koreafilm

Sufletul Coreei vibreaza prin muzica

Written by koreafilm. Posted in Han style, Hanguk Eumak - Muzica, Muzica traditionala

Tagged: ,

pansori

Published on aprilie 21, 2010 with 29 comentarii

de Adela Marcov
Inspirată din budism şi ritualurile şamanice, muzica tradiţională coreeană e complexă şi variată, cu melodii energice punctate de ritmuri captivante. Aristocratice, religioase, erudite sau populare, cântecele coreene sunt un amestec unic de muzică melodioasă şi versuri spirituale, oglindind sufletul unui popor cu istorie bogată, plină de culoare.

 

 

Influenţele religioase se fac simţite cel mai pregnant în Sinawi, un gen de muzică instrumentală prezentă în ritualurile şamanice, care acompaniază dansurile ceremoniale şi este menită să-l ajute pe şaman să acceadă într-un plan superior al conştiintei. Ritualurile de acest gen au scopuri variate, de la rugăciunile către zei până la contactul cu spiritele morţilor, iar muzica ce le însoţeşte este bazată în principal pe improvizaţie, cu melodii care se suprapun peste un ritm alert de percuţie la janggu (o tobă în formă de clepsidră). Sinawi stă la baza dezvoltării a două din cele mai cunoscute genuri muzicale coreene: Pansori şi Sanjo.

Pansori este o combinaţie de voce (interpretată de un sorikkun) şi percuţie (interpretată de gosu cu ajutorul unei tobe mari numite buk), denumirea sa fiind derivată din pan ("locul unde se adună oamenii") şi sori ("sunet"). Pansori e un gen de cântec epic narativ unic în cultura coreeana, care s-a dezvoltat din tradiţia povestaşilor ambulanţi în momentul în care aceştia au adăugat elemente muzicale la performanţele lor pentru a le face mai atractive publicului. Interpretul vocal alternează între cântec („chang”) şi discurs („aniri”), folosindu-se de un evantai şi o batistă pentru a ilustra scenele poveştii, iar toboşarul şi publicul pot interveni şi ei, cu exclamaţii şi cuvinte de încurajare („chuimsae”).  Supranumit şi „opera coreeană”, cu reprezentaţii solicitante pentru interpreţi şi public, ce pot dura până la 8 ore, pansori-ul a devenit popular în secolele 18-19, dar numai 5 piese au rezistat în repertoriul curent de azi: Cântecul lui Chunhyang, Cântecul lui Shimchong, Cântecul lui Heungbo, Regatul de Sub Ape şi Cântecul Stâncii Stacojii (acesta din urmă fiind inspirat de o poveste chineză).

Sanjo este un număr solo instrumental pentru kayagum (sau gayageum, instrument muzical cu 12 corzi, asemănător unei ţitere) acompaniat de percuţie la janggu. Sanjo se bazează în principal pe improvizaţie în game tonale variate, şi tempo-ul melodiei creşte pe măsură ce avansează prin diversele moduri ritmice. Maestrul Kim Chang-Jo a creat prima piesă de Sanjo în jurul anului 1890, iar de atunci genul a fost adaptat şi pentru alte instrumente tradiţionale precum geomungo (sau hyeongeum, tot din familia ţiterei) ori flauturile coreene de bambus.

Începutul secolului 20 a făcut popular un alt stil de muzică: Japga (sau Chapga), un gen influenţat de pansori şi melodiile populare, cu texte din surse variate, ale cărui forme diferă în funcţie de regiune şi care este interpretat de cântăreţi profesionişti fie în picioare (cântecele ipchang) fie în poziţie aşezată (cântecele jwachang).

Tot în funcţie de regiune diferă şi cântecele populare coreene, unite de aceleaşi ritmuri (Jangdan), cu scare melodice variate şi teme diverse, de la muncile câmpului şi pescuit până la căsătorie. În funcţie de regiunea în care circulă, ele pot fi grupate în 5 tipologii:

- Gyeonggi: cântecele transmise în provincia Gyeonggi (inclusiv Seul), au melodii bine structurate, blânde şi vesele. Cum regiunea este centrul cultural al ţării, versurile lor sunt mai degrabă lirice decât rustice.

- Seodo: cântecele din provinciile Hwanghae şi Pyeongan, ambele făcând parte acum din Coreea de Nord. Melodiile lor au în general un registru înalt, iar notele din registrul mediu sunt vibrate intens, pe un ton tânguitor, de lamento. Beneficiind de un stil vocal unic, cântecele Seodo sunt cel mai adesea interpretate fără acompaniament.

- Dongbu: circulă în provincia Gangwon, la răsărit de muntele Taebaek, în Hamgyeong şi Gyeongsang. Stilurile vocale şi modalităţile de interpretare variază în funcţie de zonă, iar melodiile lor sunt simple şi vesele.

- Namdo: sunt cele din provinciile Jeolla şi Chungcheong, având linii melodice complexe şi dramatice, care au dat naştere genurilor muzicale pansori şi sanjo.

- Jeju, colecţia cea mai bogată de cântece populare păstrate până azi, caracterizate prin linii melodice simple şi texte complexe, provenind din insula Jeju.

Transmise pe cale orală din generaţie în generaţie, cântecele populare sunt o combinaţie de melodii indigene şi texte simple legate de obiceiurile zilnice, credinţele şi emoţiile coreenilor. Există câteva asemenea bijuterii de folclor care, cu mici variaţiuni, transcend graniţele provinciilor (Doraji-Taryong, Banga-Taryong, Kangwondo-Arirang, Nongbuga, Yukjabaegi, Susimga, Cheonan-Samgeori) şi v-o prezentăm mai jos pe una din cele mai cunoscute: Arirang, o melodie de dragoste veche de peste 600 de ani.

