Sopyonje (I)

Written by georgiana. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Sopyonje (I)

Published on iunie 29, 2010 with 3 comentarii


Sopyonje este unul dintre cele mai omagiate filme coreene , regizat de Im Kwon taek– considerat de catre multi intemeietorul Cinematografiei moderne a Coreei si primul regizor corean aclamat de critici la nivel international. Filmul a fost ecranizat la Cannes si a primit sase premii Grand Bell Awards (echivalentul premiilor Academy Awards din America) si sase Korean Film Critics’ Awards .
Perioada ilustrata de film corespunde anilor 1960-1970 cand Coreea era divizata in Coreea de Sud si Coreea de Nord care se aflau sub influenta SUA respectiv Rusia la care se alatura secvente din anii ’40 cand Coreea iesea de sub dominatia japoneza, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.Unul dintre motivele pt care Sopyonje face parte din catecoria filmelor remarcabile este redarea imaginii Coreei sub asalt dar , nu un asalt al invadatorilor de alta data ci, al culturii vestice . Filmul marcheaza sfarsitul culturii traditionale coreene.

Intr-o taverna numita Soritjae (sud –vestul Coreei de Sud) Dong Ho incepe o calatorie pe urmele fetei alaturi de care copilarise – Songhwa . Cei doi fusesera crescuti de Youbong , un interpret de pansori.Youbong este genul de om care ramane fidel conceptiilor sale, refuzand sa se schimbe o data cu lumea din jur .
[Pansori→Soritjae→Sori = cantec]
Din cauza vietii dificile pe care o duceau incercand sa supravietuiasca intr-o lume moderna care devenea tot mai nepasatoare fata de acest gen de arta si totodata a inflexibilitatii dovedite de Youbong, Dong Ho pleaca in Seul.

3 comentarii

There are currently 3 comentarii on Sopyonje (I). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. imi place georgiana! vot!

  2. multumesc !Filmul este cu mult mai bun .Astept sa-mi povestesti daca il vei vedea – are 112 minute.

  3. Recunosc ca nu auzisem de el, dar m-ai facut curioasa. Un vot si de la mine!

Leave a Comment