Mihai Fulger [KF]

Jurnal de festival: Cannes (III)

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , ,

POETRY

Published on mai 22, 2010 with 8 comentarii

Un poem in imagini
de Mihai Fulger

Lee Chang-dong  „este precum o insula izolata de toti ceilalti regizori de film contemporani cu el”, scrie criticul Kim Young-jin in monografia pe care i-a dedicat-o cineastului in 2007. Intr-adevar: deopotriva traditionalist si avangardist, realist si reflexiv, Lee Chang-dong nu are multe lucruri in comun cu ceilalti regizori sud-coreeni de azi, iar o posibila explicatie o gasim in background-ul sau. Nascut in 1954, el si-a inceput cariera artistica in lumea teatrului, apoi a debutat ca romancier in 1983. A intrat in industria cinematografica in 1992, ca scenarist si asistent de regie, apoi si-a lansat primul lungmetraj, Green Fish, in 1996, la 42 de ani – varsta la care multi regizori au deja o filmografie bogata in spate.

 

Primul film al lui Lee Chang-dong prezentat la Cannes a fost al doilea sau lungmetraj, Peppermint Candy (1999), selectionat in sectiunea paralela „Quinzaine des Réalisateurs”. Al patrulea film al sau, Secret Sunshine, realizat dupa un scurt mandat de ministru al Culturii si Turismului, a intrat in competitie, iar actrita principala, Jeon Do-yeon, a obtinut premiul de interpretare feminina. Dupa ce in 2009 a facut parte din juriul Festivalului, Lee Chang-dong a revenit anul acesta in competitia canneza cu Shi / Poetry , al cincilea film al sau si al doilea titlu coreean din selectia oficiala, dupa The Housemaid de Im Sang-soo. 

 Mija, o doamna cocheta si stilata de 66 de ani, il creste singura pe Wook, nepotul ei de 15 ani, dupa ce fiica ei a divortat si a parasit localitatea de pe raul Han, pentru a munci la Pusan. In plus, Mija, care incepe sa uite cuvinte, este nevoita sa aiba grija de un batran semiparalizat si nazuros. Nesatisfacuta de viata ei monotona, ea decide sa urmeze un curs de poezie. Mija primeste tema de a scrie un poem pentru prima data in viata si se pregateste observand cu atentie lucrurile din jurul ei, pe care pana atunci nu le bagase in seama. Insa lumea i se da peste cap atunci cand afla ca dragul ei Wook si alti cinci baieti au violat-o pe colega lor Agnes, care apoi s-a sinucis aruncandu-se in rau. Ceilalti cinci parinti, toti tati, nu sunt preocupati decat de musamalizarea cazului, pentru a nu le periclita viitorul odraslelor degenerate, asa ca sunt dispusi sa-i ofere mamei victimei o compensatie, pentru a nu depune plangere la politie. Mija trebuie sa participe si ea cu o suma substantiala…

Trebuie spus ca poezia este inca foarte populara in Coreea de Sud, desi multi ii anunta moartea (cum se intampla si in film); volumele poetilor cunoscuti se vand in mii de exemplare, iar la lecturile lor de poezie participa numerosi fani. Poezia clasica coreeana se scrie cu ideograme chinezesti, ceea ce o face si mai dificila. Nu e de mirare ca scrierea unui poem reprezinta o provocare imensa pentru protagonista filmului.

Mija este interpretata excelent de Yun Jung-hee, o actrita legendara. Una dintre marile dive coreene ale anilor ’70, ea a jucat in peste 330 de filme, avand in unii ani aproape 50 de roluri. Totusi, in ultimii 15 ani nu a mai interpetat nici un rol pe marile ecrane. Acum, gratie lui Lee Chang-dong, Yun Jung-hee beneficiaza de un come-back spectaculos, inclusiv pe covorul rosu al celui mai mare festival de film al lumii.

Regizorul-scenarist a pornit de la intrebarea „Cum se mai pot scrie poeme atunci cand poezia este pe moarte?” si ajunge la o alta, „Cum se mai pot face filme atunci cand cinematograful este pe moarte?”. Poetry este un film incantator, a carui imagine fluida, semnata de Kim Hyun-seok, reflecta curgerea raului de la inceput si sfarsit. In acelasi timp, un film plin de substanta al unui veritabil autor de cinema si unul dintre cele mai interesante titluri din competia canneza de anul acesta.

Trailer:

Secventa film:

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Jurnal de festival: Cannes (III). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Poetry este un film care cred ca merita vazut, eu am citit doar despre el cand am facut recenzia, dar si asa am fost impresionata, as dori mult sa-l vad.

 2. multumim koreafilm pentru informatii! as dori sa stiu daca s-a incheiat festivalul si daca vreunul din filmele coreene au luat vreun premiu!

  • koreafilm

   Festivalul de la Cannes tocmai s-a incheiat (23 mai) iar coreenii si-au imbogatit palmaresul cu 2 premii importante:

   Lee Chang-dong primeste premiul pentru cel mai bun scenariu pentru Poetry :)
   iar Un Certain Regard, categorie care secondeaza ca importanta prestigiosul Palmes d’Or, este castigat tot de un film coreean, “Hahaha” al regizorului Hong Sang-soo.

 3. felicitari pentru cele doua premii

 4. ma bucur mult pentru succesul coreean de la Cannes. Great Korea!

 5. Poate ne povestiti ceva si despre “Ha Ha Ha” . Am vazut doar trailerul…

 6. Am vazut imagini de la Cannes pe programul KBS…In prim plan pe covorul rosu protagonistii filmului Poetry. Actrita a purtat un frumos hanbok…au aratat cateva secvente si din film. :)

 7. Ieri am vazut pe programul KBS un interviu luat regizorului si actritei din rolul principal, foarte destinsi si glumeti amandoi. Initial, tot in spirit de gluma, a spus ca Poetry a fost apreciat la Festivalul de la Cannes din simplul motiv pentru ca nu mai erau alte filme, ceva de genul acesta…apoi a revenit la un argument mai serios, acela ca mesajul filmului a fost inteles si de aceea s-a bucurat de succes. Din cate am inteles eu Poetry va fi nominalizat si la Oscar…

 8. [...] In 2009, cineastul a facut parte din principalul juriu de la Cannes, iar anul trecut, filmul sau Poetry a fost al doilea din cariera sa inclus in competitie; mai mult, Lee Chang-dong a si castigat [...]

Leave a Comment