Goguryeo – istorie şi tradiţie

Written by carina72. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: , , ,

Published on august 20, 2010 with 32 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Goguryeo nu este doar istoria unui vechi regat de acum 1500 de ani. Pentru coreeni, este o sursă de mândrie naţională şi culturală. În consecinţă, s-au făcut apeluri către oameni să-şi concentreze atenţia asupra importanţei păstrării în mod corespunzător a istoriei Goguryeo. Cu toate acestea, materiale documentare privind Goguryeo, nu au fost disponibile o dată cu trecerea secolelor. Dar picturile murale din mormintele Goguryeo, care au rămas ascunse în subteran şi numai recent au fost găsite, descriu viaţa de zi cu zi a oamenilor Goguryeo, ca o înregistrare pictorială. Aceste descoperiri au reprezentat un eveniment deosebit pentru coreenii de astăzi care încearcă să păstreze vie moştenirea Goguryeo.
Image and video hosting by TinyPic

Cultura Goguryeo a fost influenţată de climă, de religie, precum şi de societatea agitată în care oamenii trăiau ca urmare a numeroaselor războaie purtate de Goguryeo. Nu se cunosc multe despre cultura Goguryeo, deoarece multe înregistrări au fost pierdute.

Stil de viaţă
Locuitorii din Goguryeo purtau un predecesor al hanbok-ului modern, la fel ca alte popoare ale celor trei regate. Există picturi murale şi artefacte care descriu amănunţit dansatori care poartă rochii albe.

Image and video hosting by TinyPic
Jumong – întemeietorul Goguryeo (Song il-gook în „Jumong”) şi fiul său Yuri (Jung Jin Young în „The Kingdom of the Wind”)

Festivaluri şi distracţiile
Distracţiile frecvente în rândul poporului Goguryeo erau băutul, cântecele sau dansurile. Jocuri de lupte atrăgeau, de asemenea, numeroşi spectatori curioşi.
În fiecare octombrie, avea loc Festivalul Dongmaeng, organizat pentru slăvirea zeilor. Ceremoniile erau urmate de mari spectacole, jocuri şi alte activităţi. Adesea, regele efectua ritualuri pentru cinstirea strămoşiilor săi.
Vânătoarea era o activitate a bărbaţilor şi, de asemenea, a servit ca un mijloc adecvat de a instrui tineri să devină soldaţi. Partidele de vânătoare călare pe cai şi vânarea căprioarelor, precum şi alte jocuri cu arcuri şi săgeţi erau foarte obişnuite. De asemenea, aveau loc concursuri de tir cu arcul.

Image and video hosting by TinyPic
Regele Daemusin (Muhyul) şi soţia sa Yi Ji (Song il-gook, respectiv Kim Jung Hwa)

Religie
Oamenii din Goguryeo se închinau strămoşilor pe care îi considerau supranaturali. Jumong, fondatorul Goguryeo, era venerat şi respectat de popor. La Festivalul anual Dongmaeng, un rit religios era efectuat pentru Jumong, strămoşi şi zeii.
Bestiile mitice şi animalele erau considerate a fi sacre în Goguryeo. Se închinau la pasărea Phoenix şi la balaur, în timp ce Samjogo, cioara cu trei picioare, care reprezenta soarele, era considerat cel mai puternic dintre cele trei. Picturi cu animalele mitice s-au găsit în mormintele regilor Goguryeo.

Image and video hosting by TinyPic
O pictura murală a unei păsări cu trei picioare într-un mormânt Goguryeo.

Oamenii mai credeau în Sasin – 4 animale mitice: Chungryong (dragonul albastru) care păzea Răsăritul, Baek-ho (tigrul alb) care păzea Apusul, Jujak (pasărea Phoenix roşie) ce păzea Sudul şi Hyunmu (broasca ţestoasă neagră, uneori cu şerpi pentru o coadă) ce veghea Nordul.
Budismul a fost prima dată introdus în Goguryeo în 372. Oficialii au recunoscut şi încurajat învăţăturile budiste şi, ca atare, au fost ridicate multe mânăstiri şi altare, făcând regatul Goguryeo primul din regiune care a adoptat budismul.

Cultura
Arta Goguryeo conservată în mare măsură în picturile din morminte, este renumită pentru vigoarea imaginilor sale. Fineţea artei detaliilor pot fi văzute în mormintele Goguryeo şi în alte picturi murale. Multe dintre lucrările de artă au un stil original de pictură.
Moştenirile culturale ale Goguryeo pot fi găsite în cultura coreeană modernă, de exemplu, în Ssireum şi Taekkyeon (stiluri de arte marţiale), dansuri coreene, ondol, sistemul de încălzire al podelei şi în hanbok-iuri.
Image and video hosting by TinyPic

