koreafilm

Bauturi coreene

Written by koreafilm. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura

Tagged: ,

makgulli00

Published on august 26, 2010 with 12 comentarii

de Iuliana Dimancea

O mică incursiune în tipuri de băuturi alcoolice în tradiția coreană este oricând binevenită. Dacă acești oameni cu o istorie bogată se mândresc în atât de multe domenii și meșteșuguri, mâncărurile au început să fie preparate și exportate în toată lumea, europenii vor să trăiască la fe de mult ca și coreenii și să aibă o sănătate de fier, prin urmare trebuie cercetate băuturile acestei civilizații invetive și de invidiat.


Mâncarea făcută din alcool. Suleumsik este creata din malț și drojdie adică din ceea ce rămâne la urmă după fabricarea alcoolului. Conform vechilor documente cum ar fi Gyuhapchongseo (Enciclopedia Femeilor, 1809), tipurile de mâncăruri din alcool sunt diverse, iar calitățile nutriționale excelente. De asemenea în trecut oamenii credeau că pot combate răcelile și își pot menține sănătatea adăugând ierburi orientale în mâncare. Drojdia conține o cantitate mică de alcool, diverse enzime și smalț. Aceste ingrediente ajută la digestie și la absorbirea nutrienților. Adițional, se adaugă kimchi la drojdie pentru a preveni descompunerea acidului lactic și a-i oferi o savoare mai puternică și specială. Este dificil de găsit în Coreea în zilele noastre dar este una dintre cele mai bune și are un gust deosebit și perioadă de valabilitate foarte mare.

Băuturile tradiționale coreene sunt fabricate din orez, cartofi dulci,  cereale și aluat din malț. Se clasifică în funcție de puritate, cantitatea de alcool pe care îl dețin, dacă este sau nu distilat și din ceea ce este fabricat. Există 5 mari tipuri: yakju (lichior pur rafinat, fermentat din orez), soju (lichior distilat), takju (lichior nerafinat fermentat din cereale, gros la aspect), vin din fructe și vinuri medicinale făcute din diferite semințe și rădăcini. Fiecare tip deține zeci de varietăți.


Trebuie să recunoaștem că cel mai mult ne atrage atenția takju. Dintre zecile de varietăți am ales un singur tip de takju și unul yakju și ne-am lăsat gâtlejul să se usuce pe măsură ce am descoperit o nou secret de la baza culturii coreene. Bineînțeles că și coreenii beau la fel ca noi toți însă bere preparată de ei. Motivul este simplu, prețul celei importate este foarte mare, taxele de import sunt 100%, %, comparativ cu 20 sau 30% cât dețin celelalte băuturi alcoolice de pe  piață. Piața coreană de bere este dominată de către trei branduri mari: Cass, Hite și OB. Majoritatea restaurantelor și barurilor vor avea una singură din acestea în meniu deoarece seamănă la gust și preț (sunt fabricate din orez). Și acum câteva din minunățiile coreene.


Soju – termenul vine din chineză, shaojiu și înseamnă lichior ars. Soju are un gust curat și neutru ceea ce-l face un bun acompaniament la mâncărurile coreene. Oamenii adesea spun că gustul îi duce cu gândul la vodkă însă soju comercializat astăzi are un gust  mai dulce și o savoare mai puțin agresivă decât vodka.  A fost prima dată distilat în Coreea în anul 1300 și istoricii cred că mongolii au adus în Coreea această tehnică Persană. A fost una dintre cele mai populare băuturi din Coreea până când aceasta a fost ocupată de Japonia și băutura înlocuită cu sake și bere. Din cauza penuriei de orez din anii 60, după de Coreea s-a eliberat de dominația Japoniei, orezul a fost interzis pentru folosirea în prepararea băuturii Soju. Prin urmare s-au folosit cartofi dulci, grâu, orz, tapiocă. Culoarea lui este transparenta și de obicei deține alcool de la 20% la 45% în condițiile în care cantitatea de alcool în bauturi de obicei este 20%.


Soju este foarte consumat în Coreea în parte pentru că este foate ieftin. În baruri, cluburi, sau baruri cu karaoke, băutura comandată de regulă vine însoțită de diferite feluri de mâncare dulci sau iuți cum ar fi pui fript condimentat sau alune sau fructe asortate. În prezent soju este de multe ori înlocuit cu bere, vin sau lichior tare. Așa cum americanii au bere și alune în același mod se petrece alăturarea mâncărurilor anju la băutură, anju fiind un termen general pentru felurile de mâncare care se servesc alături de băuturi.


