Pantofii traditionali coreeni

Written by ana_ruse. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on august 13, 2010 with 23 comentarii

Pantofii traditionali coreeni aparuti in timpul dinastiei Joseon se imparteau in Hwa si Hye.

Povestea pantofilor traditionali reflecta aspecte fascinante ale vietii din trecut.Tipul de pantofi purtat de o persoana depindea de sex,rang,pozitia sociala,si mai presus de toate de venitul acesteia.

Pantofii Hye au fost dintotdeauna scumpi,iar in timpul dinastiei acest lucru se reflecta in faptul ca purtatorii lor erau din clase sociale inalte.Oamenii obisnuiti isi permiteau sa poarte acesti pantofi doar la nunti.

Pantofii Hwa,cunoscuti si sub denumirea de Mokhwa erau purtati de oficiali inalti de exemplu cand mergeau la palatul regal.Erau ca niste cizme,acoperind glezna si fluierul piciorului.

Image and video hosting by TinyPic

Pantofii Mokhwa se imparteau in Hwaja si Baekmohwa,primii erau negri si fara decoratiuni aferente,iar ceilalti erau purtati de oficiali in zilele de dupa moartea regelui.

Totusi,astazi termenul de pantofi Hye nu este atat de familiar coreenilor.Pantofii sunt cunoscuti sub numele mai comun de Kkotsin(pantofi cu flori)

Image and video hosting by TinyPic

Daca priviti pantofii din lateral veti observa ca sunt usor curbati la varf.In trecut aceasta curbare a varfului era si mai proeminenta.

Exista multe clasificari ale pantofilor traditionali care reflecta rigiditatea si natura precisa a lumii confucianiste.Pantofii cei mai superiori pentru barbati erau Jeokseok.Erau purtati de regi in timpul ritualurilor sau a ceremoniilor,si se crede ca dateaza inca din timpul dinastiei Goryeo.Un aspect interesant este ca Jeokseok erau in genere rosii,desi albastrul era asociat mai mult barbatilor in aceea perioada.

Pantofii cei mai comuni pentru barbati erau Taesahye,pantofi plati facuti din matase sau piele de oaie.Woekohye erau facuti din matase colorata alb,negru sau gri,sau din piele de caprioara vopsita negru si gri.Balmakhye erau purtati de cei mai in varsta care foloseau baston pentru a umbla,si erau de asemenea negri ori gri.
Yuhye,numiti si Jingshin erau purtati pe vreme ploioasa atat de femei cat si de barbati,fiind waterproof datorita uleiului de Perilla(o planta).
Baekhye erau pantofi albi purtati de oameni in zilele de jelire nationala a mortii unui rege.
Jaehye erau purtati la ritualuri si ceremonii de barbati,iar femeile Cheongseok,mai ales reginele.Erau cam ca pantofii Jeokseok ai regelui doar ca erau albastri.
Image and video hosting by TinyPic
Danghye erau purtati de femeile cu rang inalt si erau foarte pretiosi,avand decoratiuni din matase.
Image and video hosting by TinyPic
Unhye erau aproape ca Danghye,cu deosebirea ca aveau decorat un nor in jurul gleznei,fiind considerati cei mai frumosi pantofi purtati de femei in dinastia Joseon.
Soohye erau pantofii Kkotsin(de care am vorbit mai sus).Matasea care ii imbraca era impodobita cu decoratiuni de flori de cais,bujor sau lotus.
Image and video hosting by TinyPic
Gihye sau Woekohye erau pantofi nedecorati la varf,spre deosebire de cei ai barbatilor.Erau facuti din piele neagra si matase si erau purtati de femeile gisaeng.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

23 comentarii

There are currently 23 comentarii on Pantofii traditionali coreeni. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. multumesc ana!

 2. kamsahamida!!!!!

 3. superbi acesti ,,balerini,,…i am mai admirat pe undeva si chiar m am gandit ce mi s-ar potrivi cu un hanbik…:P :)
  vot!

 4. Foarte frumos. Felicitari inca o data! Vot!

 5. Pantofiorii astia cu flori parca i-am vazut in Kim Soo Ro (era vorba de o cerere in casatorie) … nu-i asa?… ;)… Un vot si de la mine ….

 6. Ai dreptate Ramona. Si sunt si pantofii din Dy pe care ii face cadou regele :)

 7. I-a uite si pantofiorii lui DY !Interesanta recenzie! Vot!

 8. v-am spus ca imi voi corecta greselile de la prima recenzie despre pantofi si ca voi veni cu informatii sigure
  mersi pt voturi

 9. sunt ft frumosi dar si ft scumpi

 10. Ce dragute sunt cizmele ,ca pentru Motanul din poveste!Regele din DY avea o pereche rosie cu ornamente, superba!Bravo ana!VOT

 11. da anja asa este,regele purta pantofi rosii
  ms pt vot

 12. cizmele acestea erau legate cu un fel de sfoara pt a nu aluneca din picioarele barbatilor

 13. imi plac,sunt comode …la cat se mergea atunci pe jos…!

 14. iarasi am revenit la aceasta recenzie….:P

  oare clasicii nostri balerini…tot din tinuturile asiatice isi au originile?

 15. vreeeeauuu si euuu!!!

 16. Cat mi-as dori si eu o pereche,sunt asa de draguti adr si foarte scumpi.Felicitari ana!Vot!!!

 17. Interesanta istoria acestor pantofi…facand comparatie cu ceea ce purtau oamenii saraci pe vremurile acelea, acestia erau considerati pantofi de lux. Multumim Ana!

 18. da asa este claudia,erau de lux,oamenii obisnuiti nu isi permiteau sa-i poarte decat la nunti
  si in ziua de azi se fac pantofii acestia dar sunt extrem de scumpi

 19. Am vazut imagini cu astfel de pantofi foarte vechi in Muzeul national coreean. Aratau atat de bine! Iar cei de acum respecta modelele initiale.

 20. cred ca sunt si comozi pe langa faptul ca sunt frumosi vot

 21. Da, pantofi aceştea au fost cei pe care i-a făcut cadou regele lui Dong Yi, pe interior cu piele de căprioară… căprioară vânat de rege… ce fericit era regele că a reuşit că aibă o pradă la vânătore, parcă ar fi vrut să dovedească astfel că e bărbat … ei doi sunt fantastici…

 22. Sunt foarte frumosi, si acum in serialul The Duo avem ocazia sa aflam si procesul de fabricare :)

 23. in romania se gaseste asa ceva

Leave a Comment