Moştenire
Rămăşiţe de ziduri ale oraşelor, cetăţi, palate, morminte şi artefacte au fost descoperite în Coreea de Nord şi în Manciuria, inclusiv picturi vechi, într-un complex de morminte din Pyongyang. Mai sunt şi ruine încă vizibile pe teritoriul Chinei de astăzi, de exemplu la Wǔ Nǚ Shan, ceea ce se presupune a fi site-ul Cetăţii Jolbon, lângă Huanren în provincia Liaoning, la graniţa cu Coreea de Nord. La Ji’an este, de asemenea, o mare colecţie de morminte din perioada Goguryeo, inclusiv ceea ce oamenii de ştiinţă chinezi consideră a fi mormintele regilor Gwanggaeto şi fiului său, Jangsu, precum şi, probabil, cel mai cunoscut artefact Goguryeo, Stela Gwanggaeto, care este una dintre sursele primare ale istoriei secolului al V-lea al dinastiei Goguryeo.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

32 comentarii

There are currently 32 comentarii on Goguryeo – istorie şi tradiţie. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Fascinant!!!Superbe recenzii despre istorie am avut in ultimul timp!Vot, desigur!

 2. Superb. Desi stiam tot, pentru ca am cautata si am citit recenziile tale sunt superbe.
  Ce ne face sa cutam ore intregi pe calculato aceste informatii?
  Cum au reusit coreeni sa ne faca sa-i iubim?
  Sunt alte zeci de filme istorice cu actori mari, care nu au reusit sa transmita acesta frenezie.
  Ce au astea in plus?
  Eu cred ca mai mult suflet.

 3. f frumos carina ,vot

 4. Mai este o recenzie despre Coroanele Goguryeo… daca n-ati vazut-o
  http://koreafilm.ro/blog/2010/08/goguryeo-coroana-regal-19695/

 5. acum incerc sa le citesc

 6. Si uite ca a aparut prima parte si despre cele din Baekje :)

 7. Koreafilm, multumesc pt ca ati boldat titlurile. Asa arata super. Daca ati putea sa faceti tot timpul asa… Desi stiu ca nu prea aveti timp

 8. Superba prezentare asa cum ne-ai obisnuit sa ne rafeti … ;)… vot

 9. Cine a vazut the legend stie despre ce este vorba.Serialul se bazeaza exact pe cele 4 simboluri.

 10. Ai dreptate.

 11. Intr-adevar superba recenzia Carina!Vot!!!

 12. Daa,am vz.”The Kingdom of the Wind”
  minunat setialul.

 13. Cele 2 poze de mai jos sunt de la sf serialului kindom of the wind? Para alta era harasi de care era indragostit Muhyul?

 14. foarte ,foarte interesant.Cu cata migala stai si alergi pe net ca sa gasesti informatii,poze…Multumim,toate merg la inima noastra,si vin intr-un moment in care aveam nevoie de “”altceva”"!…vot

 15. @nikky2oo6 : este cea cu care a trebuit sa se casatoreasca pt a-si intari pozitia ca rege. Ea era fata capateniei celui mai mare trib din Goguryeo. Cea de care era indragostit moare dupa ceva timp si, oricum, era printesa regatului dusman Buyeo

 16. minunata recenzie carina. acum urmaresc kingdom of the wind, si chiar ma gandeam la picturile facute in mormantul lui jumong.
  vot

 17. Ramona te-am bagat in lista de mess. Sa-mi dai ok sa-ti trimit OST-ul

 18. suntem niste rasfatati zi de zi cu recenzii minunate vot desigur binemeritat

 19. draga carina n-am primit nimic, poate e vorba de cealalta ramona. oricum, daca ai timp poti sa-mi trimiti si mie lazarramona@yahoo.com : )

 20. Scuze, v-am confundat :(

 21. cata istorie ne-ai invatat,carina :)
  super

 22. carina m-ai dat gata! ce atatea documentare despre egipt la tv!!! ar trebui sa mai schimbe sa faca si despre fascinanta istorie a coreei care este la fel de veche cu cea a egiptului !!!

 23. Carina ,minunata recenzie despre un minunat film,care m-a tinut cu sufletul la gura si pe care il recomand tuturor!Pacat ca nu am fost pe faza la lansarea recenziei.Cred ca multi care au urmarit acest film inca nu stiu ce recenzie minunata au ratat ,bine documentata si cu un volum mare de informatii,sa nu renunti!

 24. cu ocazia difuzarii Jumong, poate vor citi mai multi recenziile despre Goguryeo, coroanele lor…

 25. carina va trebui sa ne mai linkuri pe la episoade
  ca sa fie mai usor de gasit(hi,hi,hi)

 26. anja, daca imi dai id-ul tau de mess iti pot trimite linkuri… asa e mai usor :))

 27. deci, ca sa inteleg si eu, The kingdom of the wind este continuarea serialului Jumong ?

  • Da.

 28. superba recenzie vot din partea mea dc se dau la televizor numai documentare despre toate celalante civilizatii ar trebui sa se dea documentare si despre coreea!!!!!!

 29. cum se numeste rochia purtata de printesa mostenitoare?(daca are un nume specific precum hanbok-ul) e foarte frumoasa…si sunt curioasa sa aflu..multumesc anticipat

 30. LOVE GOGURYEO FOR EVER!:-x

Leave a Comment