Dacă plănuiți să deschideți o afacere în Coreea de sud avem câteva sfaturi despre cum să faceți față unei întâlniri și manierele de socializare la un pahar de soju.

Nu incape îndoială ca cei care sunt în vizită în Coreea vor fi invitați la băutul uneia dintre cele mai tradiționale sortimente: băutul de soju. Soju se împărtășește, prin urmare vizitatorii se pot aștepta ca ceilalți să bea din paharul lor. Este un semn de respect atunci când un senior, asociat al grupului bea din paharul tău. Cineva vă va înmâna un pahar gol. Trebuie să-l acceptați și să așteptați să vi se toarne în pahar soju. Cel mai grațios răspuns pe care îl puteți da este de a  da din cap, de a mulțumi, a zâmbi și a bea soju. Continuați să zâmbiți chiar dacă gustul este foarte puternic. Atunci când Coreenii își oferă invitatului paharul să bea, invitatul poate presupune că este respectat sau că relația lor se extinde la prietenie. Invitatul nu trebuie niciodată să-și toarne propiul soju. Permiteți unui membru din grup să vă toarne și paharul va fi reumplut imediat ce se golește. Este un obicei de a goli paharul complet pentru ca el să fie reumplut și este considerată lipsă de respect să permiți ca paharul unui invitat să stea gol. Paharul cu soju atunci când vă este înmânat, îl veți lua cu ambele mâini. Coreenii cred că este un semn de respect să accepți un cadou sau o băutură, în cazul nostru, cu ambele mâini.


Baeksojueste o băutură alcoolică cleioasă din grâu fermentat cu o varietate de 12 ierburi și ginseng. Numele provine din legenda conform căreia ierburile sănătoase din băutură te ajută să trăiești 100 de ani. Este adesea consumat cu gui ( grătar ) și alte mâncăruri iuți care reprezintă felul întâi la coreeni. Baeksoju este mai puțin popular comparativ cu alte băuturi probabil datorită imaginii pe care o deține și prețului este considerat ca având o vechime mai mare decât soju sau berea.


Makkolli este creat din cereale nefiltrate și conține 7% alcool. Are un aspect alb lăptos și un gust acru-dulceag servit adesea în castronașe. Coreenii asociază makkoli cu stilul de viață rural deoarce a reprezentat băutura tradițională printre fermieri, este ambalat în sticle de plastic de un litru și trebuie păstrat la frigider.

Yoon Jin-won directorul Institului Cultural de Lichior din Coreea, expert în makgeolli ne menționează  un lucru important, si anume, ca  înainte să gustăm makgeolli trebuie să cunoaștem rădăcinile acestei băuturi. “Makgeolli  deține o imoprtantă însemnătate nu numai în istoria lichiorului coreean dar și în cultura, istoria și afacerile Coreei”. Yoon a fost primul care a inventat ceea ce este denumit astăzi makgeolli cocktail, băutura colorată combinată cu diferite fructe și care este un mare success în rândul femeilor. “Există mai mult de 350 de varietăți de lichior care datează în documente din perioada regatului Josun. Dar odată cu invazia japonezilor, am pierdut dorința și puterea de a fabrica băuturile tradiționale și atunci a început tragedia pentru makgeolli.”


Yoon Sook-Ja a notat  in cartea ei “Lichiorul nostru minunat” că in timpul dinastiei Josun, multe cămine au dezvoltat felul lor  unic de a prepara makgeolli și alte tipuri de lichior, ceea ce a dus la formarea unei proprii culturi numită cultura gayangju.


În 2005 Yoon a revitalizat băutura în idea de a atrage și tinerii, amestecând clasicul makgeolli cu piersică, kiwi sau alte fructe proaspete realizând astfel 15 arome de makgeolli. Aceste băuturi au ajuns să fie adorate de tineri și femei deorece sunt ușoare, diferite și gustoase și merg cu aproape orice tip de mâncare, unele dintre cele mai populare fiind acelea cu căpșuni, piersică și ananas.