 

 

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

29 comentarii

There are currently 29 comentarii on Sufletul Coreei vibreaza prin muzica. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Kahamsamnida, koreafilm!

    • koreafilm

      @Annie: Cu placere^^ Speram sa va placa:)

  2. Este foarte interesant folclorul coreean.;))

  3. ne place…interesant

  4. Orice muritor ramane fascinat!

  5. Pacat pentru nemuritori.:)))

  6. Glumeam, Sara.:D

  7. Superb!:)

  8. In general nu ma da pe spate muzica populara asiatica,arirang am facut-o la chitara odata demult,pe langa alte piese japoneze asiatice(am facut chitara clasica 7 ani),instrumentele lor sunt foarte interesante in schimb,kfilm ne puteti recomanda filme/serial despre muzica lor?,am vazut doar unul Hwang Jin Yi in care era descrisa muzica traditionala…gayageum si geomungo instrumentele astea 2

    • koreafilm

      @leslie: felicitari! unele piese sunt insa superbe! :)
      Exista cateva filme de referinta, unul din ele este Chunhyang (din cate ne amintim contine scene interzise minorilor):

      http://www.imdb.com/title/tt0245837/

      • mie-mi place,va recomand sa va uitati si la serialele care sunt pe Tvr1,de la 18:25-19:36,de luni pana vineri…sunt 2 episoade una dupa alta…desi este si reclama,publicitate….mie-mi place si sper ca si voua…:))intrati pe http://www.coreanfilm.ro si puteti vedea imagini cu cateva personaje,din serialele trecute sau cele de acum…..

  9. Am citit povestea fetei respective,legenda ChunHyang pe net,am vazut ca este si o adaptare moderna a legendei un serial in care joaca Uhm Tae Woong,dar nu are legatura cu muzica.Articolul acesta mi-a deschis “apetitul” ptr muzica lor traditionala,care in esenta nu pot spune ca m-a impresionat in trecut(eu fiind foarte pasionata de flamenco dupa atatia ani de chitara etc).

    • koreafilm

      @leslie: un serial care, cel putin teoretic, ar trebui sa fie mai “aplecat” spre muzica, este cel in derulare in Coreea, Dong yi :)

      Vom reveni insa si cu alte informatii despre mai multe genuri de filme coreene :)

      • koreafilm

        Un alt film de referinta este Seopyungje, unde sunt scene cat se poate de muzicale, prin interpretarile “pansori”

    • Pai,eu nu m-am uitat la Chunhyang,pe net,e mai palpitant la Tv…Ramai curios ce se va intampla si in plus se vede si mai clar serialu…;))am vrut sa ma uit si eu la seriale pe calculator,pe net,dar m-am uitat doar 1 data si deja m-am plictisit,ca tot mai vroiam sa ma uit si la Tv…la acelasi ep,si ma plictiseam ca deja stiam ce se intampla….;(((bye,papa!!!incearca sa te uiti la tv un timp si o sa-ti placa mai mult!!!

  10. Multumesc mult kfilm,cred ca o sa incepsa vizionez Dong Yi ca tot are legatura cu muzica,nu am rabdare sa il dea la tv,poate ca va dura cv pana se va intampla asta

    • koreafilm

      cu placere, leslie :)

  11. Apropo stiu ca este offtopic dar am o problemuta cu postarea unei recenzii,se blocheza pagina cand apas adauga recenzie,s-ar putea sa fie de la browserul meu opera,dar nu stiu exact,s-ar putea sa se fi trimis…dar nu cred

    • koreafilm

      @leslie: verificam!

  12. Buna diminetata, foarte interesant articol, multumim koreafilm, eu una desi am descoperit muzica koreeana doar de cand urmaresc pe TVR1 serialele pe mine una m-a cucerit, ma refer la muzica de film si cea traditionala, e foarte linistitoare, patrunzatoare si foarte relaxanta.

  13. e superba muzica coreana,parca ar fii de relaxare iti induce liniste si pace ,multumim Kfilm,o zii buna

  14. Multumim Koreafilm pentru aceasta muzica superba!Pe care am descoperit o, cu adevarat, de abia acum, odata cu aceste seriale minunate.

  15. E minunat tot ce ne oferiti. Practic, descoperim o alta lume despre care nu stiam mai nimic. Pe cand alte seriale sau filme?

  16. eu practic chitara clasica si anul trecut am avut de ales intre arirang si o alta piesa…am aleso pe cealalata fiinca era mai grea dar dupa acest articol imi pare forte rau si imi e necaz ca nu am descoperit in aceea vreme interesul meu pentru coreea in general:(:(:(:((

  17. In seara asta am deschis koreafilm,avusesem o zi f.grea.Am fost inspirata.Dupa auditii ma simt minunat.Felicitari pt asemenea creatii si pt efortul de a ni le face cunoscute.

  18. foarte frumos muzica cultura mentalitaea de a fi prosperi in toate tot respectul pentru spiritul lor frumos ..

  19. Eu sunt cucerita de muzica traditionala coreeana de cand urmaresc kdramele de la tv. E foarte linistitoare si placuta, te unge pe suflet :).

  20. am fost foarte impresionat de legendele palatului regele geunchogo chiar pot spune marcat as fi dispus sa-l vad zi de zi mi-a intrat in suflet

  21. super muzica clasica, felicitari,imi place si o ascult de cate ori am timp.

Leave a Comment