategice. Acolo se aplica Manualul de instruire a comandantilor ( de nivel ofiteri si generali )si au exemplificat cu KOREA ARMY MANUAL cu detasamente diferit dotate cu utilaje si armament greu si pentru formatii de luptatori cu diverse arme : Exemplificau cu secventele de lupta dupa modelul antic chinez formatia MANDARIN DUCK si mi-am adus aminte de secventele filmelor moderne despre armate si lupte specifice si contemporane chinezilor si coreenilor :ROMA; GRECIA PERSIA ,ATILLA; GOTII SI FRANCII, GALIA SI BRITANIA , TURCII SI TATARII in Romania .

 23. Revin sa corectez denumirea manualului pe care am plecat pe google sa il caut si am gasit o sumedenie d esite-uri car eil trateaza in amanunt si cu exemplificari istorice si practice
  Se cauta sub denumirea corecta MUYO DOBO TONGJI. Corectati voi si alte informatii care poate le-am cules eronat din reportajul subtitrat in engleza dar cu nume pe imagine. Imi cer scuze pentru graba si gresala .

Leave a Comment