koreafilm

Ko Hyun Jung: de la revolutie la lovitura de palat

Written by koreafilm. Posted in Istorie si cultura

Tagged: , , , , , ,

moraesikye afis

Published on iulie 20, 2010 with 9 comentarii

Clepsidra (Hourglass) este serialul care a reusit in 1995, la scurta vreme dupa primele alegeri democratice din Coreea (1992), performanta sa contureze un subiect extrem de delicat pentru acea perioada, in care libertatea de expresie inca se lupta sa isi faca loc: revolta de la Kwangju din 1980, perioada in care tara era condusa de un regim militar care preluase puterea dupa asasinarea presedintelui Park Chung-hee.
Generalul Chun Doo-hwan trimite trupe speciale pentru a  innabusi revolta studentilor din Kwangju, masacrand sute de tineri nevinovati.
Scenele reale care apar in serialul de 24 de episoade transmis de SBS in 1995, amintesc cu groaza de oamenii ucisi, starnind emotii familiare romanilor si un sentiment de amaraciune pentru vietile pierdute.
Clepsidra este un serial de referinta, o rascruce in ce priveste formarea democratiei in Coreea. Productia a starnit discutii aprinse, ajungand la audiente record de peste 65% rating!, “inculpandu-l” definitiv pe fostul presedinte Chun Doo-hwan, responsabil de masacrul de la Kwangju.
Aceste realitati sunt dezvoltate pe fondul povestii care ii are ca protagonisti pe Hye-rin, o tanara plina de viata, fiica patronului unui cazinou, interpretata de Ko Hyun-Jung din Secretele de la palat (Queen SeonDeuk), Woo-suk (Park Sang-won), tanarul serios pus pe invatatura care va ajunge procuror si Tae-soo (Choi Min-soo) tipul dur care va intra in mafie. Hye-rin il cunoaste pe Tae-soo prin intermediul lui Woo-suk si se indragosteste de acesta.

Paza de corp a tinerei este Jae Hee, interpretat de, tanarul debutant pe atunci, Lee Jung Jae (The Housemaid).

In serial o descoperim si pe mama talentatului actor Song Il-kook, de la care se pare ca  a mostenit calitatile actoricesti. (scena cu mama care se impotriveste ca fiul sa mearga la “revolutie” ne este atat de familiara!)

Serialul a constituit asadar o oportunitate extraordinara de lansare pentru tinerii protagonisti, Lee Jung Jae castigand de altfel cu rolul din serial premiul pentru cel mai bun debut, oferit de industria de film coreeana (cea mai inalta distinctie, Baeksang Award).
Serialul Clepsidra ramane pana astazi unul dintre cele mai iubite de coreeni, fiind in topul serialelor cu cel mai mare rating din intreaga istorie a televiziunii coreene, fiind intrecut doar de First Love (1997) si What is Love (1992), Hur Jun urmeaza pe locul 4, iar Daejanggeum pe 10.
Datorita popularitatii serialului, coloana sonora, desi este interpretata in limba rusa, de Iosif Kobzon (Zhuravli) este una din temele pe care coreenii le recunosc cel mai repede. Zhuravli (Cocori) este un cantec de jale, care aminteste de soldatii rusi care au murit aparandu-si tara si care devin dupa moarte, cocori. Tema cantecului a fost asimilata cu tema masacrului de la Kwangju, astfel ca prin aceasta linie muzicala coreenii si-au deplans proprii morti.

Ko Hyun Jung (39) isi lanseaza cariera de actrita odata cu rolul din Clepsidra, turnat pe cand de abia absolvise facultatea (o vedem initial pe Ko cu parul lung in rolul studentei), dupa ce candidase si  pentru titlul Miss Korea. In acelasi an se casatoreste cu nepotul uneia din cele mai bogate familii din Coreea, iar la relativ scurt timp divorteaza..
Dupa 15 ani revine cu un rol care a propulsat-o direct pe podiumul industriei de film coreene, Regina Seondeuk. O evoultie interesanta a actritei, pe care merita sa o urmarim in viitoarele roluri.
…Totul incepe in primavara lui 1976, cu intalnirea pe care Tae-soo o are cu cu unul dintre parlamentarii vremii, care ii spune cu sinceritate ca il recunoaste (desi petrecuse o vreme in inchisoare) deoarece conditia de a fi parlamentar implica o regula simpla: trebuie sa iti placa banii si sa ai memorie buna :)

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

9 comentarii

There are currently 9 comentarii on Ko Hyun Jung: de la revolutie la lovitura de palat. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Pare interesant. Unde pot gai serialul?

  2. multumim koreafilm!

  3. Interesant.Ce democratie tanara au….dar se pare ca au ajuns departe fata de noi.Oare de ce la noi totul este atat de complicat si autodistructiv…

  4. @koreafilm: Ne oferiți o adevărată cultură a industriei filmului corean.

  5. Ehhh! Da ! De unde atata timp?

  6. Frumos debut al lui Ko Hyun Jung.

  7. se pare ca in film va juca regele din Giuvaerul palatului…

  8. cred ca este un serial de exceptie.ms KF

  9. Unde gasesc o lista cu ratingurile tuturor serialelor?

Leave a Comment