În ce privește plângerile pe care unii consumatori le-au adus la adresa acestei minunate băuturi, cum că le-ar crea dureri de cap și grețuri a doua zi dimineața, Yoo nu poate decât menționa că acest lucru se poate întâmpla numai dacă makgeolli nu a fost bine preparat. Aproape 97 chiar 98 la sută din makgeolli vândut astăzi este preparat din grâu importat și unele din făină. Pentru a accelera procesul de fermentație unii adaugă chiar ingrediente in exces.


Câteva sfaturi din partea unui expert în ce privește makgeolli:

 1. Verificați ingredientele: makgeolli are cel mai bun gust atunci când este preparat din ingrediente locale. Asigurați-vă că băutura este preparată în Coreea din ingrediente locale.
 2. Verificați temperatura: menținerea drojdiei in stare proaspata este foarte important. Păstrați magkeolli la 5 grade Celsius sau mai puțin. îl puteți consuma din nou după ce l-ați deschis. Makgeolii poate rezista de la 5 la 10 zile de la preparare dacă îl păstrați la temperatura potrivită.
 3. Puteți consuma diferite mâncăruri: clătite, jeo sau brânză, friptură de porc sau sushi, makgeolli se prepară din cereale prin urmare aproape orice combinație este posibilă.
 4. Folosiți porțelan sau ceramic atunci când consumați makgeolli deoarece previn răcirea lui.
  Ministerul mâncării, agriculturii și pădurilor a organizat în martie 2010 un concurs pentru cel mai creativ  recipient makgeolli. Au fost nominalizate 8 intrari iar cea mai iubită a fost cea din poza de mai jos numită Howolbae care înseamnă o cană cu lună plină semnată Park Young-dong și Park Wan-su.

Până când vom ajunge să  vorbim despre vinuri și alte aspect ale băuturilor din Coreea, ne vom rezuma la aceste trei băuturi și vom căuta să le degustăm oricând se va ivi ocazia. Dacă se întâmplă să vă  aflați la o masă coreană sau într-un bar veți ști ce fel de anju să serviți în combinație cu băutura și mai ales cât soju să beți pentru a continua să fiți o prezență printre ceilalți. Nu vă feriți de makgeolli din cauza aspectului puțin mai diferit față de alte băuturi alcoolice, este una dintre cele mai apreciate băuturi. Orice băutură coreană veți consuma fiți siguri că punctați cu un salut tipic corean. Cel mai ușor de ținut minte este Geonbe. Aveți grijă însă…această frază înseamnă “goliți-vă paharul”, și ceilalți se așteaptă să faceți asta.

Cititi articole similare aici:

http://koreafilm.ro/blog/2010/07/soju-cea-mai-populara-bautura-din-coreea-de-sud-13830/

http://koreafilm.ro/blog/2010/07/bokbunjajoo-vinul-de-zmeura-traditional-coreean-13983/


Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Bauturi coreene. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. f.interesant si amplu, koreafilm. multumim ^^
  cred ca Makkolli bea Chae Okh la hanul acela unde se dusese dupa ce a renuntat la postul de luptatoare Damo

 2. impresionan,de-a dreptul impresionant
  multumim mult KF pentru enciclopedie si pt sfaturi,desi eu nu sunt bautoare de alcool
  totusi un makgeolii cu piersici as gusta

 3. Doamne am ametit numai vazand cit de multe sant,dar oare bautoriinostri fruntasi vor aprecia ,aceste gusturi noi?

 4. f.interesat … multumesc pentru informatii

 5. foarte,foarte interesant!Am ramas fara cuvinte!Sunt ametita …de acest articol il voi relua dimineata ca sa fiu cu capul limpede!Multumim!

 6. Foarte tare!:)

 7. ft tare…a si imi place prima poza de asemenea si aceea cu fetele in roZzZ

 8. Ce simpatic este acel castronel!:)Sticlele verzi, de asemenea, dau o senzatie racoritoare, probabil cu o aroma pe masura.Si imaginea cu fetele ce prezinta produsele este imbietoare.Avand in vedere compozitia diversificata, cred ca as incerca!Pentru moment, le “degustam” de la distanta!

 9. interesant Koreeafilm
  multumesc pt informatii

 10. chiar ai ce vedea pe acest forum
  imi place mult paleta larga de subiecte tratata de voi

 11. deja mi-e sete!

 12. Deja mi e sete vreau in coreea

Leave a Comment